De wetenschap achter Oppenheimer
Oppenheimer brengt de ontwikkeling van de atoombom – en de morele consequenties daarvan – indrukwekkend in beeld. NEMO Kennislink onderwerpt de film aan een wetenschappelijke factcheck.
Oppenheimer brengt de ontwikkeling van de atoombom – en de morele consequenties daarvan – indrukwekkend in beeld. NEMO Kennislink onderwerpt de film aan een wetenschappelijke factcheck.
Voor een wetenschappelijk experiment werden acht mensen opgesloten in een enorme kas. Hier bleken ze uiteindelijk alleen maar bezig te zijn met overleven.
‘Around the Sun’ is geïnspireerd op een van de eerste populairwetenschappelijke werken over het universum. De film is prachtig, maar vraagt veel van de kijker.
Strijden voor de onderdrukten. Dat is wat de Duits-joodse filosoof Walter Benjamin tot zijn tragische dood bleef doen. Carlos Ferrand maakte een indrukwekkende film over de laatste zeven jaren van Benjamins leven, die hij doorbracht in ballingschap.
6 oktober vertonen we in de Science Filmclub de film ‘Ozone Hole: How We Saved The Planet’. In 2018 recenseerden we de film voor het InScience filmfestival.
Vanaf deze week zijn de propagandafilms van de NSB openbaar en voor iedereen online te bekijken. Erg opruiend zijn ze niet: de filmpjes laten vooral de tijdsgeest en de idealen van de NSB zien.
Filmtoerisme in een relatief nieuw begrip, waar serieus wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Abby Waysdorf promoveerde deze maand op onderzoek naar fandom op locatie.
De film Photon wil je alles laten zien over het ontstaan van het universum, het leven en de moderne mens. Dat pakt niet goed uit. De beelden zijn prachtig, maar de maker wil te veel vertellen. Na een veelbelovend begin raak je als kijker de draad volledig kwijt.
Nare ervaringen in de kindertijd zijn funest voor de gezondheid op latere leeftijd. De Amerikaanse documentaire Resilience schetst hoe belangrijk het is voor de gezondheidszorg om dat in te zien. Op 9 november draait de docu op het InScience filmfestival Nijmegen.
In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie?
De eerste president van de moderne republiek Turkije, Mustafa Kemal (1881-1938) oftewel Atatürk, heeft zijn mythische status mede te danken aan film. Door dit moderne medium liet de Vader aller Turken de wereld een beschaafd, democratisch en westers georiënteerd land zien.
De film Still Alice, gebaseerd op het gelijknamige boek van neurowetenschapper Lisa Genova, laat het verloop van de ziekte van Alzheimer zien bij de vijftigjarige Alice. “Dat doet de film over het algemeen erg goed”, meent hoogleraar Neurologie Philip Scheltens, die deze f...
Een gezonde jonge vrouw, een voorspoedige zwangerschap, maar dan… De Nederlandse speelfilm De Gelukkige Huisvrouw van Antoinette Beumer laat goed zien hoe een psychose een kersverse moeder na de bevalling kan overrompelen. Deze film wordt op 4 oktober vertoond en besproken met h...
Net zo snel herstellen als Wolverine of spinnenwebben schieten zoals Spiderman. Onderzoeker Barry Fitzgerald van de TU Eindhoven twijfelt er niet aan dat ook gewone stervelingen dit soort krachten kunnen ontwikkelen. Dankzij de wetenschap. Hij schreef er een uitstekend boek over. Een interview...
Sciencefictionfilms bieden zoveel meer dan alleen maar vermaak. In het voortreffelijke boek Robots, Aliens & Popcorn laat George van Hal de wetenschap zien achter films als The Terminator, Back to the Future en Her.
Vooral mannen kijken erotische films. Toch trekt Fifty Shades of Grey al wekenlang wereldwijd miljoenen vrouwen naar de bioscoop. Hoe is dat succes te verklaren? En wat zegt het over de staat van de vrouwelijke seksualiteit anno 2015? Psychologe en filmexpert Jennifer Lyon Bell analyseert de f...
