Wat gebeurt er met ons brein in de ruimte?
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Door simpele oogbewegingen te maken tijdens het ophalen van een traumatische gebeurtenis, kan de nare herinnering vervagen. Nijmeegse neurowetenschappers ontdekten hoe dat kan: bewegende ogen onderdrukken de amygdala, een hersenstructuur betrokken bij het opslaan van herinneringen.
De Amerikaanse onderzoeker Nancy Kanwisher speurt naar gespecialiseerde hersengebieden. Met hersenbeeldvorming vond haar onderzoeksgroep plekjes in het brein die specifiek reageren op gezichten, plaatsen, lichamen, woorden, taal en muziek.
Het eind van het promotietraject van James Trujillo komt in zicht. Ligt de promovendus een beetje op schema? En is er nog tijd voor dat ene laatste experiment? NEMO Kennislink vraagt hem naar zijn plannen.
Uit onderzoek naar de relatie tussen hersenactiviteit en vriendschap blijkt dat hersenen van vrienden hetzelfde reageren op alledaagse situaties. Onderzoekers denken hiermee te kunnen voorspellen wie je vrienden zijn.
Bij het leren van een nieuwe taal zijn er allerlei hersengebieden actief. Een nieuwe fMRI-studie laat zien dat de hippocampus en het gebied van Broca een eigen rol spelen in de taalverwerving.
Als mensen op volwassen leeftijd leren lezen, verandert er van alles in hun hersenen. Ook in hersengebieden die voorheen alleen gebruikt werden voor niet-talige vaardigheden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het Nijmeegse Max Planck Instituut.
Het plan was om afgelopen zomer al proefpersonen in de hersenscanner te leggen. Maar de resultaten van zijn eerste experimenten stuurden James Trujillo in een andere richting. NEMO Kennislink brengt opnieuw een bezoekje aan de promovendus uit het Language in Interaction-project.
Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine laat mensen met posttraumatische stress (PTSS) zich minder angstig voelen, zo blijkt uit het promotieonderzoek van neurowetenschapper Saskia Koch. Ze hoopt dat oxytocine het effect van bestaande therapieën een boost kan geven.
De hersenen van honden verwerken woordcombinaties op dezelfde manier als mensen. Dat blijkt uit Hongaars onderzoek gepubliceerd in Science, waarbij honden in een fMRI-scanner werden gelegd. Het vermogen om willekeurige klankreeksen te koppelen aan betekenis, is dus niet voorbehouden a...
Functionele MRI bestaat al ruim twintig jaar, maar veelgebruikte software die de hersenbeelden analyseert, was nooit gecontroleerd op fouten. Zweedse onderzoekers namen de proef op de som. Ze ontdekten dat de software vaak hersenactiviteit meet die er niet echt is.
Het brein gaat uiterst efficiënt te werk bij het leren van een nieuwe taal. Voor elementen die overlappen met de moedertaal gebruikt het bestaande neurale structuren, zo blijkt uit onderzoek waarbij Nijmeegse wetenschappers de hersenactiviteit registreerden tijdens het leren van een fictieve t...
Woordbetekenissen liggen opgeslagen verspreid over ons hele brein, in groepjes van woorden die inhoudelijk bij elkaar horen. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. Op een interactief 3D-brein hebben zij de locaties van vele duizenden woorden in kaart gebracht.
Risicogedrag tijdens de adolescentie is gelinkt aan hersenactiveit tijdens het krijgen van een beloning, aldus Barbara Braams (Universiteit Leiden). De promovenda presenteerde de resultaten van het grootschalige Braintime-onderzoek tijdens het gelijknamige festival in Oegstgeest.
Maakt iemand een toevallige beweging of probeert hij je iets duidelijk te maken? Promovendus James Trujillo zoekt naar het systeem in ons brein dat herkent dat achter een gebaar of een actie een communicatieve intentie schuilgaat. Kennislink volgt hem gedurende zijn onderzoeksproject.
