Geweld in de steentijd en de bronstijd
Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Voor de eerste aflevering spraken we met archeoloog David Fontijn.
Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Voor de eerste aflevering spraken we met archeoloog David Fontijn.
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
Kunnen we leven zonder geweld? In ‘The Raft’ blikt Santiago Genovés met de deelnemers terug op een van de meest bizarre experimenten ooit.
Mensen worden gemarteld, verkracht en vermoord of komen om door ondervoeding en epidemieën. Steden worden belegerd, uitgehongerd en na inname verwoest. Vluchtelingen zoeken hun heil elders. Het gebeurt nu, en het gebeurde op grote schaal in de zestiende en zeventiende eeuw.
Iedereen boven de 65 is bejaard, tenminste daar gaan ook onderzoekers soms voor het gemak maar van uit. De Amerikaanse criminoloog Lynn Addington roept, in het artikel dat zij komende maand in het tijdschrift Homicide Studies publiceert, op tot meer nuance in wetenschappelijke studies...
Slachtoffers van ernstige misdrijven zijn tevreden met de relatief bescheiden tegemoetkoming die het Schadefonds Geweldsmisdrijven hen biedt. Deze conclusie valt af te leiden uit het proefschrift dat econome José Mulder op 8 maart 2013 aan Tilburg University verdedigt.
Precies een jaar geleden doodden Amerikaanse troepen Osama bin Laden, leider van terreurorganisatie Al Qaida. Dit leek een overwinning, maar wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of het uitschakelen van terroristenleiders wel zo’n goede strategie is in de strijd tegen terrorisme.
Een op de drie jongeren ervaart wel eens discriminatie, 40 procent van de allochtone jongeren zelfs. Dat laat grootscheeps onderzoek zien onder 2701 jongeren in de regio Utrecht. Ook opmerkelijk: 16 procent van de moslimjongeren en 9 procent van de autochtone jongeren vindt dat geweld soms de ...
Gewelddadige games maken agressief. Maar nu blijken gewelddadige teksten hetzelfde effect te hebben. Waarom maken we ons zorgen over Modern Warfare en niet over De aanslag? Gastcolumnist Linda Duits pleit voor een eerlijker beeld van gamers.
Zorgen gewelddadige games, overtuigende reclames of sexy videoclips voor ontspoorde jeugd? Patti Valkenburg, kersverse Spinozalaureaat, denkt van niet. “Wetenschappelijk gezien zijn de effecten van media op het gedrag van jongeren klein.”
Als we de televisie mogen geloven, dan zijn psychiatrisch patiënten maar gevaarlijke, gewelddadige mensen. Nieuws dat er een tbs’er (inclusief persoonlijkheidsstoornissen) op verlof de fout in is gegaan, helpt de beeldvorming ook niet. Toch berust het idee dat psychiatrisch patiënten erg gewel...
Een paar keer per jaar komen gezinsdrama’s in het nieuws. Hoe komt een vader of moeder ertoe om partner en kinderen te vermoorden? En welke rol spelen de media? Leidt sensationele berichtgeving tot kopieergedrag?
Een zucht naar gewelddadige avontuurtjes en een behoefte aan bijpassende vrienden zorgen voor een extreemrechtse radicalisering van jongeren. Hulp van een ex-radicaal kan de radicalisering voorkomen.
Pubers overwinteren graag binnen, het liefst achter de spelcomputer. Met de nieuwste Call of Duty bijvoorbeeld, die de Sint in hun schoen heeft gestopt. Maar hoe zit het met die gewelddadige games? Hoe groot is het risico dat jongeren straks als bloeddorstige moordenaars uit hun winterhol kome...
Jaap van der H., de scholier die verdacht wordt van de moord op de Urkse Dirk Post, speelt games. Gewelddadige games. Maar leiden videospelletjes tot gewelddadig gedrag? Veel mensen denken van wel. Maar het wetenschappelijke bewijs voor dit idee ontbreekt.
Fans die contact zoeken met een ster zijn meestal niet gevaarlijk. Fans willen hun speciale ‘relatie’ met hun idool niet kwijt, evenmin als hun sociale contacten met andere fans.
