Hoe we omgaan met het nieuws uit Oekraïne
De één volgt de aanhoudende stroom nieuws en beelden uit Oekraïne op de voet. De ander houdt zich meer afzijdig. Waar zit hem dat in? Een sociaalpsycholoog verklaart.
De één volgt de aanhoudende stroom nieuws en beelden uit Oekraïne op de voet. De ander houdt zich meer afzijdig. Waar zit hem dat in? Een sociaalpsycholoog verklaart.
Mensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hersenen?
De journalistiek wordt steeds verhalender. Een nieuwsbericht over een moord lees je bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een slachtoffer of zelfs een dader. Dit heeft voordelen, maar is niet alleen positief.
Volgens een bekende hypothese speelt blootstelling aan testosteron in de baarmoeder een belangrijke rol bij autisme. Wetenschappers laten nu zien dat testosteron het empathisch vermogen niet vermindert. Is autisme dan wel een extreme vorm is van het mannelijk brein?
Binnen de wetenschap heerst vaak nog het idee dat menselijk sociaal gedrag niet gestuurd wordt door hormonen. Onterecht, volgens psycholoog Peter Bos. Hij onderzoekt de invloed van hormonen op zorggedrag. “De effecten van hormonen zijn subtiel, maar relevant.”
Als we een boek lezen, zien we in ons hoofd vaak allerlei beelden voor ons. Recent onderzoek laat zien dat we beschrijvingen van acties sneller lezen dan waarnemingen van een romanpersonage. Het lijkt erop dat bij het lezen vergelijkbare hersengebieden actief worden als bij echte ervaringen.
“We lopen dan wel op twee benen, maar kippen doen dit ook.” Frans de Waal, bekend primatoloog, heeft een duidelijke boodschap: mensen zijn helemaal niet zo uniek. Op het symposium Monkey Business in Utrecht op 19 december vertelt hij dat apen geen instinctieve wezens zijn,...
Hoe makkelijk je je laat aansteken door de gaap van een ander is een blijk van empathie. Tenminste, dat zeggen wetenschappers vaak. Amerikaanse onderzoekers denken dat de aanstekelijkheid van gapen ingewikkelder is dan dat. “Wij vonden geen verband met empathie, maar wel met leeftijd....
Waarom begrijpt het ene kind een sarcastische grap wel, en vat een ander deze juist letterlijk op? Canadese onderzoekers vermoeden dat dit afhankelijk is van hun empathisch vermogen, oftewel: de vaardigheid om ‘emotioneel perspectief’ te nemen.
Hoe egocentrisch of sociaal apen zijn, wordt bepaald door de samenwerking tussen drie beloningsgebieden in hun hersenen. Dit hersensysteem zou ook kunnen verklaren waarom wij mensen onderling zo verschillen in ons sociale gedrag.
Hoe komt het dat we ons het lot van anderen aantrekken, zelfs als we deze personen niet kennen? Waarom helpen we anderen zonder dat we er zelf onmiddellijk iets aan hebben?
Kapucijnaapjes vinden het fijn om met elkaar te delen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Amerikaanse Yerkes Primate Research Center. De aapjes krijgen een gevoel van tevredenheid als zij iets hebben weggegeven. Inlevingsvermogen lijkt dan ook ten grondslag te liggen aan het deelgedr...
Autisme is niet alleen een ziekte die je hebt of niet, autistische klachten heb je in alle soorten en maten. Er zijn ook mensen die zich in het grensgebied bevinden en daar variërend mee kunnen functioneren. Recent onderzoek door Rosa Hoekstra laat zien dat in lichte mate aan autisme verwante ...
Zien lijden, doet lijden. Dat weten we allang. Dat dit gevoel eigenlijk een uitdrukking van empathie is, werd onlangs ontdekt door Niezink (RuG). En empathie zorgt er weer voor dat we anderen willen helpen: we worden er altruïstisch van. In tegenstelling tot de evolutionaire theorie over altru...
Om goed te kunnen functioneren hebben mensen een geweten nodig. Hersenonderzoekers ontdekken steeds meer over het wezenlijke verschil daarbij tussen weten dat iets fout en is voelen dat iets fout is. En is er hoop voor mensen die geen geweten hebben ontwikkeld?
Mensen die snel de neiging hebben mee te gaan doen met geeuwende mensen, hebben een groot inlevingsvermogen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Leeds. Zij presenteerden de uitkomsten van hun experimenten op een wetenschapsfestival in York.
Mensen zijn erg goed in het imiteren van anderen. Dat komt omdat we daarvoor speciale zenuwcellen hebben in ons brein: spiegelneuronen genaamd. Deze zorgen ervoor dat we bewegingen die we zien – of dit nu een penalty of een gezichtsuitdrukking is – in ons hoofd nadoen. Dit maakt ons sociaal, m...
Door het meten van empathie kunnen we te weten komen of een crimineel spijt heeft van zijn gedrag of echt boosaardig is. ‘Mad or bad’, noemt promovendus Nol Herlé het. Door deze zaken niet langer met elkaar te verwarren kan recidive beter worden voorkomen en de samenleving beschermd worden. Ps...
Oxytocine is een hormoon dat voorkomt in alle zoogdieren. Het is bekend om zijn functie bij het opwekken van de bevalling en de melkgift. Daarnaast heeft het echter ook nog interessante effecten op gedrag. Samengevat komen deze er op neer dat het de toenadering tussen twee zoogdieren makkelijk...