Katten hechten zich ook aan hun baasje
Vandaag is het dierendag. Heb jij een eigenwijze kat of een trouwe hond? Amerikaans onderzoek laat zien dat kat en hond minder verschillend zijn dan we denken.
Vandaag is het dierendag. Heb jij een eigenwijze kat of een trouwe hond? Amerikaans onderzoek laat zien dat kat en hond minder verschillend zijn dan we denken.
Honingberen kunnen in een speelsituatie de gezichtsuitdrukking van hun soortgenoten heel precies nadoen. Tot nu toe werd dit gedrag alleen gezien bij mensen en gorilla’s.
Over linkshandigen doen tal van mythes de ronde. Ze zouden meer gezondheidsproblemen hebben, maar tegelijkertijd creatiever zijn en beter in gevechten. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzocht deze en andere vermeende mythes in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap bij zo’...
De Nederlander Nikolaas Tinbergen is één van de grondleggers van de ethologie: het onderzoek naar diergedrag. In 1973 ontving hij dan ook de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn onderzoek aan diergedrag. Kennislink deed een fictief interview met de sportieve, begenadigde waarne...
Gifkikkers van de soort Dendrobates pumilio zijn er in allerlei kleuren. Er is een enorme variatie in de giftigheid van die verschillende kleurvormen. Met name vogels kunnen aan de kleur van een kikker zien hoe giftig hij is. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse gedragsbiologe Martine Maa...
Honingbijen kunnen geïnfecteerd raken door larven van de vlieg Apocephalus borealis. De bijen veranderen daardoor in gedesoriënteerde zombies. Dat schrijven Amerikaanse biologen deze week in het blad PLoS ONE.
Waarom zoekt een rat contact met katten? Wat bezielt een sprinkhaan die niet kan zwemmen en toch het ruime sop kiest? Het lijkt regelrecht uit een sciencefiction film te komen, maar dit vreemde gedrag komt door parasieten die in staat zijn de controle compleet van hun gastheren over te nemen.
Mannetjes van de grote wolfspin geven hun partner cadeautjes in ruil voor een paring. Vaak zijn dat lekkere hapjes, maar soms is het geschenk waardeloos. Toch slagen mannetjes die waardeloze cadeautjes geven er wel in om te paren. Deense biologen leggen in BMC Evolutionairy Biology uit hoe dat...
Belgische wetenschappers hebben ontdekt dat piranha’s tenminste drie verschillende geluiden kunnen maken. Zij wisten die geluiden bovendien te koppelen aan bepaalde situaties waardoor we nu meer weten over de taal die de roofvissen gebruiken om met elkaar te communiceren.
Mannelijke koolmezen uit de stad zingen hoger dan hun soortgenoten op het platteland. Helaas voor de stedelingen hebben vrouwelijke koolmezen juist een voorkeur voor mannetjes die laag zingen. Dat schrijven Leidse biologen deze week in het blad PNAS.
De evolutie van altruïstisch gedrag bestuderen is lastig. Je hebt er honderden generaties voor nodig. Zwitserse wetenschappers vonden de oplossing voor dit probleem. Zij gebruikten simpele robotjes om de evolutie van altruïsme te simuleren.
Containerschepen, vissersboten, boorplatforms en windmolenparken op zee. Ze maken allemaal geluid. Gelukkig merken dieren onder water daar niks van. Hoewel… Steeds meer onderzoek wijst erop dat het zeeleven gevoeliger is voor geluid dan we altijd hebben gedacht.
Mensen denken dat ze weten wat ze willen. Maar onze voorkeuren blijken heel simpel te kunnen worden gemanipuleerd, zo blijkt uit gedragseconomisch onderzoek. In onze voorgeprogrammeerde reacties op bepaalde signalen hebben we wel wat weg van een kolonie mieren.
Het seizoen waarin de vlinder Bicyclus anynana zich ontwikkelt, bepaalt zijn flirtgedrag. Bij vlinders uit het natte seizoen gaan de mannetjes op zoek naar een partner. Bij vlinders uit het droge seizoen zijn het juist de vrouwtjes die op partnerjacht gaan.
Amerikaanse biologen ontdekten tijdens veldonderzoek in Oeganda dat jonge chimpansees soms urenlang een stok ronddragen. Vrouwelijke apen spelen vaker met stokken dan mannetjes. Een nieuwe aanwijzing dat er, naast opvoeding, ook een biologische invloed is op de speelgoedkeuze van jongens en me...
Luizen springen direct van een plant af zodra zij de warme, vochtige adem van een zoogdier voelen. Zo voorkomen de insecten dat zij samen met de plant in de maag van een grazer terecht komen.
Rode Hudson eekhoorns zijn asociale dieren. Ze leven alleen en fysiek contact met soortgenoten is een uitzondering. Toch adopteert een vrouwelijke eekhoorn in zeldzame gevallen pups van een overleden soortgenoot. Waarom zou ze die moeite nemen?
De mannelijke roodoogmakikikker heeft een bijzondere manier van communiceren. Via een speciale beweging brengt hij takjes in trilling. Op die manier geeft de kikker zijn soortgenoten informatie over status, motivatie en grootte.
Koekoeken leggen hun eieren graag in nestjes van andere vogels. Een Afrikaanse zangvogel onderscheidt zijn eigen eieren van die van de koekoekswever op basis van subtiele verschillen in kleur en patroon.
Mensen staan allang niet meer alleen in het gebruik van gereedschappen. Zelfs octopussen doen het. Bioloog Julian Finn ontdekte dat de octopus lege kokosnootschillen met zich mee draagt die bij gevaar dienen als schuilplaats.
Zilvermeeuwkuikens pikken op de rode stip van de oudersnavel. Leidse biologiestudenten deden wat Tinbergen eigenlijk had moeten doen. Het beroemde experiment blijkt te kloppen.
Een honingbij die een vijand steekt, offert zichzelf op om haar nestgenoten te verdedigen. Is dit een uitzondering op de regel dat evolutie leidt tot beter aangepaste individuen? Het antwoord komt van opgesloten criminelen, Hamiltons regel en ‘tit-for-tat’.
Copernicus en Galilei hadden het er moeilijk mee en Darwin wist er ook alles van. Nieuwe wetenschappelijke kennis stuit vaak op sterke weerstanden. De oorzaak is dat er een bevredigender, comfortabeler wereldbeeld voor moet worden prijsgegeven, verklaarde socioloog Norbert Elias in zijn ‘...
Negatieve emoties of emotionele ervaringen zijn meestal niet fijn. Als deze ervaringen gepaard gaan met gedragsstoornissen, zijn ze zelfs schadelijk. Door emotionele stoornissen evolutionair te benaderen kijk je er op een heel andere manier tegenaan. Deze benadering laat zien dat ongewenste em...
Bij veel diersoorten wordt dominantie gebruikt om conflicten op te lossen. Hoe worden verschillen in dominantie bepaald? Berusten ze simpelweg op krachtsverschillen of veeleer op (onbewuste) afspraken binnen een populatie? Een theoretisch model laat zien dat er door evolutie inderdaad afsprake...