Welke coronawoorden blijven bij?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Binnenkort gaan de meeste scholen weer van start. NEMO Kennislink sprak met geheugenprofessor Albert Postma over hoe we kennis opslaan in ons brein.
De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
Hoe goed kunnen wij onze eigen gezondheid inschatten? Een grootschalige studie onder Europeanen laat zien dat vooral tachtigplussers een verkeerd beeld hebben van hun fysieke en mentale gesteldheid.
Bepaalt informatie die via de zintuigen onze hersenen binnenkomt hoe wij de buitenwereld waarnemen? Nee, het brein genereert in de eerste plaats zelf informatie van binnenuit, volgens aandachtonderzoeker Heleen Slagter.
Ouderdom maakt ons mentaal trager en vergeetachtiger. Kunnen online ‘brain games’ die cognitieve aftakeling voorkomen?
Voor het slapen gaan een podcast met een taalles aanzetten en de volgende dag wakker worden met een nieuwe taal in je hoofd. Diverse media meldden dat Zwitserse onderzoekers ontdekt hebben hoe je dat kunt bereiken. Het nieuws blijkt echter te mooi om waar te zijn.
Rustig heen en weer gewiegd worden verbetert de slaap en het geheugen. Schommelen stimuleert de langzame hersengolven tijdens het slapen, blijkt uit studies van Zwitserse onderzoekers.
Jaren voordat mensen met een erfelijke vorm van frontotemporale dementie klachten krijgen, beginnen hun hersenen en cognitieve vaardigheden al te veranderen.
Ons aangeboren afweersysteem kan een geheugen opbouwen. Dat biedt tal van mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins en geneesmiddelen. Helaas zijn er ook nadelige effecten. Wanneer het geheugen wordt geactiveerd, zonder dat er sprake is van een infectie, kan dit een rol spelen bij ...
Door simpele oogbewegingen te maken tijdens het ophalen van een traumatische gebeurtenis, kan de nare herinnering vervagen. Nijmeegse neurowetenschappers ontdekten hoe dat kan: bewegende ogen onderdrukken de amygdala, een hersenstructuur betrokken bij het opslaan van herinneringen.
Een groep wetenschappers volgde jarenlang in de hersenen van gezonde ouderen een eiwit dat betrokken is bij Alzheimer. De verspreiding van het eiwit bleek voorspelbaar voor geheugenverlies.
Wie zijn hersenen tot op hoge leeftijd gebruikt om nieuwe dingen te leren, is weerbaarder tegen de ziekte van Alzheimer. Neurobioloog Helmut Kessels probeert de mechanismen achter ons geheugen te ontrafelen.
Bij geheugendetectie kun je aan de hand van lichamelijke reacties vaststellen of iemand informatie verbergt. Maar door welke cognitieve processen gaan verdachten zweten en langzamer ademen?
Iets ervaren en je dat later herinneren verloopt niet via dezelfde route in de hersenen. Het terughalen van een herinnering verloopt via een omleiding, ontdekten neurowetenschappers van het MIT.
Kan lichaamsbeweging op jonge leeftijd beschermen tegen geheugenverlies tijdens ouderdom? Wel bij ratten, toont een studie van Canadese neurowetenschappers. De resultaten suggereren dat je door als kind veel te bewegen een veerkrachtiger brein hebt op latere leeftijd.
Door wiet te roken kan je toch minder goed nieuwe dingen onthouden? Dat mag zo zijn voor pubers, voor bejaarde muizen gaat het niet op. Hun leervermogen en geheugen verbeterden juist door een dagelijkse dosis cannabis, zagen Duitse neurobiologen.
In het boek Een beter brein gaat journalist Niki Korteweg op zoek naar wetenschap waarmee ze haar burn-out-brein weer op de rit krijgt. En misschien zelfs wel kan verbeteren. De speurtocht leidt langs indrukwekkende hersentechnologieën, maar een echte oplossing vindt ze er niet in.
Nijmeegse wetenschappers wonnen vorige week de Memprize met hun ultieme manier om woordjes te leren door verschillende leerstrategieën combineren. De onderzoekers versloegen teams van onder andere Oxford University en het Amerikaanse MIT.
De hersenen van vrouwen die voor het eerst zwanger worden, ondergaan een interne verbouwing om ze klaar te maken voor het moederschap. Die veranderingen bestaan twee jaar na de geboorte grotendeels nog steeds. Zo zou je het onderzoek kunnen interpreteren van Elseline Hoekzema en haar collega...
Hoe leert het brein verbanden leggen? Moleculair neurobioloog Isabel Beets onderzoekt het leerproces van de hersenen door te kijken naar een miniwormpje met welgeteld 302 zenuwcellen. Ze werd in september door het magazine New Scientist bekroond tot Wetenschapstalent 2016.
De rol die het geheugen speelt bij taalverwerking is groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Vitória Piai naar hersenactiviteit in de hippocampus tijdens het luisteren naar zinnen.
Proefpersonen die na een stevige geheugentaak gingen sporten, kenden de leerstof twee dagen later beter dan degenen die niet sportten. Maar het werkt alleen als je het sporten vier uur uitstelt. Goed om rekening mee te houden, als je deze zomer herexamens hebt.
Natuurkundige Bart van Wees ontvangt dit jaar een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. Hij mag dat geld vrij besteden aan onderzoek. NEMO Kennislink spreekt Van Wees over zijn experimenten op de grenzen van de quantum- en klassieke wereld.
Van je eerste kus tot die mooie vakantie: herinneringen vormen ons tot wie we zijn. Ervaringen uit het verleden helpen je in de toekomst. Maar soms herinneren we ons meer dan ons lief is en soms vergeten we te veel. Wat als we aan ons geheugen konden sleutelen? De eerste stappen zijn gezet.
In de zoektocht naar steeds sneller en zuiniger computergeheugen hebben wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven nu een magnetische geheugenchip ontwikkeld die klassiek geheugen op beide fronten kan verslaan. Ze gebruikten een slim trucje waardoor stroom niet meer door de geheug...
Was ‘synesthesie’ vroeger nog een obscuur begrip waar slechts een enkeling van had gehoord, tegenwoordig kom je het overal tegen. Zelf verbind ik al sinds mijn kindertijd kleuren aan letters en cijfers. Daar dacht ik nooit zo bewust over na. Maar naarmate ik er meer over lees, ontd...
Gabriel Wyner ontwikkelde een nieuwe methode om talen te leren. Daarbij maakt hij gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe onze hersenen werken. Zo is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk connecties te maken in ons brein. “You need to give a language life,” ...
Dagelijks gepieker kan leiden tot chronische stress, of zelfs een burn-out. In laatste deel van het tweeluik over stress kan je lezen wat piekeren, of ‘de verkeerde kant op fantaseren’, met het brein kan doen.
In deel één van het tweeluik over stress kan je alles lezen over acute stress. Wat gebeurt er precies in het brein als deze de alarmbellen aan zet? En kan je je hersenen trainen om de stressreactie te temperen?