De evolutie van de voedselproductie
Een overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Een overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
De felste tegenstanders van genetisch gemodificeerd voedsel weten er het minste van, maar dénken er juist het meeste van af te weten, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Weerstand komt eerder door onjuiste kennis, maar is dat de enige reden? Wat is het draagvlak voor gentech in Nederland?
De wereldbevolking neemt steeds maar toe. In 2050 zijn we met 9 miljard, en dan is het eind nog niet in zicht. Kan biotechnologie oplossingen bieden voor de wereldvoedselvoorziening en klimaatverandering?
De documentaire Food Evolution analyseert het debat rondom een van de meest controversiële onderwerpen van nu: genetisch gemodificeerd voedsel. Zowel de pro’s als de anti’s claimen dat de wetenschap aan hun kant staat. Maar wie heeft gelijk?
Probiotica leken een tijdje uit zicht, maar het onderzoek ligt niet stil. In plaats van het verbeteren van de algemene weerstand richten wetenschappers zich nu op probiotica als middel om ontstoken darmen te herstellen. Franse onderzoekers riepen de hulp in van genetisch aangepaste melkzuurbac...
Elke week verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker of expert, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij. Deze week: Virgil Rerimassie over de publieke acceptatie van synthetische biologi...
Ambitieus mag je het zeker noemen: voorkomen dat onze landbouwplanten ooit nog ziek worden van infecties door bacteriën en schimmels. Nou, de eerste stap om die droom werkelijkheid te maken is nu gezet. Onderzoekers hebben namelijk een kaart gebouwd van het immuunsysteem van planten.
Wanneer weet je nu echt zeker of genetisch veranderde groente veilig zijn of niet? Simpel: de nieuwe gentechplant mag niet afwijken van gewone planten, behalve dan natuurlijk de eigenschap die je anders wilt hebben. Japanse biotechnologen brengen voor het eerst zulke afwijkingen netjes in kaar...
Een nieuwe techniek gaat het mogelijk maken om planten zichzelf te laten klonen, zonder dat daar een laboratorium bij komt kijken. Dat is vooral handig voor boeren: die hoeven dan niet elk jaar nieuwe zaden te kopen om de perfecte plant op hun akker te laten groeien.
Gentechnologie wordt overal ter wereld gebruikt, maar in Europa discussiëren we al ruim tien jaar over de gevaren en het nut ervan. Zijn de argumenten van toen nog even sterk als nu? Als groot nadeel wordt vaak genoemd dat het onnatuurlijk zou zijn, en daarom onveilig. Werkt het echt zo?
Gentechnologie wordt overal ter wereld gebruikt, maar in Europa discussiëren we al ruim tien jaar over de gevaren en het nut ervan. Zijn de argumenten van toen nog even sterk als nu? Voorstanders van gentechnologie zeggen dat boeren er financieel op vooruitgaan. Greenpeace vindt van niet. Onzi...
De discussie over gentechnologie in de landbouw woedt al tien jaar. Hoe staan de argumenten er anno 2010 voor? De eerste ronde: organisaties als Greenpeace zeggen dat gentechnologie, zodra je het in de landbouw loslaat, totaal onbeheersbaar en onomkeerbaar is. Onzinnig argument, of waarheid?
Wie herinnert zich nog de dame met de uiers? Dat was een poster uit de campagne van de Dierenbescherming, gericht tegen de genetisch veranderde stier Herman. Gentechnologie in Nederland stuitte alsmaar op weerstand; hoe zag dat eruit door de ogen van de betrokkenen? Een boekbespreking.
De bescherming die genetisch veranderde maïs tegen insectenvraat geniet reikt ook naar buurakkers waarop natuurlijke maïs groeit, zonder dat het nieuwe gen naar de buurakker overspringt. Dat blijkt uit een ruim veertig jaar lopend onderzoek in het vooraanstaande blad Science.
Een nieuwe gentechaardappel moet honger tegengaan. Indiase wetenschappers stopten een gen in het voedselgewas, dat voor meer eiwitten zorgt. Volgens de onderzoekers kan zo’n aardappel ideaal zijn voor ontwikkelingslanden waar mensen met een eiwittekort kampen.