Bij historische films is het altijd erg makkelijk om te roepen dat het niet klopt, zo ook bij het nieuwe heldenepos Michiel de Ruyter. Vandaar dat Kennislink in gesprek gaat met scenarioschrijver Alex van Galen, die graag zijn keuzes uitlegt. Historicus en biograaf van De Ruyter Ronald Prud...
Op zijn 21e krijgt de briljante natuurkundige Stephen Hawking te horen dat hij leidt aan de verlammende spierziekte ALS en nog maar twee jaar te leven heeft. Zijn ontroerende levensverhaal is nu verfilmd in ‘The Theory of Everything’.
Alfred Hitchcock wordt alom beschouwd als een van de beste filmregisseurs aller tijden. Dit is ook de reden dat het EYE filmmuseum de invloedrijke filmmaker dit jaar eert met een speciaal programma, waarin zijn beste films worden getoond. Hitchcock staat, ruim 34 jaar na zijn dood, nog steeds ...
Vrijwel iedere in Hollywood geproduceerde film maakt gebruik van computergegenereerde beelden. Hoewel explosies, tsunami’s en rookpluimen van het witte doek af spatten lopen filmmakers continu tegen de grenzen van hun computers aan. Waarom water, vuur en vacht in de digitale studio’...
De overheersende politieke voorkeur van de plaatselijke bevolking is een goede voorspeller van het succes van een film in een stad of dorp. Dat ontdekte universitair docent Jason Roos van Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, na onderzoek in Amerika. Het blijkt zelfs een ...
De politieke film is dood. De maatschappelijke spiegel die we nu nog sporadisch krijgen voorgeschoteld, komt van documentairemakers. De IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam, 20 nov – 1 dec 2013) is een mooi moment om het over deze ontwikkeling te hebben. Gastcolumnist ...
In het filmmuseum EYE is een bijzonder stukje geschiedenis te zien. Of eigenlijk gecomponeerde geschiedenis. De Hongaarse kunstenaar Péter Forgács mixte vooroorlogse privé-filmpjes uit Nederlands-Indië met brieven uit dezelfde periode tot de filminstallatie ‘Sluimerend Vuur’.
Het Science Park is misschien bekend bij studenten en wetenschappers, maar de meeste mensen weten er nog weinig vanaf. Om iedereen kennis te laten maken met het park werd er een filmfestival georganiseerd. Leer het park, de wetenschappers en de wetenschap kennen door middel van film, was het d...
Elke week verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week filosoof & historicus Louise Muller over ‘Gh...
Loodatomen blijken te kunnen goochelen. Onderzoekers van de Universiteit Twente zagen een dun laagje lood op een nikkeloppervlak plots van vorm veranderen – zelfs toen de temperatuur nog te laag was om het lood te doen smelten.
Het idee dat je er op een dag niet meer bent, is best griezelig. Om vast een beetje te wennen, zetten we hem om in entertainment en rituelen. In een horrorfilm is de dood niet hoofdzakelijk verdrietig, maar ook leuk-eng. Om er zo lang mogelijk nog bij te horen willen we herinnerd worden door ...
Aan onze eigen dood denken we liever niet, maar we zijn er vaker mee bezig dan je zo zou denken. Of je jezelf nu vermaakt met films, games of boeken, de dood is nooit ver te zoeken. Hebben we een beetje doodsangst gewoon nodig?
Bij welke sterfscènes houden we de ogen niet droog? En welke verfilmde dood vinden we zo gruwelijk dat we ernaar blijven kijken? Hier onthult de Kennislinkredactie haar lievelingssterfscènes. Kies jouw favoriet en win een prijs!
De film Avatar (2009) was iets bijzonders. Niet alleen omdat het 3D-beeld er spectaculair uitzag, maar ook omdat er veel technische hoogstandjes voor waren gebruikt. Eén zo’n techniek – het filmen met een virtuele camera – kun je binnenkort zelf óók gebruiken.