Altijd blijven lachen
Sommige mensen hebben een ijzersterk vertrouwen in een goede afloop van de klimaatcrisis, valt op te maken uit de tekeningen van bezoekers van Energy Junkies.
Sommige mensen hebben een ijzersterk vertrouwen in een goede afloop van de klimaatcrisis, valt op te maken uit de tekeningen van bezoekers van Energy Junkies.
Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Mensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hersenen?
Zorgverleners verzorgen patiënten en behandelen ze. Maar ze voeren ook veel slechtnieuwsgesprekken en zien patiënten na een langdurige behandeling sterven. In die zin leven zorgverleners ook met kanker. Hoe is dat voor hen?
‘Gedeelde smart is halve smart’, wie kent de uitspraak niet? Die vlieger gaat helaas niet helemaal op, want je emoties delen met anderen helpt op de lange termijn niet om je beter te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Lisanne Pauw.
Dat de pil beschermt tegen zwangerschap weten we, maar wat is de invloed op hersenen, sociaal gedrag en emoties? Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Aandacht voor de psychologische effecten is aan het groeien.
Word jij treurig bij het lezen van slecht nieuws? Geloof je alles wat in de krant staat? Wie bepaalt er eigenlijk wat nieuws is? Daar ging NEMO Kennislink Live op 11 juni 2019 over.
Emoties bij dieren waren lang taboe in de wetenschap. Etholoog en primatoloog Frans de Waal ervaart nog steeds af en toe weerstand als hij hierover praat.
Een informatief boek over het brein is al snel zo droog. In het kinderboek In mijn hoofd geven auteur Angelique Van Ombergen en illustrator Louize Perdieus kleur aan onze grijze massa. Ze maakten een studieboek met humor over de menselijke hersenkronkels.
We proberen zo hard om mensen het goede te laten doen: belasting betalen, kinderen laten inenten. Hoe krijg je iemand alleen zo ver om zijn gedrag te veranderen? Daarover gaat ‘Dingen gedaan krijgen’ van Tali Sharot.
Hoe we woorden als ‘blij’ of ‘boos’ interpreteren, hangt af van de context waarin het woord voorkomt. Dat laat Björn ’t Hart zien in zijn onderzoek waarop hij onlangs promoveerde. Hij keek hiervoor naar de activiteit van de fronsspier op het voorhoofd.
Onderzoekers van de Apenheul en de Universiteit Leiden ontwikkelen een soort Tinder voor apen. Nu nog om hun emoties beter te begrijpen, maar later om te kijken of ze zich thuis kunnen voelen in een nieuwe groep.
Ideofonen zijn woorden waarvan de klank iets verraadt over de betekenis. Ze komen voor in veel niet-westerse talen, waaronder het Japans. Een Nederlandse en een Japanse taalkundige onderzochten dit expressieve woordgebruik in gesprekken van Japanners over hun belevenissen tijdens de tsunami va...
Weet jij nog waar en wanneer je voor het laatst hebt gehuild? Luchtte het op of voelde je je na afloop nog steeds verdrietig? Huilprofessor Ad Vingerhoets onderzoekt waarom mensen – en alléén mensen – huilen.
Nijmeegs hersenonderzoek verklaart waarom psychopaten hun emotionele acties minder goed onder controle hebben. Testosteron blijkt hierbij een cruciale rol te spelen. “Hoe hoger hun van nature aanwezige testosteronniveau, des te minder de controlegebieden in de hersenen communiceren met e...
Wanneer iemand zegt ‘ik heb trek’ of ‘ik ben boos’ nemen we diegene doorgaans op zijn of haar woord. We gaan er vanuit dat iemand het ‘goed’ heeft wanneer het gaat om de uitspraken die hij of zij maakt over haar eigen gevoels- en gedachtewereld. Maar waarom eigenlijk? W...
Koken van woede, branden van verlangen, of een leeg gevoel hebben. Volgens Finse onderzoekers zijn zulke belevingen van emoties niet cultureel bepaald of door de gesproken taal opgelegd, maar universeel voor de mens.
Emoties als angst en boosheid zijn wetenschappelijk grondig onderzocht, maar walging nauwelijks. Sinds kort is er veel aandacht voor deze emotie. Walging blijkt aan de basis te liggen van verschillende psychologische stoornissen en verklaart heftige homofobische reacties of extreme reacties op...
Soms, na een nachtlang doorrijden of bij ziekte, kijk je in de spiegel en denk je: ben ik dat? Soms slaapt een arm en voelt die aan alsof deze niet van jezelf is. Pas als de bloedstroom weer op gang komt, voelt alles weer normaal.
Mensen kunnen alleen aan gezichtsuitdrukkingen niet zien of iemand heel blij of juist heel verdrietig is. Om daar een onderscheid in te maken moeten we ook iemands lichaamstaal kunnen zien. Daarover publiceerde een groep Nederlandse, Israëlische en Amerikaanse onderzoekers deze week in Science...
In tegenstelling tot wat vaak gedacht werd, speelt ‘spiegelen’ – het imiteren van de gezichtsuitdrukking van de ander – geen grote rol in het kunnen herkennen van andermans emoties. Dat blijkt uit onderzoek van Agneta Fischer, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van ...
Niet alleen rationaliteit, maar ook gevoel blijkt bepalend voor het maken van criminele keuzes. Zelfs als het gaat om ogenschijnlijk beredeneerde beslissingen, zoals illegaal downloaden of het oplichten van de verzekering.
Als iemand zijn of haar mondhoeken en wenkbrauwen omhoog trekt, is deze persoon blij. En als iemand juist z’n mondhoeken en wenkbrauwen naar beneden drukt, is diegene kwaad. Of toch niet? Er komt steeds meer bewijs dat gezichtsuitdrukkingen minder universeel zijn dan gedacht.
Van je gezicht valt elke emotie af te lezen. Vooral basisdingen als angst, blijdschap en walging zien we goed. Nieuwer onderzoek trekt die theorie in twijfel: niet iedereen trekt hetzelfde gezicht bij angst of blijdschap, en eigenlijk herkennen anderen die emoties helemaal niet zo goed.
Amerikaanse wetenschappers zijn al decennialang op zoek naar een betrouwbare leugendetector. Werden voorheen fysiologische kenmerken zoals hartslag en zweetproductie gemeten, tegenwoordig vormt taal het belangrijkste uitgangspunt.
Onderzoek naar taal en communicatie heeft zich in het verleden veel te veel gericht op taal als systeem. Dat moet maar eens veranderen, stelde prof. dr. Jos van Berkum op 30 september in zijn oratie. Hij pleit voor meer onderzoek naar de sterke verwevenheid van taal en gevoel.
Wat voelen we precies als we naar melancholische muziek luisteren? Communicatiewetenschappers doen er de hele zomer onderzoek naar. Live, in NEMO, met bezoekers als proefpersoon.
Korte stiltes geven mensen negatieve emoties, zoals minder zelfvertrouwen en een gevoel van afwijzing. Die gevoelens krijg je zelfs al wanneer je naar een ongemakkelijk gesprek kijkt. Dat stelden Groningse psychologen vast na twee experimenten met 160 studenten.
Aan onze eigen dood denken we liever niet, maar we zijn er vaker mee bezig dan je zo zou denken. Of je jezelf nu vermaakt met films, games of boeken, de dood is nooit ver te zoeken. Hebben we een beetje doodsangst gewoon nodig?
Huilende mensen vinden we sympathiek. Als we tegelijkertijd ook nog eens droevige muziek horen, vinden we verdrietige mensen nóg sympathieker. Tranen blijken een belangrijke sociale functie te hebben.