'Verboden eiland' Rottumerplaat
Stuivend zand, ruziënde vogels en een woeste zee. Barwolt Ebbinge verbleef jarenlang op Rottumerplaat en beschrijft met aanstekelijk enthousiasme hoe onderzoekers het verboden eiland bestuderen.
Stuivend zand, ruziënde vogels en een woeste zee. Barwolt Ebbinge verbleef jarenlang op Rottumerplaat en beschrijft met aanstekelijk enthousiasme hoe onderzoekers het verboden eiland bestuderen.
In 2016 is begonnen met de aanleg van vijf eilanden in het Markermeer. Initiatiefnemer Roel Posthoorn hoopt dat deze nieuwe natuur dezelfde allure zal krijgen als bijvoorbeeld de Veluwe of de Biesbosch. “De Marker Wadden kunnen volgens mij de verbondenheid van de mensen met de natuur ver...
De NICO-expeditie is niet alleen waardevol vanuit biologisch en geologisch oogpunt, maar ook in sociaal opzicht: zet een groep mensen op een plek waar ze niet gemakkelijk vandaan kunnen en er ontstaat geheid interessante interactie. Een verslag van het leven aan boord van de Pelagia.
Als er niks gebeurt, wordt het Waddeneiland Griend verzwolgen door het water. Wetenschappers proberen het eiland met mosselkratten, zeegras en een heleboel zand te redden van de ondergang. NEMO Kennislink ging op bezoek.
Griend is verboden gebied, maar niet voor een kleine groep wetenschappers. Op het onbekende Waddeneiland onderzoeken ze alles wat er leeft. NEMO Kennislink mocht op bezoek komen.
Vier eeuwen geleden was het Afrikaanse eiland Mauritius nog bedekt met tropisch regenwoud. Daar kwam snel verandering in toen de Nederlanders zich in 1638 op het eiland vestigden. De kaalslag die toen begon leidde uiteindelijk tot een extra probleem waar eilanden met weinig begroeiing onvermij...
Op eilanden ligt het gevaar van bodemerosie op de loer. Door regenval, vooral in steile delen, spoelt de bodem er gemakkelijk weg, direct de zee in. Maar op het Ierse eiland Skellig Michael is dit geen onomkeerbaar proces. Dankzij de weelderige plantengroei vernieuwt de bodem zich voortdurend....
Op dinsdag 24 september 2013 doet een aardbeving met magnitude 7.7 de grond schudden in Pakistan. Vrijwel meteen verrijst een nieuw, 18 meter hoog eiland op een afstand van 600 meter van de kust. Hoe kan dat?
Negen jaar geleden werd een zeer kleine, uitgestorven mensensoort ontdekt op Flores in Indonesië: Homo floresiensis. Is deze één meter grote ‘hobbit’ eigenlijk wel zo vreemd als het op het eerste gezicht lijkt? De andere fauna op dit eiland geeft antwoord op deze vraag.
Op Tongatupa, een eiland in de Pacifische of Stille Oceaan, zijn zeven enorme stenen gevonden. Omdat het eiland zo plat als een pannenkoek is, was de herkomst tot nu toe onduidelijk. Wetenschappers tonen aan dat een enorme tsunami de stenen ver landinwaarts heeft geworpen. Oorzaak van de tsuna...
Uit DNA-onderzoek aan roze leguanen op de Galápagos eilanden blijkt dat het hier om een nieuwe soort gaat. Waar de roze landleguaan vandaan komt, is nog een groot mysterie. Wel is duidelijk dat het dier al ruim vijf miljoen jaar op aarde rondloopt.