Water ontzouten met bacteriën
Droogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteriën.
Droogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteriën.
Soms hebben onderzoeken een onverwachte uitkomst. Een windmolen plaatsen áchter een heuvel blijkt bijvoorbeeld lang niet altijd een slecht plan.
Lopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van ‘Voorland Groningen’ zien.
Lithium is onontbeerlijk voor de productie van lithium-ionbatterijen; en met de doorbraak van de elektrische auto lijkt de vraag ernaar alleen maar toe te nemen. Maar is er wel genoeg lithium te halen?
Door windmolens anders te bouwen, kunnen ze kleiner en lichter worden. Dat is de belofte van turbines met supergeleiding. In Denemarken is de eerste supergeleidende testmolen onthuld. Maar er zijn nog wel wat bedenkingen bij de nieuwe technologie.
16 april stemt het Europese Parlement definitief in met een verbod op pulsvissen. Desiree Hoving legde al eerder uit wat pulsvissen precies is en waarom het verbod er komt.
Het nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?
De afgelopen anderhalve eeuw bracht technologie Nederland flinke welvaart. Extreme armoede verdween en we kregen steeds meer te besteden. Onderzoekers schreven ‘De kwetsbare welvaart van Nederland’, waarin ze de relatie tussen duurzaamheid, welvaart en techniek bestudeerden.
De welvaart nam toe en extreme armoede verdween in Nederland tussen 1850 en 2010. Maar met de duurzaamheid gaat het steeds minder goed, laat het boek ‘De kwetsbare welvaart van Nederland’ zien. Daarom roepen de auteurs op tot een circulaire economie.
Fluctuaties in windenergie kunnen drastisch verminderd worden door de bouw van windparken EU-breed op elkaar af te stemmen. Maar dan moeten Griekse windmolens desnoods Noorwegen van stroom kunnen voorzien. Is dat haalbaar?
De zware industrie kan veel sneller duurzamer worden dan we denken, schrijft de duurzaamheidsbeweging Urgenda in zijn nieuwste rapport. Daarvoor moeten we eerst begrijpen waarom industrieën zo ontzettend langzaam vergroenen, betoogt innovatiewetenschapper Joeri Wesseling.
Wereldleiders spraken met elkaar af om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken. Toch leven ze deze afspraken niet na. Wetenschappers doen daarom een voorzet: stel een nieuwe kolenwet voor om de CO2uitstoot naar nul terug te brengen.
Als we de aarde leefbaar willen houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? We vragen het aan Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
De tweejaarlijks terugkerende World Solar Challenge is weer begonnen in Zuid-Afrika, en al na de eerste dag neemt Nederland de leiding.
Is het mogelijk om in 2100 op één planeet te wonen met 10 miljard mensen die allemaal het welvaartsniveau hebben van een Amerikaan of Europeaan? Of hebben we tegen die tijd meer dan drie planeten nodig zoals het Global Ecological Footprint Network heeft uitgerekend? Civiel ingenieur Rutger de ...
Geen blazende ventilatoren of luchtbehandelingskasten. Maar natuurlijke bronnen die voor aangename koelte zorgen in de zomer. Dat is de airconditioning die raadgevend ingenieur en promovendus Ben Bronsema ontwikkelt. Met zijn Ventecdak, Klimaatcascade en Zonneschoorsteen wil hij kantoorgebouwe...
Amos W. Steinhacker, alias AWS, oliemagnaat en fantasiefiguur in Marten Toonders verhaal ‘De Bovenbazen’ (1963), werd door zijn mede-bovenbaas, de motormagnaat Nahum Grind, onder druk gezet met de uitspraak: “Dan zal ik zorgen dat je niets dan windmolens overhoudt!”...
Het kan altijd beter, zo ook met hybride auto’s. De wagens met elektromotor sparen brandstof en dus het milieu, maar zijn nog vrij prijzig. Promovendus Koos van Berkel (TU/e) werkt aan een alternatief. In plaats van een batterij bevat zijn mecHybrid een vliegwiel. Hiermee ben je goedkope...
We weten het allemaal: we moeten andere energiebronnen gaan gebruiken. Dat kan echter niet zomaar, want meer duurzame energie leidt indirect tot meer elektriciteit. En om hiermee om te kunnen gaan, is een slimmer elektriciteitsnet nodig. Oftewel, een Smart Grid.
Een betere autoband kan het brandstofverbruik aanzienlijk terugdringen. Prof. dr. ir. Jacques Noordermeer (Universiteit Twente), die een prestigieuze internationale onderscheiding kreeg voor zijn werk, is met zijn vakgroep nauw betrokken bij de ontwikkeling van energiezuinige banden.
Rijden op elektriciteit, een hybride auto of toch biobrandstof: wat is nou de beste optie voor schoner weggebruik? Promovendus Oscar van Vliet (Universiteit Utrecht) zocht het uit.
Charles Frihart van het ‘bosproducten laboratorium’ van het Amerikaanse ministerie van landbouw ontwikkelt milieuvriendelijke houtlijm. Op het herfstcongres van de American Chemical Society, deze week in Boston, sprak hij over nieuwe lijmsoorten op basis van soja-eiwit.
Waterloze wasmachines, energie uit koeienpoep en algen in energiecentrales. Groene technologie is er niet meer alleen in de vorm van windmolens en zonnepanelen. En het bespaart miljarden tonnen CO2 per jaar.
Een opvallend nieuw bouwwerk, bestaande uit drie drijvende halve bollen, zal in mei 2010 zichtbaar worden in het centrum van Rotterdam. Het drijvend paviljoen is een voorbode van het Urgenda Icoonproject om over uiterlijk vijftien jaar een drijvende stad te realiseren waarin ca. 10.000 mensen ...
De Twentse onderzoeker Guus van Rossum ontwikkelde een methode om biomassa om te zetten in synthesegas. Dit is breed toepasbaar in de chemische industrie.
Benzine is uit. Al jaren gonzen er geruchten dat waterstof hét alternatief is waar automobilisten naar zoeken. Toch duurt het nog wat jaartjes voor de eerste waterstofwagen bij de dealer om de hoek staat.
Het licht gaat bij Formula Zero op 20 augustus voor de tweede keer op groen! Formula Zero is ’s werelds eerste kartrace op een speciale brandstof: waterstof. Vorig jaar won de TU Delft de eerste editie. Gaat ze dat weer lukken?
Milieuvriendelijke racewagens. Het lijkt een contradictie, maar er bestaan echt scheurmonsters die geen grote roetwolken uitstoten tijdens de rondjes over het circuit. ’s Werelds eerste duurzame racewagens zijn karts die rijden op milieuvriendelijk geproduceerd waterstof. En het mooiste ...
Langzaamaan beginnen bierbrouwerijen milieuvriendelijker te worden. Water wordt al hergebruikt. Maar er blijven tonnen graan over. Een nieuwe techniek in Duitsland verbrandt het graan als energie voor de brouwerij zelf. Doen Nederlandse brouwerijen mee?
Als Nederland haar energiehandel met het buitenland aanscherpt, voorkomen we dat teveel geproduceerde windenergie verloren gaat. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Promovendus Bart Ummels geeft aan dat er geen gigantische accu’s nodig zijn om een overschot aan elektriciteit uit nieuwe w...