De natuur van de toekomst
De natuur krijgt de laatste jaren steeds meer te verduren. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hoe soorten en systemen hiermee omgaan. NEMO Kennislink nam een kijkje.
De natuur krijgt de laatste jaren steeds meer te verduren. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hoe soorten en systemen hiermee omgaan. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Wat kunnen tweelingstudies, tegenwoordig in combinatie met moleculaire technieken, precies aantonen en wat niet?
In China zijn twaalf muisjes geboren uit twee vaders en negentien gezonde muisjes uit twee moeders. Hier kwam geen enkele man aan te pas, behalve de mannelijke onderzoekers die aan het DNA sleutelden.
Epigenetica is een onderzoeksgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Toch zijn er nu al duidelijke aanwijzingen dat epigenetische factoren erfelijk kunnen zijn. Dat is een extra goede reden om onze omgeving heel serieus te nemen. En het is ook een verklaring voor het gegeven dat wij heel snel...
DNA speelt een belangrijke rol in wie we zijn en welke eigenschappen we hebben. DNA bepaalt ook in belangrijke mate onze gezondheid. Het wordt echter steeds duidelijker dat ook onze omgeving heel belangrijk is voor de activiteit van onze genen, en daarmee: voor wie we zijn. De aloude discussie...
Wetenschappers hebben een eiwit gevonden dat als hoofdschakelaar in de ontwikkeling van malariaparasieten dient. Als het afwezig is ontstaan er geen geslachtscellen van de parasiet en kan hij zich niet voortplanten in een mug.
Erfelijke eigenschappen blijken niet alleen vast te liggen in de DNA-volgorde. Wetenschappers van het Groningen Bioinformatics Centre (GBiC) hebben, samen met Franse collega’s, aangetoond dat ook zogeheten epigenetische aanpassingen invloed kunnen hebben op eigenschappen als bloeitijd of struc...
Traumatische levenservaringen kunnen zuiver biologisch worden overgeërfd, tonen Amerikaanse onderzoekers aan in Nature Neuroscience.
Embryoselectie is een feit. Naarmate de kennis over het menselijk genoom toeneemt, kunnen ouders in theorie op steeds meer gewenste eigenschappen selecteren. Kan een koppel beslissen of ook hun kind een ‘supermens’ wordt?
Stress: waarom wordt de een er ziek van en de ander niet? Genetische verschillen in de werking van stresshormonen bieden mogelijk een verklaring, blijkt uit onderzoek van Vera Brinks.
Hoe planten reageren op een stresssituatie als droogte hangt niet alleen af van hun genen, maar ook van de omgeving waarin zij als klein plantje opgroeiden. Die omgeving bepaalt namelijk welke genen wel of niet tot expressie komen. Dat concludeert een team van Canadese wetenschappers naar aanl...
Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop meisjes in de puberteit komt de afgelopen decennia steeds is gedaald. Bijna 15 procent van de Amerikaanse meisjes heeft als ze zeven jaar oud is al borsten. Dat is ten opzichte van 1997 een flinke stijging. Een factor waarvan wetenschappers denken da...
Het klinkt bijna holistisch: de vroegste jeugd zou onlosmakelijk verbonden zijn met gezondheid in het latere leven, tot aan de laatste fase toe. Die samenhang wordt op verschillende fronten onderzocht. De EU stelt 12 miljoen euro ter beschikking.
Had je als kind vaak ruzie met je ouders? Of beleefde je juist veel plezier met ze? De eigenschap om je vader en moeder te waarderen, zit deels in je DNA, blijkt uit nieuw onderzoek. Juist vooral bij kinderen van ouders die zelf problemen hebben, wordt hun geluk door de genen bepaald.
Het is ooit misschien heel normaal: een kapot orgaan repareren met een groepje stamcellen, liefst uit je eigen lijf. Probleem is alleen dat stamcellen uit volwassen lijven eerst iets anders waren, zoals een bloed- of huidcel. En dat vergeten ze nooit. Wetenschappers hebben nu ontdekt waarom.
Vrouwen kunnen net zo goed kaartlezen als mannen, mannen zijn net zo zorgzaam als vrouwen en mannen en vrouwen denken even vaak aan seks. Of niet? Test je kennis van de seksen in Lab W24, de nieuwe testomgeving van Wetenschap24 waar je als bezoeker via artikels en quizzen verrast wordt met nie...
Volgens de populaire psychologieboeken zitten man-vrouwverschillen zitten in onze genen en zijn dus aangeboren. Maar in haar boek Het idee m/v laat wetenschapsjournalist Asha ten Broeke zien dat we die verschillen tijdens de opvoeding zelf creëren.
Waarom krijgt het ene kind ADHD en het andere niet? Lang was de oorzaak onduidelijk, maar nu blijkt een aanpak die kijkt naar de interactie tussen genen en psychologie succesvol.
In de tijd van onze voorouders veranderde de wereld voortdurend. Hoe pas je je daar als gen op aan? Uit de epigenetica komt het antwoord: gedurende onze evolutie werden we van nature flexibel.
Waarom valt de ene meid op mannen en de andere op vrouwen? En word je zo geboren? Veel wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dit voor de geboorte al vastligt. Maar dat is misschien te simpel gedacht…
Na Darwin heeft het onderzoek naar evolutie zeker niet stil gestaan. Dankzij de ontdekking van genen en DNA kwamen we veel meer te weten over de manier waarop Darwin evolutietheorie werkt.
Wat gebeurt er als je een meisjesrat behandelt als een jongetjesrat? Ze krijgt een mannenbrein. De andere opvoeding bleek in te grijpen op DNA-niveau: sommige genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het brein bleven bij de vrouwtjesratten ongebruikt.
Zestigers die tijdens de Hongerwinter zijn verwekt, vormen een populatie die wereldwijd uniek is. Zij hebben na een karig begin doorgaans een leven in relatieve overvloed geleid. Onderzoek bij deze hongerwinterkinderen toont aan dat de ontbering kleine chemische veranderingen in hun DNA aanbre...
De genetische code van Watson en Crick is maar een deel van het verhaal. Het zit niet in het DNA en overleeft toch de celdeling. Rara.