‘We kunnen niet zonder piekeren’
Piekeren is menselijk en kan zo nu en dan zelfs nuttig zijn, stelt psycholoog Bart Verkuil. “Piekeren is een strategie om met toekomstige problemen om te gaan, maar het kan uit de hand lopen.”
Piekeren is menselijk en kan zo nu en dan zelfs nuttig zijn, stelt psycholoog Bart Verkuil. “Piekeren is een strategie om met toekomstige problemen om te gaan, maar het kan uit de hand lopen.”
Aan de hand van een klein menselijk botje brengen wetenschappers de geschiedenis van de mens terug naar 2,8 miljoen jaar geleden. Daarover schrijven ze deze week in Science. Een ander onderzoeksteam schrijft in Nature dat de oudste mens die we tot nu toe kenden waarschijnlijk geen Homo habilis...
Wetenschappers hebben het DNA van een mensachtige die 400.000 jaar geleden in Spanje overleed, opgehelderd. Vreemd genoeg lijkt het op dat van de veel jongere Denisova-mens uit Siberië.
“Waarschijnlijk hebben neanderthalers het meerdere keren succesvol met onze voorouders gedaan, maar alleen de moderne mens heeft de geschiedenis overleefd.” Woensdagavond vertelde antropoloog en bestsellerschrijver Chris Stringer over zijn onderzoek tijdens de tweede Hoboken-lezing in het Natu...
In de tijd van onze voorouders veranderde de wereld voortdurend. Hoe pas je je daar als gen op aan? Uit de epigenetica komt het antwoord: gedurende onze evolutie werden we van nature flexibel.
Maak kennis met Ardi, een 4,4 miljoen jaar oude mensachtige. Haar skelet laat zien dat de laatste gemeenschappelijke voorouder van mensaap en mens waarschijnlijk helemaal niet op een aap leek.
Het verhaal van evolutie van de mens kun je beter vertellen zonder alle complexe namen en verwarrende stambomen, vindt paleoantropoloog Paul Storm. Hij heeft een betere kapstok gevonden: het gras-gehakt-model.
Ontcijfer het DNA van de chimpansee en je leert meer over de eigenschappen en evolutionaire geschiedenis van de mens. Een eenvoudig idee, maar de eerste resultaten wekken vooral verwarring.