5 vragen over ons online energieverbruik
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Hoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Lang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zélf zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
Vanwege een torenhoge energierekening besluit redacteur Mariska van Sprundel haar verwarming uit te laten. Ze vraagt zich ook af waarom ze dit nu pas doet en eerder niet vanwege de klimaatverandering. Ze interviewt er psycholoog Henk Staats over.
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: online bestellen.
Europa wil af van het Russische gas. Maar op korte termijn overschakelen naar een volledig andere energiebron lijkt niet mogelijk. Wat zijn de opties?
Hoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Bob vroeg zich af waar de aarde de energie vandaan haalt om rond de zon te blijven draaien. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
Levende cellen verbruiken continu energie die ze ook zelf opwekken. Om kunstmatige cellen meer levensecht te maken, is zo’n energievoorziening een voorwaarde. Groningse chemici komen nu met een werkende, moleculaire energiecentrale.
Marjolein Overmeer ging op bezoek in het depot van NEMO Science Museum. Vanaf deze week kun je een selectie van historische apparaten online bekijken.
De Swinckels Family Brewery gaat het systeem om energie vrij te maken uit de verbranding van ijzerpoeder van de TU Eindhoven toepassen in hun fabriek.
Siberië krijgt de primeur. Daar komt de eerste drijvende kerncentrale te liggen. De bouw van deze Akademik Lomonosov nadert de voltooiing. NEMO Kennislink sprak het hoofd van de constructie en een onafhankelijk expert.
De productie van plastic blijft maar groeien. Hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter ziet dat niet als een probleem, maar juist als een kans. Met biomassa wil hij de chemische industrie verduurzamen.
De wereld van afvalwaterzuivering is volop in beweging en zoekt naar mogelijkheden om niet alleen grondstoffen, maar zelfs ook energie uit huishoudelijk en industrieel afvalwater te halen.
De gaskraan in Groningen gaat dicht en daarom moeten alternatieven worden gezocht om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig, met name in de grote steden. Maar ook zeker niet onmogelijk, laat een studie van de TU Delft voor Amsterdam zien.
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen.
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
Bacteriën zijn erg goed in het omzetten van licht in bijvoorbeeld alcohol, methanol of azijnzuur. Maar die omzetting gaat niet altijd even efficiënt. Daarom voegden Amerikaanse onderzoekers moleculen toe aan de bacteriën zodat die hun eigen zonnecellen produceerden.
De zware industrie kan veel sneller duurzamer worden dan we denken, schrijft de duurzaamheidsbeweging Urgenda in zijn nieuwste rapport. Daarvoor moeten we eerst begrijpen waarom industrieën zo ontzettend langzaam vergroenen, betoogt innovatiewetenschapper Joeri Wesseling.
Atomen vind je overal: in je computer, op de stoep, in je lichaam en uiteraard ook onder je vloer. Toch staan weinig mensen erbij stil dat deze atomen ons in staat stellen om huizen te bouwen, auto’s te laten rijden en onze was schoon te krijgen. Chris Woodford deed dat wel, en hij schreef er ...
Nepalese dragers vervoeren grote hoeveelheden voedsel en bagage van toeristen over lange afstanden op grote hoogte. Wetenschappers vermoedden dat ze daar een speciale looptechniek voor hadden ontwikkeld die veel energie bespaart. Dat blijkt niet zo te zijn. De dragers doen het gewoon.
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Zo blijken bepaalde bodembacteriën heel goed in het opruimen van verontreinigingen.
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.
DIFFER doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe, duurzame bronnen voor energie. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan het Weekend van de Wetenschap.
We willen heel graag de energie uit zonnecellen direct omzetten in (bio)brandstof, om ook te gebruiken als de zon niet schijnt. Chemisch technologen van de TU Delft hebben nu een nieuw membraan gevonden waarmee je water met behulp van zonne-energie makkelijk omzet in waterstof.
De ontwikkeling van duurzame energie zal in de derde wereld duidelijk anders verlopen dan in de westerse wereld, verwacht Martijn Veen, Sectorleider Duurzame Energie bij ontwikkelingsorganisatie SNV. “Zeker op de korte termijn zijn de kleinschalige oplossingen, dus los van bijvoorbee...