Nieuwsgierigheid is nieuwe verbindingen aangaan
Lang zag men ‘nieuwsgierigheid’ als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Lang zag men ‘nieuwsgierigheid’ als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Filosofen zijn toch mensen die vooral veel vanuit een stoffige kamer in een ivoren toren nadenken? Welnee, natuurlijk niet! Dit laat Pablo Lamberti overtuigend zien. In zijn boek Strijdvaardig Leven maken we kennis met filosofenkrijgers zoals Socrates, Seneca en de Japanse samoerai.
De keuzes die wij nu maken, kunnen over honderden jaren ingrijpende gevolgen hebben voor het klimaat. We koloniseren eigenlijk de toekomst, stelt filosoof Roman Krznaric. Het is hoog tijd dat we betere voorouders worden, zegt hij.
‘De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere’, zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
Volgens filosofie Soraj Hongladarom uit Thailand kunnen we oefenen om de toekomst te zien door de ogen van onze kleinkinderen.
In de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een ‘idioot’ te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
Als je wilt dat mensen zich aan de nieuwe gedragsregels houden kun je beter de omgeving zelf aanpassen, zegt cognitiefilosoof Marc Slors.
Brengt de wetenschap ons nog vooruit? NEMO Kennislink sprak erover met filosoof Jeroen de Ridder.
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar humanisme en filosofie Joachim Duyndam over waarom we hamsteren zonder schaarste.
We moeten af van het idee dat de mens centraal staat in de wereld. Promovendus Lydia Baan Hofman bestudeert het werk van filosoof Donna Haraway.
Het komt bijna niet voor: een ethicus die een kantoortje heeft middenin een laboratorium. Jeantine Lunshof werkt aan de universiteit van Harvard. Daar praat ze met de onderzoekers over morele kwesties.
Een interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
‘Around the Sun’ is geïnspireerd op een van de eerste populairwetenschappelijke werken over het universum. De film is prachtig, maar vraagt veel van de kijker.
Strijden voor de onderdrukten. Dat is wat de Duits-joodse filosoof Walter Benjamin tot zijn tragische dood bleef doen. Carlos Ferrand maakte een indrukwekkende film over de laatste zeven jaren van Benjamins leven, die hij doorbracht in ballingschap.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt men daar in China tegen aan? Een gesprek met de Chinese medisch ethicus Guobin Cheng.
Het vergt van de ecoloog een boel uitleg om zijn punt te maken. Met een vaak negatief geladen boodschap bederft hij het feestje dat in volle gang is. De meerderheid gaat voorts stilzwijgend uit van de superioriteit van de eigen soort. De natuur dient de mens. Pas als ons eigen belang in het ge...
Mis je iets in onze seculiere samenleving? Het is mensen eigen om ergens in te willen geloven, volgens filosoof en spinozist Ton de Kok. Onlangs kwam zijn boek over de God van Spinoza uit. Hierin maak je op begrijpelijke wijze kennis met Spinoza’s rationele alternatief voor een vaderfigu...
De filosoof Kant en psychologie gaan niet door een deur, is de heersende mening. Dit is een onterecht beeld, mede ontstaan door een methodestrijd in de negentiende eeuw. Peter Sperber geeft met zijn proefschrift de verliezers hun plek terug in de geschiedenisboeken.
Filosofie en recht komen samen in het promotieonderzoek van Martijn Stronks. Hij onderzocht het aandeel van tijd binnen migratierecht. Hoe lang blijft een vreemdeling een vreemde eend in de bijt?
April is de Maand van de Filosofie. Spinoza is de grootste filosoof die ons land heeft voortgebracht, hoewel ze daar in zijn eigen tijd meestal anders over dachten. De waardering voor Spinoza begon eind achttiende eeuw pas echt.
Onderzoekers kijken bij migratiegeschiedenis vaak naar de mensen die vertrekken en hun nieuwe omgeving. De achterblijvers zijn minder interessant, want bij hen verandert er weinig. Maar is dat wel zo? En waarom kiest de ene mens voor emigratie en blijft de ander? Een filosofische blik op migra...
Voor het eerst gaat een Spinozapremie naar de filosofie. Lodi Nauta van de Rijksuniversiteit Groningen wint dit jaar een premie van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van de filosofie. “Sparren me...
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, onderzoeken geesteswetenschappers niet de geest, die is voer voor psychologen. Wat onderzoeken geesteswetenschappers dan wel? En hoe doen zij dat? Samen met enkele scholieren neemt NEMO Kennislink een duik in de geesteswetenschappen.
Vandaag begint de Maand van de Filosofie. Een goed moment om ons te bezinnen op het belang van de alfa- of geesteswetenschappen. Want die raken steeds meer uit de gratie, omdat het praktisch nut minder aan de oppervlakte ligt dan bij de meeste praktijkstudies. Maar juist in een tijd waarin com...
Hebben wij mensen een vrije wil of is alles wat wij doen voorbestemd? Sommige wetenschappers stellen dat op hersenscans zichtbaar is dat beslissingen worden genomen voordat we ons dat bewust zijn. Als dat klopt, zijn we dan wel verantwoordelijk voor ons gedrag? Eerste artikel in een korte ser...
De achttiende-eeuwse verlichtingsfilosoof Immanuel Kant onderscheidde vier vragen die elke volwassen mens zou moeten beantwoorden: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wie is de mens? De eerste drie vragen van Kant kunnen ook worden gesteld bij de verandering van het klimaat.
De vraag “wat is een mensenleven waard” is net zo bijzonder als vragen aan een indiaan welke prijs zijn land heeft. Moeder Aarde is geen bezit, laat staan dat land opgesplitst en verkocht kan worden.
Thijs Lijster is de winnaar van de Boekman Dissertartieprijs voor Kunst- en Cultuurbeleid. De filosoof bracht met zijn onderzoek naar kunstkritiek een belangrijke bijdrage aan het debat over het bestaansrecht van kunst.
“De neuro-economie is veelbelovend genoeg om zich te kunnen vestigen, maar zal zijn belofte nooit inlossen,” zo reflecteert Filosoof Pim Klaassen in zijn proefschrift op het tienjarig bestaan van de neuro-economie. Hij verdedigde zijn resultaten aan de Universiteit van Amsterdam.