Twisters: Rotatie in de atmosfeer
In de film Twisters jagen zogenaamde tornado-chasers op deze Amerikaanse stormsystemen. De imponerende en verwoestende kracht van tornado’s is enorm! Maar tornado’s zijn niet de enige vormen van draaiende lucht…
In de film Twisters jagen zogenaamde tornado-chasers op deze Amerikaanse stormsystemen. De imponerende en verwoestende kracht van tornado’s is enorm! Maar tornado’s zijn niet de enige vormen van draaiende lucht…
Operaties zonder anesthesie zijn tegenwoordig niet meer voorstelbaar. Toch moesten een kleine tweehonderd jaar geleden mensen nog bij kennis geopereerd worden. Dat gebeurde alleen als het noodzakelijk was: bijvoorbeeld om verstervende ledematen af te zetten. De ontdekking van narcotische stoff...
Bevriest warm water sneller dan koud water? Het is een raadsel waar natuurkundigen zich het hoofd over breken. En er zijn meer vreemde verschijnselen die zich om ons heen en in huis voordoen. Nooit ’s nachts een spookachtig blauw licht zien knipperen?
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Op het eerste gezicht lijkt het sneeuw. Maar het is meer dan bevroren water. Er zit gas in. Gashydraten ontstaan bij afkoeling van water onder druk in aanwezigheid van een gas of vluchtige vloeistof.
Afgelopen oktober was de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al een stuk verder in het leefbaar maken van de ruimte dan de NASA. Nog geen week voordat de eerste bewoners van het internationale ruimtestation zich aan hun Spartaanse verblijf op vierhonderd kilometer boven de aarde waagden, liet ...
In de atmosfeer van de planeet Jupiter tolt een prachtige elliptische wervel: de Rode Vlek. In het diepe water van de Atlantische Oceaan bewegen de Meddies: discusvormige wervels met een diameter van wel honderd kilometer. In roterende bakken vloeistof en op de computer bootsen we het gedrag v...
Om verschillende redenen is helium een wonderlijke stof. Niet alleen, omdat dit edelgas voor het eerst op de zon is ontdekt en om zijn erg lage kookpunt, maar vooral om zijn gedrag bij extreem lage temperaturen, als het vloeibaar is.
Tussen 4 Kelvin (= -269oC) en ruim 1000 Kelvin is he...