Hoe ons denken over embryo's is veranderd
Wetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor citizen science.
Wetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor citizen science.
Een kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat het voor ons kan betekenen.
Een baby zonder ernstige erfelijke afwijkingen. Welke ouders willen dat nou niet? Sinds vorig jaar kunnen Nederlandse en Belgische ouders hun DNA op tientallen ziektes laten testen. Nog voordat het kind in de baarmoeder zit.
Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd het complete genoom van een ongeboren kind te ontrafelen. Ze maakten gebruik van DNA uit het bloed van een zwangere vrouw en vergeleken dat met DNA uit het speeksel van de aanstaande vader. De nieuwe test wordt in de toekomst wellicht ingezet in de...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: Hans Galjaard over zijn zoektocht naar schoonhe...
In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. Zo levert echoscopisch onderzoek een schitterende blik op het eerste ontstaan van menselijk...
Wetenschappers hebben ontdekt dat de kankercellen van een 28-jarige moeder en haar 11 maanden oude dochtertje genetisch identiek zijn. De cellen hebben zich tijdens de zwangerschap al van moeder naar foetus verspreid.
Een ongeboren leven in de baarmoeder betekent voor de ouders een blije periode, maar ook een spannende. Zou het kindje wel gezond zijn? Prenatale screening kan aangeven of de foetus een verhoogde kans loopt op een aantal afwijkingen – zoals het syndroom van Down of een open ruggetje. Het strev...
Amerikaanse onderzoekers hebben de vroegste vorm ontdekt van de menselijke stamcel van bloed. Hiermee is het mogelijk om elke stamcel te veranderen in een bloedcel. Deze techniek maakt bloedtransfusies in de toekomst overbodig.
Een zwangere vrouw draagt een kind in haar lichaam dat voor de helft ‘vreemd’ DNA heeft. Het afweersysteem stoot onbekend weefsel af, maar bij een foetus knijpt het een oogje toe. Onderzoekers van de afdelingen Verloskunde en Immunohematologie en Bloedtransfusie willen weten hoe moeder en kind...
Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan nicotine, hebben ernstige moeite om hun gedrag aan te passen aan de omstandigheden als er emotie in het spel is. Hoe meer de moeder rookte tijdens de zwangerschap, hoe meer antisociale gedragsproblemen het kind blijkt te hebben. Door p...
Hoe een tweeling precies zo met elkaar vergroeid raakt dat ze een siamese tweeling worden, weten we niet precies. Maar dat de consequenties voor de broers of zussen in kwestie enorm zijn, staat buiten kijf.
‘In een wereld zonder tweelingen zouden veel neonatologen werkloos zijn’, luidt een van de stellingen bij het proefschrift van Enrico Lopriore. Meerlingen spreken tot de verbeelding, maar het dragen ervan vergt veel van moeder en kroost.
*Foetale cellen kunnen decennialang overleven in het bloed van de moeder. Wellicht een bron van ziekten, maar ook een kans voor orgaandonatie.
Communicatie met een ongeboren kind is omgeven met een waas van mystiek. Nuchtere waarneming leert dat de foetus heel wat signalen naar zijn moeder en naar de buitenwereld uitzendt. Hij krijgt bovendien veel mee van wat er om hem heen gebeurt.
Gentherapie in de baarmoeder, het moet niet gekker worden. Niettemin lukte het onderzoekers van het AMC-levercentrum om rattenfoetussen met de erfelijke leverziekte Crigler-Najjar al in de baarmoeder te genezen. Maar, zo bezweren ze, een rat is nog geen mens.
De eerste negen maanden van zijn leven brengt de mens onder water door. Het is er warm en donker, maar niet stil. Van vlakbij hoort het mensje dag en nacht gebonk en geborrel; af en toe klinken er stemmen en andere geluiden. Intussen onderwerpt het zichzelf aan een oefenprogramma. Hoe is het d...
Een tweeling moet het gezamenlijk zien te rooien in de baarmoeder. Dat gaat niet altijd goed. De ongeboren kinderen wisselen soms bloed met elkaar uit en als de één meer krijgt dan de ander, hebben ze daar beiden last van. Bijna twee jaar geleden startte het LUMC met een nieuwe behandeling, wa...
Het inslikken van sperma vòòr de zwangerschap vermindert aanzienlijk de kans op pre-eclampsie (een gevaarlijke zwangerschapsaandoening), zo ontdekten gynaecologen van de Amsterdamse VU. Leidse immunologen gingen op zoek naar het achterliggende mechanisme.