Google is je vriend
De eerste zoekmachines werkten met simpele formules die trefwoorden turfden. Nu bepalen algoritmes op basis van wel duizend signalen jouw resultaten. Daardoor weten zoekmachines heel veel over gebruikers.
De eerste zoekmachines werkten met simpele formules die trefwoorden turfden. Nu bepalen algoritmes op basis van wel duizend signalen jouw resultaten. Daardoor weten zoekmachines heel veel over gebruikers.
Nederland was 35 jaar geleden het eerste Europese land dat een open verbinding met het internet kreeg. Daar is heel wat gesteggel en zelfs gesmokkel aan voorafgegaan.
In twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
Deze week vieren we dat we 20 jaar bestaan. Aan de hand van hoe wij schreven over ziekte en epidemieën laat hoofdredacteur Robert Visscher zien hoe NEMO Kennislink zich in twee decennia ontwikkelde.
Piraten waren geen bloeddorstige bandieten, maar voorvechters van vrijheid en gelijkheid. Dat betoogt David Graeber in zijn boek over piraten op Madagaskar. Een bewuste provocatie van de geschiedschrijving.
‘Stop stilstand, stem vooruit.’ ‘Minder ik, meer wij.’ Het is weer verkiezingstijd en politieke partijen proberen ons te raken met woorden, meer dan vroeger. Dat lukt soms goed en gaat soms helemaal fout.
Wat hebben Vladimir Poetin, Recep Erdogan en Xi Jinping gemeen? Ze zetten het verhaal van het verleden van hun land sluw naar hun hand. Dat laat historicus Ivo van de Wijdeven zien in ‘De macht van het verleden’.
De rijke Leidse academische geschiedenis bracht de afgelopen eeuwen vele invloedrijke boeken voort. In ‘Boeken die geschiedenis schreven’ worden 26 van deze boeken belicht, van Boerhaave tot Einstein.
Volgens David Wengrow leidt onze beperkte historische blik tot een gebrek aan politieke verbeeldingskracht. We spraken hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek.
Tienduizenden jaren geleden waren mensen edele wilden, die in kleine groepjes vredig samenleefden. Toch? Mis! ‘Het begin van alles’ ontkracht dit soort mythes en levert een ijzersterk boek op.
Muziek is sinds de prehistorie steeds meer in onze genen verweven, zegt musicoloog Michael Spitzer. Hoe we dat gedaan hebben laat hij zien in zijn boek ‘De Muzikale Mens’ door middel van een reis door de tijd.
Gert-Jan Johannes en Inger Leemans laten zien dat de vlieger een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur speelt. Met ‘De vliegerende Hollander’ schreven ze een aansprekende cultuurgeschiedenis over het fenomeen.
Strijden voor de onderdrukten. Dat is wat de Duits-joodse filosoof Walter Benjamin tot zijn tragische dood bleef doen. Carlos Ferrand maakte een indrukwekkende film over de laatste zeven jaren van Benjamins leven, die hij doorbracht in ballingschap.
Voor liefhebbers van historische cartografie is er een nieuwe ‘must have’ uitgekomen: de Nederlandse geschiedenis in honderd kaarten.
Opvallende schilderingen, hoge torens en de strijd tegen het water. Het zit allemaal in een nieuw, vuistdik boek over de de kerken van Groningen.
Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met wetenschappers Geertje Mak en Judi Mesman over de invloed van maatschappij en opvoeding op gender en gedrag.
Precies 70 jaar geleden accepteerden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hoe staat het nu met de mensenrechten?
Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Franciscus Donders, herhaalde taalpsycholoog Ardi Roelofs het baanbrekende experiment waarmee Donders aantoonde dat denken tijd kost.
In de jaren vijftig begonnen computers in ons land aan een onstuitbare opmars binnen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten. Twee experts schreven het boek ‘Computerpioniers’ over deze ‘elektronische rekenmachines’.
Romeinse gebouwen van beton, zoals het Pantheon in Rome, lijken maar niet te vergaan. Dit geldt helemaal voor golfbrekers en andere bouwwerken in het zoute water van oude havensteden. Romeins beton, opus caementicium in Latijn, staat dus al zo’n tweeduizend jaar overeind terwijl...
Eind 2014 kwam er een bijzonder boek uit, al was het maar vanwege de omvang: de enorme Bosatlas van het cultureel erfgoed telt 416 pagina’s. Drie jaar geleden was daar ook al de nog dikkere (576 pagina’s) Bosatlas van de geschiedenis van Nederland. Gelukkig geen m...
Met de Top 2000 voor de deur is het einde van het jaar echt in zicht. Veel muziekliefhebbers stemden op hun favoriete nummers en kijken reikhalzend uit naar dit legendarische muziekprogramma. Maar waarom? Popmuziek beïnvloedt ons humeur, roept herinneringen op, geeft steun… Arno van der Hoeven...
Nog nooit verschenen er in een jaar tijd zoveel nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog. Het was dit jaar dan ook precies 100 jaar geleden dat deze vernietigende Europese oorlog uitbrak. Ook Amsterdam University Press deed een duit in het zakje met een ‘elementair deeltje’ over de oorlog.
Infectieziekten zijn weer terug van bijna weggeweest. Roel Coutinho, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Universiteit Utrecht, gaf onlangs een lezing over de infectieziekten van vroeger en nu in het Boerhaave museum. Een epidemie is volgens hem nog steeds niet te voorspellen, maar ...
Dit jaar wordt het vak Big History twintig jaar gedoceerd aan verschillende Nederlandse universiteiten. Het vak, dat science, aardrijkskunde, biologie en geschiedenis wil samensmeden, wordt momenteel ook op vier Nederlandse middelbare scholen gegeven. Ooit is Big History bego...
Nieuw scheikundig en natuurkundig onderzoek laat zien wat jager-verzamelaars in hun potten klaarmaakten. Het helpt ons te begrijpen waarom de mens aardewerk is gaan gebruiken.
Gastcolumn van Annelies van Loon en Katrien Keune over veranderingen in de verf van oude meesterwerken. Ze leiden een onderzoeksproject dat vandaag zijn aftrap beleeft.
Hoe zag de muziekcultuur van Oost-Duitse jongeren ten tijde van de DDR eruit en hoe ging de communistische staat daarmee om? Om die vraag te beantwoorden dook Marlene Schrijnders, voormalig student Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam, de Berlijnse archieven in. Met haar onderzoe...
Joep Leerssen won in 2008 de Spinozapremie, ook wel de ‘Nederlandse Nobelprijs’ genoemd. Hij kreeg de prijs voor zijn vernieuwende bijdragen aan de Europese Studies, cultuurnationalisme en de ‘imagologie’, de studie naar nationale stereotypen. Vier jaar later is Kennisl...
Scheepten de Columbus en de Spaanse ontdekkers van de Nieuwe Wereld de daar wonende indianen af met spiegeltjes en kraaltjes om zichzelf te verrijken met gouden bergen? Nee, zo ging het niet, betoogt Floris Keehnen, student Caribische Archeologie aan de Universiteit Leiden in zijn masterscript...