In India staat de relatie tussen moslims en hindoes al sinds de jaren vijftig op scherp. Soms barst de bom. In Gujarat werden in 2002 zeker duizend moslims vermoord. Ward Berenschot ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek naar deze geweldsuitbarsting dat hindoes lang niet altijd de wapens oppa...
In het Duitse Winnenden schoot een 17-jarige scholier in korte tijd 15 mensen dood. Deze schietpartij past in het patroon dat criminologen kennen uit eerder onderzoek naar de oorzaken en achtergronden van dit type geweld. Dit concludeert criminoloog Willem de Haan, hoogleraar aan de Rijksunive...
Deze dinsdag is het de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Eén op de tien vrouwen is slachtoffer van ernstig geweld binnen een relatie. Eén op de vier vrouwen heeft te maken met geweld, maar dan minder frequent. Eén op de vijftien vrouwen meldt ooit verkracht te zijn door een partne...
Rechtse radicalisering en moslimradicalisering bij jongeren vertonen opvallende overeenkomsten, ontdekte onderzoekster Amy-Jane Gielen van de Universiteit van Amsterdam. Ze interviewde jongeren van de rechts-radicale organisatie Voorpost en onderzoekt momenteel in opdracht van het stadsdeel Sl...
Een bloederige videogame maakt de spelers opgefokt en agressief. Hun hartslag gaat omhoog, ze zijn gewelddadiger tijdens het spelen en ze hebben naderhand meer agressieve gedachten. Een leeftijdslabel waarin staat dat dit soort gewelddadige spellen niet geschikt zijn voor jonge kinderen werkt ...
Over de impact van mediageweld op kinderen wordt zo verschillend gedacht, dat opvoeders al snel het spoor bijster raken. Onderzoeker Peter Nikken laat zien dat alle visies op dit vraagstuk een kern van waarheid bezitten, maar teveel generaliseren. Of kinderen zich agressiever gaan gedragen doo...
Worden jongeren agressief van gewelddadige computerspelletjes? Wetenschappelijk bewijs voor een causaal verband tussen gewelddadig gedrag en games is dun. Al blijken kinderen die het moeilijk vinden om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden, kwetsbaarder te zijn voor beïnvloeding.
Slachtoffers van geweld vertellen vaak herhaaldelijk wat zij hebben meegemaakt. Zulke emotioneel beladen herinneringen veranderen in de loop van de tijd niet veel, zo blijkt uit onderzoek van klinisch psychologe Anne van Giezen. Maar: “Consistente herinneringen zijn niet altijd accuraat.” Op 8...
De school als veilige haven waar ouders hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten. Een ideaalbeeld of echt realiteit? Hoewel de laatste jaren schoolgeweld steeds vaker in de media is gekomen, zegt het onderwijspersoneel dat de veiligheid op scholen sinds 2003 sterk verbeterd is.
Promovenda Vera Haket liep mee met 23 verkrachtingszaken en constateerde dat de verhalen van betrokkenen vaak veranderen in de loop van het strafproces. 18 oktober promoveert zij aan de Universiteit Leiden.
Voor fijnbesnaarde zielen, die kunst mooi vinden en terrorisme ziek, is het misschien een schokkende boodschap, maar er is een relatie tussen terrorisme en kunst, zo betoogt prof.dr. Bob de Graaf, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme in een lezing aan de Campus Den Haag.
Racistisch geweld is minder geworden, luidt de positieve conclusie van een nieuwe deelrapportage van de Monitor Racisme en Extremisme. Het aantal gewelddadige voorvallen met een racistische achtergrond daalde met ongeveer tien procent.
Steeds meer scholen hebben problemen met verbaal en fysiek geweld. Nu blijkt dat ook relationele agressie de sfeer op school danig kan verzieken. Leerlingen voelen zich minder veilig door roddels en manipulatieve spelletjes. Sommigen kunnen zelfs naar een wapen gaan grijpen.
De mate waarin terrorismebestrijding succesvol is, is afhankelijk van het type terreur waar men mee te maken heeft. Sociaal geograaf Jan Mansvelt Beck laat zien wat stadsplanning kan betekenen in de strijd tegen de ETA. Het tegengaan van sociale worteling van radicale, op geweld geïnspireerde ...