‘Myanmar is een speeltuin voor wetenschappers en ingenieurs’
Nederlandse wetenschappers en startups zochten in Myanmar met de lokale bevolking naar slimme oplossingen op, in en rondom het water.
Nederlandse wetenschappers en startups zochten in Myanmar met de lokale bevolking naar slimme oplossingen op, in en rondom het water.
De Tabasco delta in Mexico zit vol aanwijzingen over het klimaat in de tijd van de Maya’s. Zo blijkt nu dat de Mayabeschaving waarschijnlijk later ontstond dan gedacht, omdat het daarvoor nog te nat was voor landbouw. Dat concludeert Kees Nooren van de Universiteit Utrecht.
Vier eeuwen geleden was het Afrikaanse eiland Mauritius nog bedekt met tropisch regenwoud. Daar kwam snel verandering in toen de Nederlanders zich in 1638 op het eiland vestigden. De kaalslag die toen begon leidde uiteindelijk tot een extra probleem waar eilanden met weinig begroeiing onvermij...
Op eilanden ligt het gevaar van bodemerosie op de loer. Door regenval, vooral in steile delen, spoelt de bodem er gemakkelijk weg, direct de zee in. Maar op het Ierse eiland Skellig Michael is dit geen onomkeerbaar proces. Dankzij de weelderige plantengroei vernieuwt de bodem zich voortdurend....
Moet je de tuin of je land nu omspitten of niet? Steeds meer particuliere moestuinders en boeren doen dit niet meer. Dat scheelt zwaar werk en het bodemleven blijft intact. Maar schimmels en onkruid kunnen wel makkelijker de kop opsteken. “Werk de grond alleen om als het echt nodig is...
Professor Water en Zand noemt hij zichzelf: Maarten Kleinhans, die vandaag zijn oratie hield aan de Universiteit Utrecht. Over het nabootsen van rivieren met schaalmodellen en de noodzaak van creativiteit in de wetenschap.
Nog altijd zit het wereldberoemde Stonehenge vol geheimen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het mysterieuze monument in de prehistorie enkel uit één specifieke richting bekeken moest worden. En dat is weer een nieuw bewijs dat Stonehenge een belangrijke astronomische functie had.
Een raadselachtig verschijnsel in de woestijn van Chili. Wie of wat heeft die enorme keien toch zo mooi gepolijst? De stenen schuurden elkaar glad door tijdens aardbevingen tegen elkaar aan te schudden, concluderen geologen in het vakblad Geology. Hetzelfde mechanisme zou wellicht voor gesteen...
Olie in de rivier, smog, en een rijzende concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer. Het zijn zomaar enkele voorbeelden van hoe de mens haar leefomgeving beïnvloedt. Is het tijd om een nieuw tijdvak naar onszelf te vernoemen?
Winderosie is mogelijk 10-100 maal effectiever dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie na bestudering van zogenaamde ‘yardangs’ in China. Deze erosievormen zijn tot maar liefst 40 meter hoog en werden door de wind gevormd.
Soms lijkt het of er weinig meer op aarde te ontdekken valt, maar niets is minder waar. Een voorbeeld komt uit Afghanistan waar onderzoekers een gigantische natuurlijke brug vonden. Het blijkt één van de grootste ter wereld te zijn.
‘De gootsteen van Noordwest-Europa’ wordt Nederland ook wel genoemd. Zoals zich in een afvoerputje allerhande etensresten ophopen, zo is ons land de afgelopen honderdduizenden jaren een vergaarbak geworden voor buitenlandse stenen, die door rivieren en gletsjers zijn aangevoerd.
Een kwart miljoen mensen vonden de dood door de aardbeving op 12 januari in Haïti. De beving lijkt geen gewone te zijn volgens nieuw onderzoek. Snelle erosie als gevolg van neerslag door de orkanen uit 2008 zou de oorzaak zijn. Mogelijk een handje geholpen door de mens.
