Wiskundigen kraken 42
Het blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Het blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Een supercomputer heeft het ‘Boolese Pythagoreïsche Drietallenprobleem’ opgelost. Wie het bewijs wil controleren, zal zich door een bestand van 200 terabyte heen moeten ploegen, een record. Of je gelooft de computer op zijn woord: de getallen 1 tot 7824 voldoen wel aan de wiskundig...
Sommige wiskundigen verzamelen rijtjes getallen zoals anderen postzegels of handtekeningen van BN-ers verzamelen. Er is zelfs een website, de On-line Encyclopedia of Integer Sequences, waar je nieuwe rijtjes kunt aanmelden. Maar je moet ze wel zelf bedenken. Als het interessant genoeg is, kome...
Het ‘zwakke’ vermoeden van Goldbach is na 227 jaar bewezen. Een wiskundige van het École Normale Supérieure in Parijs heeft laten zien dat elk oneven getal te schrijven is als drie priemgetallen.
Een doorbraak in de wiskunde: op maandag 13 mei ontdekte Yitang Zhang iets bijzonders over tweelingpriemgetallen. Dankzij zijn werk is er vooruitgang in het bewijzen van het priemtweelingvermoeden, dat zegt dat er oneindig veel priemgetallen zijn die maar 2 van elkaar verschillen.
De 0 kan wel dienen voor het aanduiden van ‘niets’, maar het is niet nodig voor de plaatsaanduiding van getallen. Tijd om een aantal onwaarheden over de nul recht te zetten
De Japanse wiskundige Shinichi Mochizuki claimt een grote doorbraak in de getaltheorie. Hij zegt het abc-vermoeden te hebben bewezen, gebruikmakend van vele nieuwe, door hemzelf ontwikkelde begrippen.
727, 1991 en 38483 zijn voorbeelden van palindroomgetallen: getallen die van links naar rechts gelezen hetzelfde zijn als van rechts naar links. In 1938 bedacht iemand een leuke puzzel over palindromen, die tot op de dag van vandaag onopgelost is.
Een van de grootste onopgeloste problemen in de wiskunde is het vermoeden van Birch en Swinnerton-Dyer. Het is een van de zeven millenniumproblemen, die je rijk en wereldberoemd kunnen maken. Voor iemand die een sluitend bewijs voor zo’n vermoeden weet te geven, ligt een cheque van een m...
Het vermoeden van Collatz lijkt een simpel probleem uit de getaltheorie. Maar schijn bedriegt. Heel even leek het erop dat het 70 jaar oude vraagstuk was opgelost, maar de euforie verdween al snel.
Nieuw licht is geworpen op de nog altijd onopgeloste Riemannhypothese, de heilige graal van de wiskunde. Dat zegt professor Ross McPhedran van de universiteit van Sydney.
In 1985 werd door twee wiskundigen een vermoeden geformuleerd over het symmetrisch stapelen van blokken. Een kwart eeuw later is er een bewijs. Computerrekenwerk was hierbij onmisbaar: uitgeschreven zouden alle berekeningen meer dan een miljoen volgedrukte A4-tjes in beslag nemen.
Het lijkt een kinderspelletje: op hoeveel manieren kun je een gegeven aantal knikkers verdelen in kleinere groepjes? Achter deze vraag gaat echter diepe wiskunde schuil. Amerikaanse wiskundigen hebben een eindige formule gevonden om de zogeheten partitiegetallen te berekenen. Een enorme doorbr...
Getaltheorie was een van de lievelingsonderdelen uit de wiskunde van Paul Erdős. De deur naar een oplossing van een nog immer openstaand probleem van deze Hongaar staat inmiddels op een kier, dankzij het werk van wiskundige Tom Sanders.
De universiteitsbibliotheek van Madras heeft een zeer waardevol document op microfilm gezet. Het gaat om de notitieboeken van de wiskundige Srinivasa Ramanujan; schriften vol met bizarre formules.
De Amerikaanse wiskundige John Torrence Tate ontving dinsdag 25 mei de Abelprijs uit handen van koning Harald V van Noorwegen.
Gemiddeld genomen komt het even vaak voor dat de som van de cijfers van priemgetallen even is, als oneven. Dat hebben twee Franse wiskundigen bewezen.
De Amerikaan John Torrence Tate is de winnaar van de Abelprijs 2010. Dit maakte de Noorse Academie van Wetenschappen bekend op 24 maart.
Wiskundigen van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) uit Amsterdam hebben met collega’s uit Frankrijk, Zwitserland en Japan een getal van 232 cijfers ontbonden in priemfactoren. Daarmee vestigden zij een record. Het rekenwerk toont aan dat het versleutelen van gegevens dat is gebase...
Het Amerikaanse tijdschrift Time stelt aan het eind van elk jaar toptien-lijstjes samen in allerlei categorieën. In 2009 eindigde in de categorie wetenschap op de zevende plaats een wiskundige stelling die dertig jaar lang op een bewijs moest wachten: het zogeheten ‘fundamentele lemma...
Wiskundigen hebben met behulp van computers de eerste biljoen (een één met twaalf nullen) gevallen van een eeuwenoud wiskundig probleem gevonden. Het gaat om zogeheten ‘congruente getallen’: gehele getallen die de oppervlakte kunnen zijn van rechthoekige driehoeken waarvan de lengt...
In minder dan een jaar tijd is een nieuw reuzenpriemgetal gevonden. Het gaat om het meer dan twaalf miljoen cijfers tellende Mersenne-getal 2 tot de macht 42.634.801 min 1.
Er zijn verschillende manieren om te bewijzen dat er oneindig veel priemgetallen bestaan. De Canadees Idris Mercer publiceerde onlangs in de American Mathematical Monthly een nieuw bewijs.
Twee jaar geleden startte Kennislink in samenwerking met de Universiteit Leiden het project Reken mee met abc. Voor dit project is het jaar 2009 goed begonnen: de ‘honderd procent’ is bijna gehaald.
Distributed.net heeft deze week het OGR-25-project afgerond. Dit project stond in het teken van het vinden van een zogeheten optimale Golomb-liniaal van 25 getallen. De zoektocht duurde ruim acht jaar; de Dutch Power Cows leverden daaraan de grootste bijdrage.
Voor het eerst in de geschiedenis kennen we priemgetallen, getallen die slechts deelbaar zijn door 1 en door zichzelf, van meer dan tien miljoen cijfers. Twee reuzenpriemgetallen werden onlangs gevonden door de Amerikaan Edson Smith en de Duitser Hans Michael Elvenich, of beter gezegd: de comp...
Fysici gebruiken kwantumtheorie om de Riemannhypothese, een van de grootste open vraagstukken uit de wiskunde, te bestuderen.
2, 3, 5, 7, 11,… zo begint de rij priemgetallen. Euclides wist al dat er oneindig veel van bestaan. Grote priemgetallen hebben nuttige toepassingen, zo bleek in de twintigste eeuw.
Bij cryptografie draait het om het versleutelen van informatie, zodat die veilig kan worden verzonden.
Waarom is 933528127886302221000 een bijzonder getal? Omdat het het kleinste getal is dat op tien manieren te schrijven is als som of verschil van derdemachten. Dit bewees Uwe Hollerbach deze maand. Eerder dit jaar werd bewezen dat 24153319581254312065344 het kleinste getal is dat op zes manier...