'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Kapucijnaapjes in Brazilië bewerken stenen zodanig, dat ze verdacht veel lijken op de stenen gereedschappen van oermensen. Maar ze gebruiken ze nergens voor, ze likken er alleen maar aan. Wat betekent dit voor onze interpretatie van de stenen voorwerpen die de oermens achterliet?
Mensen staan allang niet meer alleen in het gebruik van gereedschappen. Zelfs octopussen doen het. Bioloog Julian Finn ontdekte dat de octopus lege kokosnootschillen met zich mee draagt die bij gevaar dienen als schuilplaats.
Chimpansees gebruikten zo’n 4300 jaar geleden al gereedschap, zo blijkt uit onderzoek in Taï National Park in Ivoorkust. De apen gebruikten het gereedschap om noten te kraken. De gevonden gereedschappen zijn duidelijk van apen en niet van mensen. De vraag die overblijft is: wie leerde wie het ...
Voor het eerst is bewezen dat dolfijnen werktuigen kunnen gebruiken. Tuimelaars in Shark Bay, West Australië, gebruiken sponzen als hulpmiddel om vissen uit de bodem op te graven. Ze zoeken een geschikte spons en doen deze dan als een soort ‘handschoen’ om hun snuit heen. De dieren leren deze ...
Creatieve individuen zijn niet altijd populair. Het zijn vaak de verschoppelingen die nieuwe wegen inslaan. ‘Noodzaak is de moeder van vernieuwing.’
Niet alleen mensen kunnen gereedschappen maken; kraaien kunnen er ook wat van. Tijd om anders te gaan denken over onze evolutie?
Het vervaardigen van werktuigen vormde een belangrijke mijlpaal op de evolutionaire reis van Homo sapiens sapiens. Hoe simpel het werktuig ook is, er is altijd een basisset van cognitieve vaardigheden nodig om het te kunnen maken. Een voorpublicatie van De geboren aanpasser – Over beweging, be...
Een freesbeitel moet keihard, taai, slijtagebestendig en zelfsmerend zijn. Hoogwaardig staal voldoet niet meer. Een keramische coating maakt het snijgereedschap van nu harder dan hard. De KU Leuven onderzocht als eerste tot op het atoom hoe het met de slijtage van die coatings is gesteld.