Kanker achter slot en grendel
Ook in de gevangenis worden mensen ernstig ziek. Wie bepaalt dan wanneer je naar het ziekenhuis mag? Drie gedetineerde kankerpatiënten vertellen hun verhaal.
Ook in de gevangenis worden mensen ernstig ziek. Wie bepaalt dan wanneer je naar het ziekenhuis mag? Drie gedetineerde kankerpatiënten vertellen hun verhaal.
Tweehonderd jaar geleden begon in Drenthe een vooruitstrevend project: mensen werden op het land aan het werk gezet om ze uit de armoede te helpen. Het werkte niet, net zomin als veel latere initiatieven tegen armoede en criminaliteit. Jan Libbenga beschreef de geschiedenis.
Lukt het de drie gevangenen in 1962 om uit de beruchte gevangenis Alcatraz te ontsnappen? Drie Delftse wetenschappers deden berekeningen en simulaties en een uitbraakpoging om dat uit te vinden. In een documentaire zie je of ze succesvol waren.
“Ik heb twee grote wensen, mama terug en een legokasteel”. Zo verwoordt een jongetje hoezeer hij zijn moeder, die in de gevangenis zit, mist. Psychologe Sanne Hissel onderzocht hoe het eigenlijk gaat met de kinderen van gedetineerde moeders in Nederland.
Steeds meer mensen krijgen een gevangenisstraf opgelegd. Dat betekent dat ook steeds meer kinderen een ouder achter tralies zien verdwijnen. Criminologe Sytske Besemer deed samen met haar collega’s onderzoek naar de gevolgen.
Raar maar waar: we weten helemaal niet of gevangenisstraf wel werkt. Terwijl de roep om zwaarder te straffen steeds luider wordt, is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de effecten van celstraf. Een schone taak voor criminoloog Paul Nieuwbeerta.
Het aantal gedetineerden in Nederland is sinds 1985 explosief gegroeid. Maar vooral de afgelopen tien jaar is die groei niet zozeer te wijten aan een stijging van de criminaliteit. Volgens twee Nederlandse onderzoekers is er een tendens in Nederland om mensen sneller en langer op te sluiten, d...
Na de Tweede Wereldoorlog vroeg iedereen zich verbijsterd af hoe al die gruwelen toch hadden kunnen gebeuren in nazi-Duitsland. Drie psychologische experimenten schenen een even verhelderend als verbijsterend licht op het gehoorzaamheidsvraagstuk. Asch toonde aan dat mensen onder groepsdruk be...
Amerikaans en Brits onderzoek wijst uit dat gevangenen die een pil krijgen met extra vitaminen, mineralen en vetzuren zich veel minder agressief en asociaal gedragen. In opdracht van het Ministerie van Justitie onderzoeken Wageningse en Nijmeegse wetenschappers of deze wonderpil ook onder Nede...