Waarom jouw geld helemaal niet op de bank staat
Banken bewaren ons geld helemaal niet, ze lenen het uit. Waarom dat niet erg is, legt hoogleraar Jaap Bos uit in deze aflevering van de Universiteit van Nederland.
Banken bewaren ons geld helemaal niet, ze lenen het uit. Waarom dat niet erg is, legt hoogleraar Jaap Bos uit in deze aflevering van de Universiteit van Nederland.
We betalen steeds minder met contant geld. In veel winkels en restaurants kun je niet eens meer terecht met je biljetten en munten. En naar een pinautomaat moet je soms goed zoeken. Gaat cash geld verdwijnen?
De Amerikaanse president John F. Kennedy had in 1962 makkelijk praten met zijn maanmissie: het was een project van één welvarend land. Klimaat is echter andere koek, want bijna tweehonderd landen moeten het eens worden over klimaatafspraken. Wat kunnen landen leren van de Apollo-missies? ̶...
Sommige bezoekers van ‘Energy Junkies’ willen af van het kapitalisme, blijkt uit hun tekeningen. Een alternatief? “In de betekeniseconomie gaat het om de menselijke rol in het grotere geheel.”
Sommigen zien hebzucht als de motor van de economie. Hebzuchtige mensen blijken echter vaker eenzaam en ongelukkig te zijn. Psycholoog Karlijn Hoyer beantwoordt vijf vragen over hebzucht.
Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens Huub Brouwer zijn we toe aan een gesprek over waarden.
Het coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
Oorlog is verwoestend en ontwrichtend. Dit gold ook voor Noordwest-Europa, maar volgens nieuw onderzoek was de impact hier, op de lange termijn, beperkt.
De markt voor eerlijke producten groeide ook in 2018 flink. Maar hoe heeft het fairtradeconcept eigenlijk zo groot kunnen worden? Het boek Wereldverbeteraars geeft een fascinerend inkijkje.
We moeten toe naar een landbouw die de natuur niet exploiteert, maar die werkt met de natuur, stelt ecoloog Louise Vet. Zij zoekt de oplossing in het extensiveren van de landbouw, om het te kunnen combineren met het onderhouden van de andere ecosysteemdiensten die de natuur biedt.
Vrijwel alle planeten, sterren en andere ruimtebrokken die we kennen of nieuw ontdekken zijn compleet ongeschikt om op te leven. De wet van de grote getallen laat zien dat er ongetwijfeld op meerdere plaatsen in het heelal leven kan zijn ontstaan, maar de zoektocht daarnaar heeft nog niets con...
Pas als economische groei hand in hand gaat met klimaatbescherming en technologische innovatie krijgt het een duurzaam karakter. Omdat de theorieën van Nordhaus en Romer uitleggen hoe beleidsmakers dit het beste bereiken, winnen zij de Nobelprijs voor de Economie 2018.
De afgelopen anderhalve eeuw bracht technologie Nederland flinke welvaart. Extreme armoede verdween en we kregen steeds meer te besteden. Onderzoekers schreven ‘De kwetsbare welvaart van Nederland’, waarin ze de relatie tussen duurzaamheid, welvaart en techniek bestudeerden.
Heb jij nog cashgeld in je portemonnee? Vrijwel al onze betalingen gebeuren tegenwoordig digitaal. Grote huishoudportemonnees zijn verleden tijd, kleintjes voor alleen je pasjes zijn de toekomst. Moderator Desiree Hoving sprak met drie experts over het verdwijnen van cash geld, controle hebben...
Nu nog bepaalt het prijskaartje voor veel mensen of ze iets wel of niet kopen. Volgens de auteurs van ‘De data-economie’ gaat dat snel veranderen. En vervangt data straks geld.
Schimmels, die in veel gevallen ongewenste organismen zijn, kunnen ons tegelijkertijd een betere toekomst bezorgen. Om ze werkelijk te kunnen begrijpen en in te zetten om onze levenskwaliteit te verhogen, moeten we ze actief verzamelen voordat hun leefomgeving verdwijnt, en opslaan in een schi...