Iedereen kent wel het dramatische beeld van een gletsjer die ijs naar de zee glijdt. Met dat ijs komt ook een gedeelte van de berg mee gegleden, in klein brokjes. Zo worden hele gebergtes langzaamaan een kopje kleiner gemaakt. Dit gaat echter niet op als het té koud is…
Een serie zware aardbevingen in 1811-1812 in de Amerikaanse staat Missouri zorgde voor hoofdbrekens bij wetenschappers. Ver weg van aardplaatgrenzen waren ze maar moeilijk te verklaren. Wetenschappers lijken nu de oorzaak te hebben gevonden.
De laatste 150 jaar trekken de meeste gletsjers zich terug. Wetenschappers gebruiken ze dus als thermometers. Hoe werkt dat nu precies? Waarom kan niet elke gletsjer gebruikt worden?
Een flink schuddende aarde is een ramp voor de mens: zie bijvoorbeeld Haïti. Minder bekend is dat landverschuivingen en opgeheven stukken land een spectaculair effect hebben op rivieren.
In 2002 ontstond in 3 dagen een spectaculair ravijn van maximaal 12 m diep door snelstromend water in een vallei in Texas. Wat vertelt dit ravijn over de vorming van andere, veel grotere ravijnen?
Een week geleden vormde zich in luttele seconden een enorm gat in Guatemala stad. Een compleet gebouw verdween in de diepte. Hoe vormde dit gat zich? En is het nu een pijp of een zinkgat?
Tegenwoordig is erosie door de mens enorm. Versnelde erosie in het verleden zou echter de oorzaak zijn van de ijstijd waarin we nu leven. Nieuw onderzoek verwijst die theorie naar de prullenbak.
Lang kreeg de mens de schuld van de enorme gaten in de bodem op Madagaskar. Nieuw onderzoek laat iets anders zien: niet de mens, maar aardbevingen lijken deze ‘lavaka’s’ te veroorzaken.
Grootschalige ontbossing in prehistorisch Duitsland zorgde voor massale erosie. Het slib kwam uiteindelijk ook in Nederland terecht.
Hoe vind je een fossiele tsunami? Er zijn verschillende aanwijzingen in het landschap die de tsunami verraden: zowel afzettingen van sediment als erosie van de (rots)kust.
Hoe snel is de erosie door gletsjers? Sneller dan rivieren namen veel wetenschappers aan. Of toch niet?
Het botsen van aardplaten vormt gebergtes. Hoe sneller, hoe hoger het gebergte. Nieuw onderzoek toont een ander fenomeen: eroderende gletsjers houden het gebergte juist laag.
Afgelopen maand stond in Science dat de Grand Canyon 17 miljoen jaar oud is. Dit was 11 miljoen jaar ouder dan tot dan toe gedacht. In het meinummer van GSA Bulletin komt te staan dat de kloof nog ouder zou zijn: 55 miljoen jaar. Deze ouderdom slaat echter op de voorlopers van de Grand Canyon....
Tijdens ijstijden waren er veel grote open vlakten. De wind had vrij spel en blies enorme hoeveelheden stof tot hoog in de atmosfeer, waar het de kou zelfs versterkte. Dat rapporteren wetenschappers in vakbladen Nature en Science. De koude lucht transporteerde het stof naar de oceanen en zelfs...
De Grand Canyon in de Verenigde Staten vormde zich vanaf 17 miljoen jaar geleden. Dit in tegenstelling tot de 6 miljoen jaar geleden die tot nu toe werd aangenomen. De routevorming van de Colorado rivier, die door erosie van gesteente de kloof veroorzaakte, speelde een cruciale rol.
Alaska verliest steeds meer van haar land. De noordelijke kustlijn trekt zich steeds sneller terug tot snelheden van 25 meter per jaar. Dit komt door een combinatie van factoren zoals de toename van stormen en de gevolgen van de versterkte opwarming van het Noordpoolgebied. Dit heeft mogelijk ...
Een onderzeese aardverschuiving van 60,000 jaar oud met een lengte van 1500 km is gevonden in de Atlantische oceaan. De start was vlak voor de kust van Marokko.