Vijf vragen over exoplaneten
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
De ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
Ooit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar jaren van speurwerk in het échte universum hebben nog geen tekenen van leven opgeleverd. Waar zoeken we naar buitenaards leven en hoe zou dat eruit kunnen zien? En waarom hebben we nog niets gevonden?
Darmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?
Waaraan kun je zien of er op een andere planeet leven is (geweest)? Om dat te onderzoeken moet je eerst begrijpen waarom leven op aarde mogelijk is.
Al eerder werd er water ontdekt in de atmosfeer van planeten, maar nu hebben astronomen een vochtige planeet gevonden met ongeveer dezelfde temperatuur als de aarde. Over de kansen voor (aardachtig) leven zegt dat overigens niet zoveel.
Het is een raadsel hoe uit de chaotische oertijd van ons zonnestelsel een stelsel is ontstaan waarin planeten dezelfde kant op draaien én roteren. Amsterdamse astronomen denken nu een verklaring te hebben met een model waarin de planeten vlug samenklonteren uit kiezeltjes.
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar bewijs voor echt buitenaards leven is er nog niet. Toch wordt er druk naar gezocht. Maar waar zoek je dan precies naar? En op welke plekken binnen én buiten ons zonnestelsel?
Wat betreft temperatuur doet exoplaneet KELT-9b met ongeveer vierduizend graden niet onder voor een ster. Wetenschappers hebben de atmosfeer van de atmosfeer ‘doorgelicht’ en vonden er voor het eerst sporen van ijzer en titanium in gasvorm.
Al ruim een halve eeuw speuren we de nachthemel af naar tekenen van buitenaards leven, maar tot de dag van vandaag lijken we ‘alleen’ te zijn. Wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen vertelt in Verstoppertje spelen met aliens hoe we leven buiten de aarde kunnen vinden.
Door te kijken naar de combinatie van gassen in de atmosfeer kun je bepalen of er leven is op een andere planeet, zeggen onderzoekers. Klopt die chemisch gezien niet, dan is dat misschien een teken van leven.
Een zelflerend computeralgoritme heeft in data van de Keplertelescoop twee exoplaneten ontdekt die in eerdere onderzoeken over het hoofd waren gezien. Een ervan zit in het stelsel van de ster Kepler-90, en daarmee heeft de ster nu evenveel (bekende) planeten als onze eigen zon.
Een team van onder andere Belgische astronomen heeft maar liefst zeven rotsachtige planeten ontdekt rond de relatief nabije dwergster TRAPPIST-1. Een unicum en volgens wetenschappers zeer geschikt voor vervolgonderzoek.
Er zijn al meer dan 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Maar nog geen één die lijkt op onze aarde. Astrofysicus Sara Seager jaagt op zo’n rotsachtige planeet met vloeibaar water dat leven kan huisvesten. NEMO Kennislink bezocht haar in Boston. “Wat ik probeer te doen is niet o...
Drie reuzentelescopen die momenteel verrijzen, overtreffen de huidige kijkers verreweg wat betreft gevoeligheid. Het wordt daardoor mogelijk om exoplaneten direct te zien en naburige sterrenstelsels tot in detail te bekijken. NEMO Kennislink spreekt met een Nederlandse ingenieur van de Thi...
Strikt genomen weten we niets over buitenaardse beschavingen. Maar aan meningen daarover heeft het nooit ontbroken. Twee astrobiologen komen nu met een vernieuwde formule, die de kans analyseert dat op een planeet zoals de aarde leven ontstaat.
Er is weer een nieuwe planeet ontdekt in de bewoonbare zone van een ster: TOI 1338 b. Maar wat wat betekent dat eigenlijk: ‘bewoonbare zone’?
Voor het eerst detecteerden astronomen complexe organische moleculen – de bouwstenen van het leven – in de protoplanetaire schijf rond een jonge ster. De ontdekking bevestigt opnieuw dat de omstandigheden waaruit aarde en zon zijn voortgekomen niet uniek zijn in het heelal.
Met de Spitzer- en Kepler-telescopen is het Amerikaanse wetenschappers gelukt om de diameter van een exoplaneet met de grootste precisie ooit te bepalen, de onzekerheid is slechts 240 kilometer op 18.800 kilometer.
Door metingen van de oude Hipparcos- en de nieuwe Gaia-satelliet te gebruiken hebben Leidse astronomen voor het eerst de massa van een jonge exoplaneet bepaald aan de hand van het ‘wiebelen’ van zijn ster.
Het aantal bekende exoplaneten – planeten buiten ons zonnestelsel – is in één klap flink toegenomen. Een zorgvuldige analyse van gegevens die de NASA-satelliet Kepler tussen mei 2009 en maart 2011 heeft verzameld, heeft maar liefst 715 nieuwe werelden opgeleverd.
Astronomen hebben drie planeten ontdekt die rond sterren van de sterrenhoop Messier 67 draaien. Daarmee lijken planeten in sterrenhopen, in tegenstelling tot wat eerdere onderzoeken suggereerden, toch talrijk te zijn.
Aan de lopende band worden er planeten bij andere sterren ontdekt. Terwijl het spectrum aan verschillende soorten exoplaneten en planeetsystemen rap groeit proberen wetenschappers uit te vinden wat de regels zijn van planeetvorming.
Een team astronomen heeft met behulp van de Very Large Telescope een zwak object in beeld gebracht dat met een heldere ster mee beweegt. Het zou de minst zware planeet buiten het zonnestelsel zijn die rechtstreeks is waargenomen.
Op 12 juni 2010 drukte koningin Beatrix in Oost-Drenthe op een grote knop en luidde daarmee officieel het startschot voor de ingebruikname van de grotendeels Nederlandse radiotelescoop LOFAR. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is de telescoop klaar voor het échte wetenschappelijke werk...
Europese astronomen hebben een planeet van ongeveer één aardmassa opgespoord die rond een ster van het nabije Alfa Centauri-stelsel draait. Het is de lichtste exoplaneet die tot nu toe bij een zonachtige ster is ontdekt. Dit onderzoeksresultaat werd 17 oktober 2012 online gepubliceerd in het t...
Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt die waarschijnlijk langzaam wordt ‘verdampt’ door haar ster. De planeet is niet veel groter dan Mercurius en staat extreem dicht bij haar ster. Door de hitte vormt de planeet een komeet-achtige stofstaart uit verdampt materiaal.
De nieuwe ALMA-telescoop heeft de eerste wetenschappelijke publicatie opgeleverd. Astronomen ontdekten dat de planeten die om de ster Fomalhaut cirkelen geen enorme gasreuzen zijn maar juist kleine planeten, ongeveer zo groot als de aarde.