Woordenlijst Chemische en Biologische Wapens
In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne komen regelmatig allerlei wetenschappelijke termen voor. NEMO Kennislink zocht uit wat deze betekenen.
In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne komen regelmatig allerlei wetenschappelijke termen voor. NEMO Kennislink zocht uit wat deze betekenen.
Europa wil af van het Russische gas. Maar op korte termijn overschakelen naar een volledig andere energiebron lijkt niet mogelijk. Wat zijn de opties?
We wonen in Gasland, stelt auteur Louis Stiller. Het gas bezorgde Nederland grote rijkdom – en ellende. Stiller schreef een knap boek over hoe aardbevingen en de slepende kwesties rond het schadeherstel de provincie Groningen gijzelen.
De gaskraan in Groningen gaat dicht en daarom moeten alternatieven worden gezocht om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig, met name in de grote steden. Maar ook zeker niet onmogelijk, laat een studie van de TU Delft voor Amsterdam zien.
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen.
In de operatiekamer en op de intensive care treden regelmatig complicaties op. Helaas zijn die niet altijd tijdig op te sporen. Natuurkundige Simona Cristescu ontdekte dat verhoogde productie van etheen een goede voorspeller is voor complicaties.
Recyclen speelt een steeds grotere rol in ons leven. De meeste huishoudens hebben al aparte containers voor GFT, papier en soms zelfs voor plastic. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al het afval dat we gewoon in de vuilnisbak gooien? NEMO Kennislink ging op bezoek bij afvalverwerker Omrin in F...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen binnen. Nu vroeg een anonieme lezer zich af hoe een olieveld wordt afgesloten en of dit überhaupt nodig is. Hoogleraar Jan Dirk Jansen van Reservoir Systems and Control aan de TU Delft geeft antwoord.
Fossiele brandstoffen zijn eindig. Ooit zullen ze opraken. Maar maken wij dat nog mee of is dat een probleem voor toekomstige generaties? Hoe lang wij het nog met de huidige olievoorraden zullen uitzingen is vooral een kwestie van geld. Met een zeer lage olieprijs – zoals op dit moment &...
In Nederland is het aardgas over een jaar of tien vrijwel op en de Nederlandse olievoorraad stelt nauwelijks iets voor. Is schaliegas dan misschien de gasbron van de toekomst? In dit dossier zijn artikelen over olie en gas die eerder op Kennislink verschenen op een rijtje gezet.
Nieuwe gasturbines die minder schadelijke stoffen uitstoten en toch niet kapot trillen. Twee onderzoeken van de Universiteit Twente tonen nu aan hoe het kan. Veel elektriciteitscentrales wekken elektriciteit op door aardgas te verbranden in gasturbines. Om de rookgassen zo schoon mogelijk te h...
Ieder jaar in november produceert het Internationale Energie Agentschap (IEA) de World Energy Outlook, een lijvig rapport met daarin de trends in de wereldwijde energievoorziening. Enkele conclusies: de energieconsumptie in rijke landen is stabiel, maar neemt sterk toe in opkomende ec...
Deze week is Shell gestart met proefboringen naar olie in de Chukchi Zee. Het kostte Shell miljarden en zes jaar voorbereidingstijd om de weg vrij te maken naar boringen in dit deel van het Noordpoolgebied. Ook de Beaufort Zee staat op het programma.
De winning van schaliegas komt vaak negatief in het nieuws omdat de gebruikte chemicaliën in het drinkwater kunnen komen. Geoloog Mart Zijp (Geologische Dienst Nederland – TNO) vertelt alles over schaliegas vanuit zijn vakgebied: de voor- en nadelen van de winning en ook de betekenis voo...
Tuinders zijn dol op CO2. Ze voegen dit ‘afvalgas’ zelfs toe aan hun kassen om planten sneller te laten groeien. Maar besparen op hoge stookkosten willen ze ook, vandaar dat geothermie (aardwarmte) vooral in de tuinbouwsector populair is. Op dit moment is er niet alleen ...
