Een erfelijkheidstest voor kanker
Als kanker veel voorkomt in je familie, kun je in aanmerking komen voor een erfelijkheidsonderzoek. Wat voor informatie komt er uit zo’n onderzoek, en hoe ga je daarmee om?
Als kanker veel voorkomt in je familie, kun je in aanmerking komen voor een erfelijkheidsonderzoek. Wat voor informatie komt er uit zo’n onderzoek, en hoe ga je daarmee om?
Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
Jaren voordat mensen met een erfelijke vorm van frontotemporale dementie klachten krijgen, beginnen hun hersenen en cognitieve vaardigheden al te veranderen.
Tegenwoordig kunnen ouders de hele genetische code van hun kind al weten en daarop selecteren, of die code zelfs aanpassen. Redacteur Desiree Hoving ging tijdens NEMO Kennislink Live in gesprek over de mogelijkheden in de voortplantingsgeneeskunde.
Een baby zonder ernstige erfelijke afwijkingen. Welke ouders willen dat nou niet? Sinds vorig jaar kunnen Nederlandse en Belgische ouders hun DNA op tientallen ziektes laten testen. Nog voordat het kind in de baarmoeder zit.
Welk gen doet wat? Meestal komen we daar pas achter wanneer het gen stuk is en we vervolgens kunnen zien wat er aan een persoon mankeert. Maar de meest essentiële genen, die noodzakelijk zijn om te leven, vind je niet op die manier. Onderzoekers hopen ze alsnog op te sporen.
Nou, de meest intieme geheimen zijn het niet. Maar dan ook weer wel. Duizenden mensen doen als proefpersoon mee aan het grootste menselijke genoomproject aller tijden. Ze stellen hun DNA beschikbaar voor analyse op zeldzame ziektes en menselijke biologie.
Het leven is oneerlijk. Wees het een stapje voor met een genetische zelftest: die voorspelt hoe waarschijnlijk je een bepaalde ziekte krijgt. Erg betrouwbaar zijn deze tests niet, maar volgens nieuw onderzoek is er ruimte voor verbetering.
Voor het eerst hebben onderzoekers delen kapot DNA van een eicel vervangen met gezond DNA. Het resultaat: gezonde resusaapbaby’s. De techniek belooft bij mensen erfelijke ziekten te voorkomen, die alleen van moeder op kind worden doorgegeven.
Engelse wetenschappers hebben een menselijk embryo gemaakt met DNA van drie ouders. Daarmee proberen ze een oplossing te vinden voor bepaalde ziektes die van moeder op kind overerven.
Het Human Genome Project en de nieuwe HapMap-database zijn pas nuttig als iemand statistiek gebruikt om iets met de gegevens te doen. Berekenen hoeveel kans iemand heeft om een bepaalde ziekte te krijgen bijvoorbeeld. Medisch statisticus Jeanine Houwing-Duistermaat zoekt wiskundigen om die klu...
Leidse onderzoekers proberen erfelijke spierziekte te veranderen in een minder ernstige vorm.
Met enige regelmaat duikt een erfelijke ziekte in een tot dan toe gezonde familie op. Die nieuw ontstane afwijkingen vormen een puzzel in de DNA-diagnostiek. Hoogleraar moleculair genetische diagnostiek prof. dr. Bert Bakker houdt zich daarmee bezig.