'Na vier jaar onderzoek heb ik eindelijk het gevoel dat ik kan meepraten'
Corona gooide roet in het eten voor de laatste klinische studie van promovendus Lot Snijders Blok.
Corona gooide roet in het eten voor de laatste klinische studie van promovendus Lot Snijders Blok.
Niet iedereen die ziek wordt van het nieuwe coronavirus, heeft exact dezelfde versie van het virus te pakken. Het genetisch materiaal van het virus is aan veranderingen onderhevig. Wat betekent dat voor onze immuniteit en de verspreiding van het virus?
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Voor ongeveer negentig euro koop je een test die je precies vertelt waar je voorouders vandaan komen. Hoe werkt zo’n test en hoe betrouwbaar is het resultaat? NEMO Kennislink zocht het uit.
Deze maand is hoogleraar Peter Hagoort geïnstalleerd als nieuw lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences (NAS). De Nijmeegse wetenschapper onderzoekt de bouwstenen van het menselijk taalvermogen in ons brein.
Een tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie naar ruimtestation ISS.
De laatste maanden waren druk voor promovendus Lot Snijders Blok, die speurt naar genen die betrokken zijn bij taal- en spraakproblemen. Onlangs publiceerde ze met collega’s een artikel over het tot nu toe onbekende gen CHD3.
NEMO Kennislinklezers zijn over het algemeen goed op de hoogte van wat er wetenschappelijk kan en niet kan met hun genoom. Maar dat betekent niet dat ze zich en masse aanmelden voor een designerbaby. Dat blijkt uit een enquête, die we het afgelopen jaar afnamen.
Zonder degelijk wetenschappelijk onderzoek zou het onmogelijk zijn geweest om een goede hielprikscreening op te zetten, de resultaten te interpreteren, of een perspectief te geven aan patiënten over hun toekomst. Wetenschappelijk onderzoek kan ook nieuwe wegen openen naar meer begrip en missch...
Tegenwoordig zijn steeds meer ziektes te voorkomen door baby’s te testen vóór de geboorte. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over hoe de ethiek verandert met de nieuwste ontwikkelingen.
De nier heeft mechanismen om zichzelf te repareren, maar deze zijn vaak niet voldoende om nierschade tegen te gaan bij nierpatiënten. Roel Bijkerk wil zelfreparatie in de nier stimuleren en start daarvoor een nieuw onderzoek in september 2017.
Promovendus Lot Snijders Blok speurt in het DNA van kinderen met ernstige taalproblemen naar de genen die hier verantwoordelijk voor zijn. Een diagnose geeft de ouders van deze kinderen veel rust, merkt ze. NEMO Kennislink sprak haar al aan het begin van het onderzoekstraject, en zoekt haar nu...
DNA speelt een belangrijke rol in wie we zijn en welke eigenschappen we hebben. DNA bepaalt ook in belangrijke mate onze gezondheid. Het wordt echter steeds duidelijker dat ook onze omgeving heel belangrijk is voor de activiteit van onze genen, en daarmee: voor wie we zijn. De aloude discussie...
Racisme is een keiharde realiteit voor heel veel mensen, niet alleen buiten, maar ook binnen Nederland. Over de hele wereld eigenlijk. Toch is daar iets vreemds mee aan de hand. Want hoe kan er sprake zijn van racisme als er binnen de soort Homo sapiens helemaal geen sprake is van ras...
Wat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer of het leren van een tweede taal Alzheimer kan uitstellen.
Ziekte en gezondheid worden beïnvloed door je erfelijke eigenschappen, maar ook door je gedrag, je leefstijl en de omgeving waarin je woont. Recent onderzoek aan muizen suggereert dat ook de genen van de partner van invloed zijn op gezondheid. Of dit effect bij mensen ook een rol speelt, is no...
Vleermuizen worden ondergewaardeerd. Ze zijn de enige zoogdieren die, net als mensen, hun klanken aanleren – en dus niet aangeboren krijgen. Onderzoek naar vleermuizen kan ons zo veel leren over ons eigen taalsysteem.
Op 22 oktober is het wereldstotterdag. Door de jaren heen is er behoorlijk wat onderzoek gedaan naar stotteren. Redacteur en ervaringsdeskundige Erica Renckens geeft een overzicht.
Ötzi, de oudste menselijke mummie ooit gevonden in Europa, is flink uitgeplozen sinds zijn vondst, vandaag precies 25 jaar geleden. We weten hoeveel tatoeages hij had, welke ziektes hij onder de leden had en hoe hij stierf. Ook wat hij aan had, wat hij bij zich droeg en wie zijn voorouders war...
Sonja Vernes doet onderzoek naar vleermuizen in de hoop zo meer te weten te komen over het menselijk taalvermogen. Dat is minder vreemd dan het in eerste instantie lijkt.
Stoornissen in taal en spraak lijken vaak genetisch bepaald, maar welke genen daar precies verantwoordelijk voor zijn, is nog een raadsel. Promovenda Lot Snijders Blok probeert de komende jaren het mysterie te ontrafelen.
Als je dyslectisch bent, heeft je kind 40 tot 50 procent kans om ook dyslexie te krijgen. En als je een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt, is de kans bijna 50 procent dat iemand anders in je familie dat ook heeft. Taal lijkt dus in onze genen te zitten, maar waar precies?
In 2012 groef een team wetenschappers een skelet op onder een parkeerplaats in Leicester. Waren het de resten van de legendarische koning Richard III, die in 1485 op het slagveld sneuvelde? Het hield genetica Turi King jaren bezig, maar ze is er uit. In de vijfde Hoboken lezing in Het Natuurhi...
Cisca Wijmenga, hoogleraar Human Genetics aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontvangt dit jaar een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Kennislink spreekt met deze gedreven pionier op het gebied van DNA-onderzoek.
Snelle praters: hebben ze een rappe tong, kunnen ze makkelijk op woorden komen of zijn ze ‘gewoon snel’? Nijmeegse taalpsychologen onderzoeken het met hulp van bezoekers van Science Center Nemo.
Is de letter A voor jou rood, en het nummer 34 geel? Welke kleur heeft de woensdag volgens jou? Nijmeegse wetenschappers ontwikkelden de app SynQuiz, waarmee je kunt ontdekken of je synesthesie hebt: of jouw brein zintuiglijke waarnemingen met elkaar vermengt.
Autisme is een complexe stoornis waarbij meer dan honderd genen een rol kunnen spelen. Canadese wetenschappers onderzochten de complete DNA volgorde van mensen uit 85 gezinnen waarin steeds twee kinderen autisme hadden. De variatie was groot. Zelfs binnen een gezin wordt autisme vaak veroorzaa...
Het schichtige, snel vluchtende, wilde konijn versus de goeiige lobbes die zich laat oppakken en knuffelen. Sinds hun domesticatie zo’n 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de geneti...
Stellen kunnen straks nog voordat ze in verwachting zijn laten testen wat de kans is op een baby met een erfelijke aandoening, zo berichtte de NOS afgelopen maandag. Wat kan en wil je precies weten als ouder?