Hoe duurzaam is een warmtepomp?
Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Op klimaatverandering kan een stad maar beter voorbereid zijn. Wageningse onderzoekers ontwierpen een vergezicht van de stedelijke omgeving over honderd jaar. Zo ziet een dag uit het leven van een Arnhemmer in 2120 eruit.
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: online bestellen.
Hoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Dit jaar moet een van de vier kolencentrales sluiten. Dat vinden D66, GroenLinks en PvdA. In 2025 moeten zelfs alle kolencentrales dicht. Maar kan dat zo maar?
Kunnen we genoeg energie uit zon en wind halen? Simon Rozendaal plaatst kanttekeningen bij de energietransitie in zijn boek ‘Warme aarde, koel hoofd’.
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
Eigenlijk doet de mens allang aan geo-engineering, sinds hij begon met broeikasgassen uit te stoten en oerwouden te kappen. Kan nog meer geo-engineering de wereldwijde effecten hiervan terugdringen?
Biomassa werd een aantal jaar geleden nog gevierd als veelbelovende oplossing voor het energievraagstuk. Het verbranden van allerlei plantaardig afval uit de bos- en landbouw zou de basis moeten gaan vormen van de ‘biobased economy’. Maar anno 2018 zit dat imago vol deuken.
De gaskraan in Groningen gaat dicht en daarom moeten alternatieven worden gezocht om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig, met name in de grote steden. Maar ook zeker niet onmogelijk, laat een studie van de TU Delft voor Amsterdam zien.
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen.
Duurzame energiebronnen winnen terrein, maar ook al zetten we de wereld vol met windmolens en zonnepanelen: er zijn meer mogelijkheden. Amerikaanse wetenschappers denken dat bijna zeventig procent van de energiebehoefte in hun land uit het verdampen van water uit meren kan komen.
De zware industrie kan veel sneller duurzamer worden dan we denken, schrijft de duurzaamheidsbeweging Urgenda in zijn nieuwste rapport. Daarvoor moeten we eerst begrijpen waarom industrieën zo ontzettend langzaam vergroenen, betoogt innovatiewetenschapper Joeri Wesseling.
Museum Hofland kijkt in de toekomst. Met de tentoonstelling ‘Energie – waar gaat dat heen?’ zetten de enthousiaste vrijwilligers van dit geologisch museum in Laren alle energievormen op een rij. Zelfs de energievormen waar we tegenwoordig liever niet aan willen denken, zoals ...
DIFFER doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe, duurzame bronnen voor energie. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan het Weekend van de Wetenschap.
‘Noordzeelanden’ Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen tekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst voor de planning en aanleg van grote windmolenparken op zee. Kennislink sprak vorig jaar met Chris Westra, voorheen werkzaam b...
Het zou zo mooi zijn. Zonnig Zuid-Europa voorziet de rest van Europa van zonnestroom en in winderige kustgebieden in Noordwest-Europa produceren we kilowatts met windturbines. Als de wind stil valt, halen we waterkracht uit Scandinavië. Voorwaarde is dan wel dat Europa op energiegebied meer mo...
Nederlandse energiereuzen maakten september 2017 bekend met Duitse en Deense collega’s een kunstmatig eiland in de Noordzee te gaan bouwen om zonne- en windenergie op te slaan. Redacteur Roel van der Heijden legt uit waarom.
Barack Obama betoogt in vakblad Science dat de omslag naar duurzame energie in de VS niet meer te stoppen is, zelfs niet door Donald Trump. Eerder inventariseerden we hoe Europa en Nederland er wat dat betreft voorstaan.
Blauwe energie wint energie uit het mengen van zoet en zout water. Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht weten het rendement van blauwe energie te verhogen door het water eerst te verwarmen. Volgens berekeningen kan blauwe energie daarmee in maximaal dertig procent van de energiebehoefte ...
Getijdenenergie is een vorm van energie uit de oceaan die commercieel het meest veelbelovend is. De techniek – vergelijkbaar met de werking van windturbines – is vergevorderd, maar de stroomopwekking is nu nog zeer bescheiden. Groot-Brittannië heeft grootse plannen en investeerde d...
Terwijl wetenschappers druk doende zijn met het verbeteren van de prestaties van zonnecellen en -panelen, kan de consument pas het échte verschil maken. Volgens Marie Donnelly, directeur duurzame energie binnen het directoraat generaal energie van de Europese Commissie, moet de burger de stroo...
Nieuwe technieken voor energieopslag zijn nodig om duurzame energie meer kansen te bieden. Momenteel wordt geëxperimenteerd met een geheel nieuwe manier van energieopslag: opslag van lucht onder hoge druk in ballonnen, die op grote diepte aan de zeebodem verankerd zijn. De ballonnen zijn oorsp...
Met een gecombineerd systeem van OTEC en SWAC gaat Curaçao de in de oceaan aanwezige warmte optimaal benutten. Met OTEC wordt elektriciteit opgewekt en met SWAC worden gebouwen gekoeld. Ook op Aruba is de ontwikkeling van SWAC in een vergevorderd stadium.
Zonne-energie heeft de toekomst. Die indruk wekken althans grote zonthermische krachtcentrales die in zonovergoten gebieden worden gebouwd. De technologie van Concentrated Solar Power (CSP) innoveert nog steeds, zoals blijkt uit de verbeterde combinatie met warmteopslag in vloeibaar zout bij d...
Bekroonde innovators gaan medische isotopen maken, woestijnen beplanten en energie opwekken uit water. Lees op NEMO Kennislink meer over deze technologieën.
Onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente leverde kennis over membranen en technologie voor de nieuwe blauwe-energie proefcentrale op de Afsluitdijk.