Nijmeegs hersenonderzoek verklaart waarom psychopaten hun emotionele acties minder goed onder controle hebben. Testosteron blijkt hierbij een cruciale rol te spelen. “Hoe hoger hun van nature aanwezige testosteronniveau, des te minder de controlegebieden in de hersenen communiceren met e...
Elkaar begrijpen is meer dan het kiezen van sprekende woorden en gebaren. Je probeert namelijk continu en grotendeels onbewust in te schatten of je gesprekspartner je wel begrijpt, en stemt je reactie hier op af.
Veel miscommunicatie ontstaat doordat gesprekspartners niet op dezelfde golflengte zitten. Dat deze uitdrukking eigenlijk heel letterlijk genomen kan worden, blijkt uit het onderzoek van Suzanne Dikker, taalwetenschapper aan New York University en Universiteit Utrecht. Bij geslaagde communicat...
Het beloningssysteem van honden wordt actiever na het ruiken van bekende honden of mensen, en het meest actief na het ruiken van het baasje, ontdekten onderzoekers van de Emory Universiteit. Het is de eerste MRI-studie naar hoe het hondenbrein reageert op natuurlijke geuren.
De komende weken gaat Kennislink in op hersenspinsels over hersenscans. Zijn jouw verwachtingen van deze neuro-imaging technieken realistisch, of laat jij je, al dan niet onbewust, leiden door mythen en hypes? Deze week: feitjes en fictie over het versterken van de rechtsgang met behulp van he...
De komende weken gaat Kennislink in op hersenspinsels over hersenscans. Zijn jouw verwachtingen van deze neuro-imaging technieken realistisch, of laat jij je, al dan niet onbewust, leiden door mythen en hypes? Deze week: feitjes en fictie over persoonlijksheidsprofielen en psychiatrische diagn...
Speciaal als naslagwerk bij de hersenspinselreeks, een kort en krachtig overzichtje van de meest gebruikte hersenscantechnieken. Wat meten ze precies, en wat is de waarde daarvan?
Dat wiskunde voor de meesten van ons geen feest is, wisten we al. Hersenscans laten dit zelfs zien: het denken aan wiskunde activeert dezelfde hersengebieden als pijn. Maar hoe betrouwbaar is zulk hersenonderzoek eigenlijk?
Zal leugendetectie snel een plek krijgen binnen onze rechtsgang of gruwelt de wetenschap hiervan? Alle feiten en fabels op een rijtje. Van spannende methoden om terroristen te ontmaskeren tot tips om kwakzalvers op het web te herkennen.
Elke week verschijnt op Kennislink een gastcolumn. Deze week: forensisch psycholoog Marko Jelicic over de werking van de pedoscan voor kinderdagverblijven en crèches.
Onderzoeken met hersenscans concluderen vaak dat één of twee breingebieden actief zijn als we iets specifieks doen, zoals naar voedselplaatjes kijken of autorijden. Maar dat beeld is te simplistisch, blijkt uit nieuw onderzoek. Wat je ook doet: alle hersengebieden doen mee.
Door middel van hersenscans valt aan te tonen of het brein van een verdachte tijdens zijn misdaad waren aangetast of beschadigd, waardoor hij zichzelf niet in de hand had toen hij het delict pleegde. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste MRI-scans opduiken in pleitnota’s van advocaten...
Kun je een gevaarlijke psychopaat met een breinscan ontmaskeren? En als crimineel gedrag in het brein is aangeboren, wordt het dan niet eens tijd om kinderen met criminele aanleg preventief te behandelen? Klinkt als science-fiction, maar deze werkelijkheid staat al voor de deur.
Wetenschappers kunnen aan een korte hersenscan ongeveer zien hoe volwassen je brein is. Hoewel de techniek nog niet nauwkeurig genoeg is om al ontwikkelingsstoornissen op te sporen, hopen de onderzoekers wel dat dit er in de toekomst van gaat komen.
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben vastgesteld welke hersengebieden actief zijn bij spraakherkenning en welke bij sprekeridentificatie. In Science leggen ze uit hoe ze dit met behulp van fMRI en data mining voor elkaar hebben gekregen. Hun bevindingen gaan in tegen bestaande ...