Aardbeien en citroenen geven hun geheimen prijs
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
Een appel verraadt zijn rijpheid onder andere door chemische stoffen die op de schil aanwezig zijn. De techniek om een van die stoffen te detecteren is voor het eerst teruggebracht tot een goedkoop en draagbaar apparaatje, handig voor fruittelers en handelaren.
Dun schillen, dik schillen of helemaal niet schillen? De één schilt er driftig op los tot er amper appel over is, zich zorgen makend over de bestrijdingsmiddelen. De ander vindt schillen onverstandig, want met de schil belanden veel vitamines in de gft-bak. Hoe zit het nou?
Waarom smaakt een aardbei naar een aardbei? Wat maakt het lobbige fruit zo sappig, rood en groot? Dat ligt natuurlijk aan het soort moleculen in de aardbeitjes, maar die krijgen hun vorm dankzij het DNA van de plant. En dat is nu voor het eerst geanalyseerd.
Ons beeld van perfecte appeltjes en peren is over datum, vindt voedselontwerper Katja Gruijters. Vreemd gevormd voedsel wordt daarom nu vaak weggegooid. Tijd om ze een kans op een tweede leven te geven.
Het neefje van de alom bekende fruitvlieg – de Mediterrane fruitvlieg – maakt jaarlijks pulp van hectares aan sinaasappel- en andere fruitplantages. Net nu enkele Balkanlanden radioactieve straling tegen de vlieg in willen gaan zetten, komen Duitse biologen met een vriendelijkere oplossing: ge...
De oorzaak van de ziekte van Parkinson is niet bekend. Eén theorie is dat schadelijke stoffen in groente en fruit en in de lucht een belangrijke rol spelen. Is het wel gezond om veel fruit te eten?
Twintigduizend doden en veertigduizend nieuwe gevallen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Dat zijn volgens het woensdag gepubliceerde RIVM-rapport ‘Ons eten gemeten’, de gevolgen van ongezond en teveel eten. Maar zo heet wordt de soep niet gegeten.
‘Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding’. Met deze kop vestigt het RIVM de aandacht op het vandaag verschenen rapport ‘Ons eten gemeten’. Nederland wordt steeds ongezonder door slecht eetgedrag en daar moet snel wat aan gedaan wo...