Waarom kaas niet zo ongezond is als je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Zuiveldeskundige Kasper Hettinga legt uit waarom dat niet zo is.
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Zuiveldeskundige Kasper Hettinga legt uit waarom dat niet zo is.
Aluminiumchloride, parabenen, surfactanten… het zijn stofjes die in jouw deodorant, zeep of dagcrème kunnen zitten. Maar waarom, en zijn ze eigenlijk wel veilig? Scheikundige Heleen Kibbelaar (UvA) stelt ons gerust.
Dit nooit meer. Na een avondje flink drinken staan veel mensen met die gedachte op. Hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, het hoort er allemaal bij. Vroeger kon je die kater misschien nog wel goed hebben, maar nu? NEMO Kennislink zocht uit hoe kan het dat katers steeds heftiger worden naar...
Een bril die je ogen beschermt tegen het blauwe licht van beeldschermen. Voor iedereen die veel tijd achter zijn tablet, telefoon of laptop doorbrengt, klinkt dit natuurlijk fantastisch. Maar werkt het wel? En waarom zouden we onze ogen überhaupt tegen blauw licht moeten beschermen?
De werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Wanneer wacht je als arts even af, en wanneer besluit je om de patiënt toch meteen een behandeling te geven? Computermodellen en veel patiëntendata laten zien dat een beetje geduld vaak juist goed kan zijn.
Door de coronacrisis maken steeds meer artsen en patiënten gebruik van zorg op afstand. NEMO Kennislink zoekt uit wat werkt binnen e-health.
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Hoe goed kunnen wij onze eigen gezondheid inschatten? Een grootschalige studie onder Europeanen laat zien dat vooral tachtigplussers een verkeerd beeld hebben van hun fysieke en mentale gesteldheid.
Je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Deze NEMO Kennislink LIVE staat in het teken van de invloed van onze omgeving op ons eet- woon- en sociale gedrag.
Niet het kennen van meer talen, maar het frequent wisselen daartussen kan het brein van ouderen scherp houden. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Pot van de Rijksuniversiteit Groningen.
“Slapen doe ik wel als ik dood ben”, zeggen mensen weleens. Als je daarnaar leeft, ga je inderdaad eerder dood, schrijft neurowetenschapper Matthew Walker in Slaap. Zijn boek is het informatiefste en volledigste boek over slapen en dromen tot nu toe.
Stel: je draait een potje open, schudt er een pil uit, neemt die in met een glaasje water en je hebt voor de rest van de dag genoeg ‘gegeten’. Handig als je astronaut bent of op een lange wandeltocht door de bergen. Maar is het überhaupt mogelijk?
Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is aspartaam echt zo schadelijk?
Chroom-6 vormt een gevaar voor de gezondheid. Toch vind je het terug in veel toepassingen zoals treinen en vliegtuigen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu in samenwerking met Fokker Aerostructures voor het eerst een alternatief gevonden.
Verschillende partijen hadden schuld aan de chaos rond fipronil in 2017, stelt het rapport dat verscheen op 25 juni 2018. Lees nog even terug hoe gevaarlijk die fipronil-eieren eigenlijk echt waren.
Ziekte en gezondheid worden beïnvloed door je erfelijke eigenschappen, maar ook door je gedrag, je leefstijl en de omgeving waarin je woont. Recent onderzoek aan muizen suggereert dat ook de genen van de partner van invloed zijn op gezondheid. Of dit effect bij mensen ook een rol speelt, is no...
Meer allergieën door nieuwe planten, omvallen van de hitte, of gestoken worden door een nieuwe muggensoort die een exotisch virus bij zich draagt… Op verschillende manieren kan het veranderende klimaat ons ziek maken.
Roken is slecht, vet eten is ongezond en je moet meer bewegen. We horen deze teksten vaak genoeg, maar wie raakt er werkelijk gemotiveerd van zulke boodschappen om zijn leven te beteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen actie ondernemen als het om hun gezondheid gaat?
Alles aan ons gedrag en lichaam is te meten, op te slaan in databanken en te delen op internet. Op grote schaal levert dit een schat aan nieuwe informatie op en nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap en sport.