'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
Het lijkt haast te mooi om waar te zijn: het vermaledijde teveel aan broeikasgas CO2, dat de mensheid vooral in de drie eeuwen na de industriële revolutie in de atmosfeer heeft gepompt, kan worden benut.
Bekroonde innovators gaan medische isotopen maken, woestijnen beplanten en energie opwekken uit water. Lees op NEMO Kennislink meer over deze technologieën.
Onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente leverde kennis over membranen en technologie voor de nieuwe blauwe-energie proefcentrale op de Afsluitdijk.
Snel, schoon en eenvoudig nanodeeltjes maken. Dat lukte Leidse chemici per ongeluk toen ze aan het knutselen waren aan de naald van hun tastmicroscoop. Nanodeeltjes zijn in tal van toepassingen te gebruiken, maar de productie is lastig en vervuilend.
Hoe zorgt een plant dat hij zoveel mogelijk zonlicht opvangt, zonder er schade van te ondervinden? NWO-onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Universiteit hebben voor het eerst live een ultrasnel moleculair proces kunnen volgen dat hier een rol bij speelt. Ze berichten ...
Zonder fotosynthese is het hogere leven op aarde ondenkbaar. Veel is bekend over dit raadselachtige fenomeen, maar er valt ook nog veel te ontdekken. Leidse onderzoekers lichten een tipje van de sluier op in het Amerikaanse tijdschrift PNAS.
Auto’s op waterstof is niet het eerste waar elektrochemicus prof.dr. Marc Koper aan denkt bij zijn zoektocht naar betere brandstofcellen, al is dat maatschappelijk de meest aansprekende toepassing. Hij wil het probleem fundamenteel wetenschappelijk aanpakken: eerst de principes beter ler...
Biochemicus Armand Tepper is, zoals hij zelf zegt, een ‘koperman’. Hij werkt aan de Universiteit Leiden bij de groep van prof. Gerard Canters, gespecialiseerd in onderzoek aan metaaleiwitten. Tepper ontwikkelt er een biosensor die nitriet kan detecteren met behulp van een kopereiwit.
Het laboratorium op een chip is een toekomstdroom. Zo’n minuscuul laboratorium moet snel uitsluitsel geven over je cholesterol, je DNA of bepaalde eiwitten. Met technieken uit de chipfabricage werken chemici en biologen aan microkanaaltjes die biologische monsters scheiden. Dergelijke leidinge...
Roestplekken op je vrijwel nieuwe auto, dat is om razend van te worden. Als het daar nu maar bij bleef. Maar roest kan ook levensgevaarlijke situaties veroorzaken. En roest kost een lieve duit. Alleen al in Nederland miljarden per jaar. Is daar nou niets tegen te doen?
Snel nieuwe theorieën en methoden toepassen om zo de materie beter te begrijpen en te beheersen – dat was kenmerkend voor het pionierswerk van J.A.A. Ketelaar. Zijn onderzoek heeft tot een reeks maatschappelijk relevante resultaten geleid. Daarnaast leidde hij een hele generatie chemici op.