Een duurzamere toekomst met bacteriën
Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Onlangs groeiden wetenschappers plantenweefsel en algen zonder licht. Kunnen we zo – in hoge, donkere gebouwen – onze voedselketen duurzaam draaiende houden en 10 miljard monden voeden in 2050?
Japanse onderzoekers hebben spinnendraad nagemaakt in mariene bacteriën. Maar of het genoeg is om de wereld ervan te voorzien is nog maar de vraag.
Wetenschappers hebben een nieuw micro-organisme ontdekt in koraal. Een bijzondere vondst, want het is het eerste levende wezen dat we kennen dat wel bladgroen aanmaakt, maar niet aan fotosynthese doet. Het is nog onduidelijk wat de rol van het micro-organisme precies is.
De heilige graal om de voedselproductie te vergroten ligt bij de fotosynthese. Daar zijn meerdere wetenschappers het over eens. Het proces waarmee de plant aan energie komt, kan namelijk veel efficiënter. Onlangs lukte het om veertig procent meer biomassa te krijgen uit planten door de fotosyn...
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
Planten weten goed hoe ze licht om moeten zetten in energie, maar volgens Roberta Croce kan dit proces een stuk efficiënter. Zij ontving onlangs een NWO TOP-subsidie en wil hiermee onderzoeken hoe planten meer soorten licht absorberen en meer voedsel produceren.
Planten gebruiken zonlicht als energiebron. Ze kunnen fotonen (licht) heel efficiënt omzetten in elektronen die vervolgens worden gebruikt in chemische reacties. Maar verrassend genoeg verloopt het transport van die elektronen nogal chaotisch, zo ontdekten onderzoekers van de Rijksuniversiteit...
Wie al bijna depressief is van alle verhalen over gekapt regenwoud en vernietiging van ecosystemen zal ervan opkijken: de natuur op aarde is productiever dan ooit. In de twintigste eeuw steeg de totale jaarlijkse fotosynthese door planten met dertig procent. Dat legde tientallen miljarden tonn...
De regels van de quantummechanica lijken volstrekt idioot. Zo zijn deeltjes op twee plekken tegelijk en kunnen ze dwars door muren reizen. Martijn van Calmthout pleit in zijn boek Echt quantum dat de quantummechanica helemaal niet zo’n ver-van-ons-bed-show is.
Wat veel mensen niet weten is dat naast mensen en dieren, ook planten en andere organismen slaap nodig hebben. Dat gold tot voor kort dus ook voor tomatenplanten die in een kas worden geteeld, maar nu niet meer. Wageningse onderzoekers hebben namelijk een gen ontdekt waardoor gekweekte tomaten...
Elektronica laten integreren in het menselijk lichaam. Het is nog geen serieus onderzoek, maar het speelt door het hoofd van chemisch ingenieur René Janssen van de Technische Universiteit Eindhoven. Vooralsnog houdt hij zich bezig met plastic zonnecellen die brandstof uit zonlicht maken.
Je staat er misschien niet bij stil, maar bijna al ons voedsel is het resultaat van fotosynthese. Meer voedsel nodig? Fotosynthese is de plek om te beginnen. Want hoewel planten er al heel goed in zijn, kan het beter. Zo ontdekten Wageningse plantonderzoekers onlangs dat sommige pigmenten in d...
Vetgemeste algen. Zo zou je de algen kunnen zien die Amerikaanse wetenschappers onlangs maakten. Door een genetische aanpassing werd de biomassa van de algen minstens anderhalf keer zo groot. En uit die dikkerdjes valt een hoop olie te persen.
48 uur in een luchtdichte kamer: je moet er maar zin in hebben. Geoloog Iain Stewart liet zich dit weekend samen met een verzameling planten opsluiten, om te bewijzen dat die genoeg zuurstof produceren om hem in leven te houden…
De stijgende temperatuur van de afgelopen 160 jaar is desastreus voor sommige organismen, maar juist weer gunstig voor anderen. Blauwalgen (cyanobacteriën) als groep blijken het prima te doen bij hogere temperaturen. Bij een stijgende koolstofdioxide concentratie lijkt dit echter niet op te ga...