De Nobelprijs voor Economie gaat naar Richard H. Thaler voor zijn bijdragen aan de gedragseconomie. Door het werk van Thalers hebben economen en beleidsmakers beter zicht op wat schijnbaar irrationeel koop- en aanschafgedrag in de hand werkt.
Laaggeschoolde werknemers worden het grote slachtoffer van de opkomst van robots, volgens recent wetenschappelijk onderzoek. Ze worden nu al uit de haven en sorteercentra verdrongen. Robert Inklaar (RUG) en Niek Stam (FNV) vrezen een tweedeling. Is een robottaks de oplossing?
We kunnen technologisch steeds meer, maar toch gaan producten steeds minder lang mee. Dat moet snel veranderen, want anders raken onze grondstoffen op en maken we van de aarde een afvalberg. Dat schrijven Thomas Rau en Sabine Oberhuber in Material Matters. Ze stellen een radicaal econ...
Misdadigers die een overval tot in detail plannen denken misschien slim bezig te zijn en rijk te worden. Maar ze kunnen het beter laten. Het plegen van overvallen kost gemiddeld meer geld dan het oplevert, becijferde misdaadonderzoeker Mieke Struik.
Op science parks wordt academische kennis omgezet in nieuwe high tech-producten, wat ze belangrijk maakt voor onze kenniseconomie. Maar om echt te floreren, moeten Nederlandse kennisparken inniger samenwerken om meer investeerders te trekken, vindt Yann Paul Hengstenberg, die...
Ben jij wel eens naar de slagvelden bij Waterloo geweest? Of zou je graag de plek bezoeken waar eerst de Twin Towers stonden? Dan ben jij een zogeheten dark tourist. Deze vorm van toerisme is heel populair. Maar waarom bezoeken mensen plekken vol gruwelijkheden?
Ben jij tegen de hoge bonussen die medewerkers in de financiële wereld vaak ontvangen? Dan is de toekenning van de Nobelprijs voor de economie aan de economen Oliver Hart en Bengt Holmström een kleine opsteker. Hun bijdragen aan de contracttheorie bevatten aanknopingspunten voor betere contrac...
Gezonde landschappen met een goed functionerend bodem- en watersysteem vormen een belangrijke basis onder ons bestaan. Toch hebben we met z’n allen nu al ongeveer een kwart van het landoppervlak op aarde ernstig aangetast door eeuwen van menselijk gebruik. Naar schatting vertegenwoordigt dit w...
De Stichting Commonland heeft een systeem van landschapsherstel ontwikkeld dat uitgaat van vier verschillende vormen van winst. Dit systeem is inmiddels via het merkenrecht geregistreerd als het ‘4 returns®’ model. Landschapsherstel zorgt voor herstel van inspiratie, en herstel van so...
Als antibioticaresistentie zo’n groot probleem is, waarom staat de farmaceutische industrie dan niet te trappelen om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica?
Waar ontwikkelingssamenwerking vroeger vaak eenrichtingsverkeer was van westerse donoren naar lokale bevolking in Azië, Afrika of Zuid-Amerika, verandert het nu steeds meer in echte samenwerking. “Westerse bedrijven zijn zelf ook gebaat bij duurzame ontwikkeling van deze economieën”...
Net als in de ‘Panama Papers’ vorig jaar, speelt Nederland een belangrijke rol in de onlangs openbaar gemaakte ‘Paradise Papers’. Grote multinationals als Apple en Google maken graag gebruik van onze gunstige belastingtarieven. Is Nederland daadwerkelijk een belastingparadijs voor bedrijven?
Nooit eerder ontwikkelde de technologie zich zo razendsnel als nu, toch? Welnee, zegt econoom Robert Gordon. Volgens hem waren er in de periode tussen 1870 en 1970 veel belangrijkere innovaties.