Hoe laat je de aarde zand uitspuwen? Dat kan door de bodem te laten trillen, maar ook door gewicht te dumpen op waterig zand in de ondergrond. Dat laatste gebeurde in de Pleistoceen-periode en onder water…
Mensen die aardbevingen veroorzaken? Jazeker, en dit komt steeds meer voor op aarde. Ook indirect door de winning van schaliegas, want gebruikt, verontreinigd afvalwater wordt elders deels weer teruggepompt in de aarde. Soms met trillende gevolgen. Is er een oplossing voor dit opkomende proble...
Wie regelmatig naar SpongeBob Squarepants kijkt kent het verschijnsel: Rivieren en zelfs stranden die zich onder het zeeoppervlak bevinden. Maar wist je dat onderzeese rivieren ook in het echt bestaan? Aardwetenschapper Matthieu Cartigny van de Universiteit Utrecht promoveerde op 17 februari o...
Astronomen hebben met ESO’s Very Large Telescope een gaswolk ontdekt die steeds sneller in de richting van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg beweegt. Het is voor het eerst dat wordt waargenomen hoe zo’n wolk een superzwaar zwart gat nadert.
Schaliegas? Moeilijk bij te komen in het verleden, maar tegenwoordig is dit heel anders. Op veel plaatsen in de wereld wordt geboord naar dit gas opgeslagen in kleisteen. In Nederland zijn inmiddels proefboringen in voorbereiding. Maar niet iedereen is hier even blij mee…
Welke energie gebruiken we in 2030? Deze vraag staat centraal in een nieuw programma van Shell, waarvan dinsdag 19 april de startbijeenkomst werd gehouden. Op de ‘Shell Future Energy 1st Circle’ gaven experts hun visie op de toekomst van onze energievoorziening.
De olie- en gasvoorraden raken op. Er zijn echter twee opties om dat iets te rekken: of meer uit het reservoir halen, of nieuwe reservoirs vinden. Promovendus Ingwer Bos ontdekte dat er meer zand in de Nederlandse ondergrond zit dan voorheen gedacht en dit zand kan een prima reservoir zijn.
Het ontstaan van leven is moeilijk te begrijpen, er is immers geen mens bij aanwezig geweest. De wetenschap probeert uit te zoeken of bouwstenen van leven op de aarde zelf of elders in het heelal zijn gevormd.
Australische radiosterrenkundigen hebben vastgesteld dat ons Melkwegstelsel als een gebakken ei wordt ‘opgeprikt’ door een reusachtige spies van waterstofgas. Dat gas is afkomstig van de Kleine en de Grote Magelhaense Wolk, twee kleine naburige sterrenstelsels.
Microgolfjes op vloeistofoppervlakken worden door wind en stroming gladgestreken in plaats van opgejut. Die tegenintuitieve ontdekking deden vier onderzoekers van de stichting FOM, Universiteit Utrecht en de Ecole Normale Supérieure in Parijs.
De Britse hoogleraar Krishna Persaud ontwierp een elektronische neus die verschillende geuren kan onderscheiden. Eén mogelijke toepassing: de vele Britse vuilnishopen controleren op gevaarlijke methaanuitstoot. Het systeem wordt al getest vlakbij het Londense vliegveld Gatwick.
Om verschillende redenen is helium een wonderlijke stof. Niet alleen, omdat dit edelgas voor het eerst op de zon is ontdekt en om zijn erg lage kookpunt, maar vooral om zijn gedrag bij extreem lage temperaturen, als het vloeibaar is.
Tussen 4 Kelvin (= -269oC) en ruim 1000 Kelvin is he...
Golven, eb en vloed, stromingen en temperatuurverschillen – de oceanen vormen een enorm opslagvat van energie. Daarnaast versperren de oceanen de weg tot een grote hoeveelheid fossiele brandstoffen. Energie in overvloed, maar hoe haal je die eruit?