Britse plantbiologen hebben een gen ontdekt waarmee, als je het uitzet, planten stug doorgroeien in de kou. Zo’n vondst kan betekenen dat je voedselgewassen ook in koudere gebieden kunt telen dan eerder mogelijk was.
Na supergespierde runderen, muizen en bodybuilders bestaan nu ook supergespierde forellen. Afgezien van hun imposante uiterlijk, is de genetisch veranderde spierforel vooral lekker op je bord, aldus zijn uitvinder.
Groenten zijn lekker, maar gaan vroeg of laat rotten. Lang bewaren is er niet bij. Voor de tomaat hebben Indische onderzoekers nu een oplossing bedacht: onderdruk wat genen en de tomaat gaat ineens een maand langer mee.
Afgelopen oktober gaf de Wereldvoedselorganisatie biotechnologie de hoofdrol om wereldhonger op te lossen. Een terechte hoofdrol, maar alleen wanneer je er slim mee omgaat. Dat schrijven Britse onderzoekers in het vooraanstaande blad Science.
Genetisch veranderde planten zijn niet meer te stoppen. In Nederland hebben we daarom nieuwe regels nodig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het nieuwe rapport ‘Trendanalyse Biotechnologie 2009’.
In september kwam voor Greenpeace eindelijk de doorbraak: Nederlandse vergunningen voor gentechmaïs van het bedrijf Pioneer Hi-Bred werden door de Raad van State ongeldig verklaard. ‘Nederland is op weg naar een gentechvrije status’, meldde Greenpeace. Pioneer Hi-Bred denkt daar anders over.
Om plaaginsecten te weren, verbouwen boeren Bt-gewassen: maïs, katoen en soja waarin biotechnologen een gen hebben gezet dat insectengif produceert. Hoe is de stand van zaken, na twaalf jaar Bt-planten telen? Goed, zegt een nieuwe overzichtsstudie. De angst dat insecten aan het gif kunnen wenn...
Wilde zwijnen die genetisch veranderde maïszaden eten, verspreiden het vreemde DNA niet in de natuur met hun poep. Dat schrijven Duitse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
Vorige maand ontstonden twijfels over de slaagkans van een Wagenings onderzoeksproject, waarin plantwetenschappers de aardappel genetisch veranderen zodat hij resistent wordt tegen de ziekteverwekker Phytophthora infestans. Een van de onderzoekers, Richard Visser, reageert op de kritiek.
Biologen hebben het genoom van de ogenboon ontrafeld. Het gewas is beter bekend als de black-eyed pea. De wetenschappers verwachten dat de nieuwe DNA-gegevens de voedselproductie in Afrika, waar de ogenboon belangrijk is, kunnen verhogen.
Wat betekent genetisch gemodificeerd voedsel voor de consument? Er is van alles denkbaar, maar één ding is zeker: je bent niet wat je eet.
Veel genetisch gemodificeerd (GM) voedsel ligt er niet in de supermarkt. Maar het zou zomaar kunnen dat er steeds meer in de schappen terechtkomt. De vraag is dan of dat niet ten koste gaat van keuzevrijheid; misschien wil je geen GM-halvarine kopen. Maar let je daar eigenlijk wel op? Onderzoe...
Staat de Nederlandse overheid positief of negatief tegenover gentechvoedsel? Het officiële kabinetsstandpunt is in principe neutraal. Maar neutraal is niet het hele verhaal: de regering stopt geld in projecten voor gentechvoedsel waarvan wordt gedacht dat ze goed zijn voor Nederland.
Je boterhammen dik besmeren met genetische gemodificeerde boter. Op een feestje wat gentechnoten aan je gasten voorschotelen. Let je eigenlijk wel op genetisch gemodificeerd (GM) voedsel?
Het lijstje genetisch gemodificeerd voedsel met gezondheidsvoordeel begint langzaam te groeien: bij de gouden rijst en omega-3-soja hoort sinds kort ook de paars gekleurde tomaat. Heeft dat zin, supergezond voedsel? En wie zit er überhaupt op te wachten?