De afgelopen twaalf maanden werden we met de neus weer eens op de feiten gedrukt: energie is een probleem. Een van de betere alternatieven is waterstof. Dat zit in water, maar hoe krijg je het eruit? Blauwalgen kunnen dat voor ons doen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Pak jij in de supermarkt ook altijd de achterste groenten van de plank? Die zijn lekker vers en lang houdbaar toch? Maar volgens een Amerikaanse studie kun je beter de voorste groenten uit het rek pakken: die liggen namelijk meer in het licht en bevatten dan ook meer vitaminen.
Wetenschappers doen hun best de natuur te imiteren. Zo maakten Amerikaanse onderzoekers een zonnecel die zichzelf op nanoschaal weer in elkaar kan zetten als hij uit elkaar is gevallen. Daarmee hopen ze de prestatie van zonnecellen op de lange termijn te verbeteren.
Is het echt zo’n gek idee om biobrandstof uit algen te kweken? Ondanks enkele negatieve geluiden hebben René Wijffels en Maria Barbosa van Wageningen UR (WUR) reden genoeg om te geloven dat het gaat lukken. In het vooraanstaande blad Science beargumenteren ze waarom.
Nanotechnologen van de Universiteit Twente hebben ontdekt hoe je het fotosynthese-systeem van bacteriën kunt gebruiken om licht over relatief lange afstanden te transporteren.
Kunstmatige bladeren, bacteriën die licht omzetten in brandstof en planten die misschien wel tien keer harder groeien dan normaal. Een nieuw onderzoeksprogramma naar betere fotosynthese moet ervoor zorgen dat Nederlandse laboratoria over vijf jaar flinke stappen in deze richtingen hebben gezet...
Zonne-energie oogsten uit bacteriën is een wetenschappelijke droom, maar wel eentje die vandaag een klein stapje dichterbij is. Leidse wetenschappers bouwden én analyseerden een chlorosoom, één van de meest efficiënte lichtantennes die er bestaan.
Bij de verbranding van brandstof komt koolstofdioxide vrij. Maar kan het ook andersom? Koolstofdioxide omzetten in brandstof? Nou en of, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Delft.
CO2 kan steeds beter worden afgevangen uit verbrandingsgassen. Dat is goed voor CO2-opslag in de ondergrond, maar ook voor het gebruik van CO2 om kassen te bemesten. Hoe zuiverder de CO2, hoe groter namelijk de opbrengst per hectare. Samen met de firma Knook uit Hoofddorp werkt TNO aan een ins...
Zweedse wetenschappers lukte het om DNA zo te manipuleren dat het licht geleidt. Dit is mogelijk dankzij een speciaal chromofoor die in het DNA gaat zitten. De ontdekking kan glasvezelkabeltjes opleveren die onzichtbaar zijn voor het blote oog.
Fotosynthese is terug als onderzoeksterrein. Kunstmatige bladeren, efficiëntere planten en algen die ethanol produceren moeten het energieprobleem oplossen. Een consortium van Nederlandse universiteiten lanceert een onderzoeksplan van 43 miljoen euro.
Iedere relatie kan kapot, zelfs een endosymbiotische. Koraal wisselt intracellulaire algen die voor fotosynthese zorgen in voor typen die beter tegen het warmere zeewater kunnen.
Een kleurstofgesensibiliseerde zonnecel, gemaakt van een goedkope halfgeleider met een laagje kleurstof, kan een goedkoop alternatief zijn voor de bekende silicium zonnecellen. Dit relatief nieuwe type zonnecel zet zonlicht om in energie op een manier die is afgekeken van de fotosynthese in pl...
Hoe zorgt een plant dat hij zoveel mogelijk zonlicht opvangt, zonder er schade van te ondervinden? NWO-onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Universiteit hebben voor het eerst live een ultrasnel moleculair proces kunnen volgen dat hier een rol bij speelt. Ze berichten ...