Bouw kernfusiemachine ITER begint
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Kernfusie zit al jaren in het slop. In het Duitse Greifswald gooien ze het nu over een andere boeg. Kernfusiereactor Wendelstein 7-X is na tien jaar bouwen klaar en moet de droom dichterbij brengen met een uniek ontwerp. Kennislink gaat op bezoek.
Terwijl in Frankrijk hard wordt gewerkt aan de realisatie van de grootste kernfusiereactor ter wereld, is in Duitsland een kleinere variant opgestart. De bouw van de Wendelstein 7-X duurde ruim tien jaar en het speciale ontwerp zou voordelen hebben ten opzichte van bestaande kernfusiereactoren...
In een dor en licht bebost gebied in de buurt van het Zuid-Franse Aix-en-Provence gebeurt iets groots. Hier verrijst een machine van 13 miljard euro. Een apparaat dat misschien een grote rol gaat spelen voor de energievoorziening van de toekomst. Kennislink reist af naar Zuid-Frankrijk en kijk...
Nederlandse en Belgische natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd de dans van het plasma op de zon nauwkeurig te beschrijven met een computermodel. De beweging van zo’n plasmaboog – of protuberans – kon nooit precies voorspeld worden, maar daar komt nu verandering in...
Het instorten van de New Yorkse Twin Towers had dezelfde reden als het verzwakken van de wanden van een kernfusiereactor. Tot die conclusie kwamen materiaalonderzoekers van de United Kingdom Atomic Energy Agency (UKAEA). Het was al langer bekend dat de Twin Towers konden instorten doordat het ...
Tijdens een onderhandelingsbijeenkomst over het kernfusieproject ITER die in Zuid Korea werd gehouden, is besloten India als volledige partner in het project op te nemen. Daarmee schaart het land zich bij de zes andere ITER-partners: de EU, Japan, China, Rusland, Zuid-Korea en de VS.
Heb je het over kernfusie, dan valt de term “een zon op aarde” al snel. Natuurkundigen van het MIT en Columbia University zoeken het wat dichter bij huis: ze willen gloeiend heet plasma net zo vangen als onze eigen aarde dat doet.
Ook topoverleg in Wenen kon geen doorbraak forceren: de bouwplaats van de internationale kernfusiereactor ITER is nog steeds onbeslist. Het Franse Cadarache lijkt iets betere kaarten in handen te hebben.