De energierevolutie draait om kabels
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
De afgelopen 150 jaar veranderde ons leven flink door uitvindingen die we in en om het huis gebruiken, zo laat het boek ‘Het elektrisch paradijs’ zien.
Hoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
De anammoxbacterie zuivert met stikstof vervuild afvalwater zonder dat hij daar zuurstof bij nodig heeft. Dat is op zich al een bijzondere eigenschap in de wereld van de micro-organismen, maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze anammoxbacterie ook nog stroom op kan wekken.
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
In de bodem van de zee blijken bacteriën kabels te vormen die stroom geleiden. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers wisten voor het eerst te meten hoeveel stroom deze kabelbacteriën geleiden, en ook nog te achterhalen hoe ze dat precies doen.
Dit jaar moet een van de vier kolencentrales sluiten. Dat vinden D66, GroenLinks en PvdA. In 2025 moeten zelfs alle kolencentrales dicht. Maar kan dat zo maar?
Vanaf 2030 wil luchtvaartmaatschappij EasyJet volledig elektrisch vliegen tussen Amsterdam en Londen. Maar de batterijtechnologie is nog lang niet klaar om het luchtruim te veroveren. Hebben elektrische passagiersvliegtuigen de toekomst?
Elektriciteit is bíjna zo vanzelfsprekend als de lucht die we inademen. Je vergeet snel dat er honderden jaren wetenschap en innovatie achter schuilgaan. Het boek Stroom, de wereld achter het stopcontact vertelt dit verhaal.
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
Met elektrochemie proberen onderzoekers reacties voor elkaar te krijgen die normaal gesproken veel energie kosten. Dat is twee onderzoeksteams uit de Verenigde Staten en Canada onlangs gelukt. Zij vonden een duurzame manier om ammoniak te maken en een manier om koolstofdioxide om te zetten in ...
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen.
Duurzame energiebronnen winnen terrein, maar ook al zetten we de wereld vol met windmolens en zonnepanelen: er zijn meer mogelijkheden. Amerikaanse wetenschappers denken dat bijna zeventig procent van de energiebehoefte in hun land uit het verdampen van water uit meren kan komen.
In 2020 zou iedereen in Nederland een digitale of slimme elektriciteitsmeter moeten hebben. Maar onderzoekers van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam ontdekten dat ze soms tot bijna zes keer meer stroom registreren dan er werd gebruikt.
In Nederland werken zo’n 350 zuiveringsinstallaties de klok rond om ons rioolwater zo zuiver te krijgen dat het de rivieren en zee in mag. Aan de Universiteit Wageningen proberen wetenschappers de energie die daarvoor nodig is uit het afvalwater zelf te halen. Onze waterzuivering kan in theori...
Voor het eerst hebben onderzoekers van de TU Delft een geïntegreerd batterij-elektrolyse-apparaat geproduceerd, een zogenoemde ‘battolyser’. Deze kan elektriciteit opslaan of leveren op een manier die net zo efficiënt is als een batterij. Bovendien kan hij water splitsen in waterst...
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.
Waar 90% van de Tanzanianen toegang heeft tot brandhout, heeft maar 14% van de bevolking toegang tot het openbare elektriciteitsnet. De eenvoudigste oplossing bestaat vandaag de dag uit lampjes die worden opgeladen op basis van een zonnecelletje.
Dat koken overal op de wereld een vergelijkbare basisbehoefte is, blijkt wanneer je naar de hoeveelheid benodigde energie kijkt. Voor koken gebruiken mensen ongeveer 1 gigajoule per persoon per jaar. Dat is zo voor iemand in een ontwikkelingsland en ook voor iemand die in een ontwikkeld land w...
Als het aan TenneT ligt krijgt Enschede een wereldprimeur. Daar wil de netbeheerder een 3,4 kilometer lange supergeleidende kabel neerleggen. Dat is de langste ter wereld. Met supergeleiding zijn er veel minder energieverliezen dan met conventionele kabels.
Sluit de kolencentrales! Dat schreven 64 hoogleraren onlangs in een open brief. Hun oproep krijgt opvallend veel steun op sociale media en publiciteit in kranten en tijdschriften. Opmerkelijk, want wat is precies hun plan?
Na vijfentwintig jaar zwaait hoogleraar elektriciteitsvoorziening Lou van der Sluis (TU Delft) af als professor. Voor Kennislink kijkt hij terug op de ontwikkeling van het elektriciteitsnet en vooruit naar smart grids. “We weten nog steeds niet precies wat elektriciteit is”, zegt h...
Nederlandse energiereuzen maakten september 2017 bekend met Duitse en Deense collega’s een kunstmatig eiland in de Noordzee te gaan bouwen om zonne- en windenergie op te slaan. Redacteur Roel van der Heijden legt uit waarom.
Doorligwonden vormen een pijnlijk en kostbaar probleem binnen de gezondheidszorg. Ze ontstaan gemakkelijk bij patiënten die door een operatie, ongeluk of ziekte langere tijd aan bed gekluisterd zijn. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een verband dat zulke wonden opspoort, nog voordat art...
De bouw van een Nederlandse proefcentrale voor getijdenenergie is net begonnen. Het wordt de eerste ter wereld waarbij een turbine aan een drijvend platform hangt. Maar hoe groot is de impact van getijdenenergie?
België vreest de kou. Door drie gesloten kerncentrales worden deze winter bij lage temperaturen delen van het land afgesloten van het elektriciteitsnet. Kan België niet eenvoudig elektriciteit importeren uit omringende landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk? Voorkomt een groot Europees...
Scheikundigen van de Universiteit Utrecht openen de deur naar lithium-batterijen die volledig uit een vaste stof bestaan. Zij ontdekten een vaste stof die bij kamertemperatuur verrassend goed lithium-ionen geleidt. Volledige vaste stof batterijen zijn zo interessant omdat ze langer meegaan en ...
Al ruim dertig jaar wordt er onderzoek gedaan naar stroomramen: transparante ramen die toch zonne-energie opwekken. Twee nieuwe en veelbelovende onderzoeken van de TU Delft en Michigan State University brengen de toepassing dichterbij.