Hoe Sinterklaas met de stoomboot aankwam
Wanneer kwam Sinterklaas voor het eerst met de stoomboot in Nederland aan? En wanneer hield hij zijn eerste intocht? Etnoloog John Helsloot doet er onderzoek naar.
Wanneer kwam Sinterklaas voor het eerst met de stoomboot in Nederland aan? En wanneer hield hij zijn eerste intocht? Etnoloog John Helsloot doet er onderzoek naar.
Het heerlijke avondje is gekomen. Voor sommigen de gezelligste tijd van het jaar: warm en knus surprises uitpakken en gedichten voorlezen, pepernoten eten en liedjes zingen. Voor anderen de tijd van onderdrukte Pieten, familieruzie en kadootjesstress.
Texelaars zijn anders, zeggen ze op Texel. Eén manier om die unieke identiteit te vieren is Ouwe Sunderklaas, een winters satirisch verkleedfeest. Pottenkijkers mogen aan wal blijven. Want Sunderklaas is alleen leuk voor Texelaars.
Feesten en rituelen zijn een goed beginpunt om erachter te komen wat er speelt in de samenleving. Dan manifesteren zich belangentegenstellingen en machtsverhoudingen tussen mensen. Een kinderfeestje is helemaal niet zo onschuldig als je zou denken.
Feesten globaliseren. Vroeger vierden Nederlanders en Vlamingen Kerst en Pasen. Tegenwoordig hebben ze ook Suikerfeest, de iftar en Chinees Nieuwjaar. In Antwerpen vieren ze sinds kort een wereldfeest uit India: het Ganesh Festival.
Het sinterklaasfeest is een van de populairste feestdagen in Nederland. Maar sinds wanneer vieren we Sinterklaas? En heeft de Sint eigenlijk nog wel toekomst in ons multiculturele land?
Sinterklaas Goedheiligman weet van goed en slecht en zwak. Is je baas niet zoet geweest, dan gaat hij in de zak. Maar Sinterklaas is in gevaar: kerstmannen overal! Vreemd of eigen is de vraag die we stellen met zijn al. Een feest van grenzen en plezier, dat is de dag van Sint. Van goed of kwaa...