Geld voor een groene wereld
Geld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitschreef?
Geld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitschreef?
Elk land lijkt voorop te willen lopen in de ruimte. Waarom lukt dat niet bij het aanpakken van het klimaatprobleem? We zouden moeten kijken naar de maanmissie van John F. Kennedy. “Daadkracht is de belangrijkste boodschap: als wij mensen iets willen, zijn we in staat dat te bereiken.R...
Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn ze dan nog?
Stel: iedereen in Nederland krijgt een persoonlijk CO2-budget, waarvan je zelf mag beslissen waar je het aan uitgeeft. Dan moet je keuzes maken. Weet jij welke keuzes het meest duurzaam zijn?
Delen, ruilen en huren. Vormen deze alternatieven voor eigen bezit een antwoord op de klimaatcrisis? De deeleconomie blijkt niet per definitie goed voor het milieu.
Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Redacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
Met naald en draad verrichte redacteur Mariska van Mook een duurzame daad, hoe klein ook: drie paar gestopte sokken. Waarom voelt het zo goed om spullen te repareren?
Met logische argumenten proberen we ‘verkeerd’ gedrag aan onszelf en anderen te verkopen, alsof we recht hebben op een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot.
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
NEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: duurzamer huisdieren houden.
De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met zonnepanelen. Door technologie leeft hij duurzamer zonder in te boeten op kwaliteit van leven.
Een overstroming kon heel Nederland overkomen, maar niet het heuvelland van Zuid-Limburg, dacht Riny Lemmens (68), gepensioneerd basisschooljuf en weduwe. Totdat het water in juli 2021 haar dorp Geulle overspoelde. Samen met haar vriend probeert ze het leven op te pakken na de ramp.
Vanwege een torenhoge energierekening besluit redacteur Mariska van Sprundel haar verwarming uit te laten. Ze vraagt zich ook af waarom ze dit nu pas doet en eerder niet vanwege de klimaatverandering. Ze interviewt er psycholoog Henk Staats over.
Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
We springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
Er is een grote verandering gaande in het denken over afval- en afvalwaterstromen. In de transitie naar een circulaire economie, wordt afvalwater steeds meer als grondstof behandeld. Dat dit legio mogelijkheden biedt, laten de waterschappen en bedrijven, in samenwerking met milieutechnologen, ...
Waterzuiveraars leveren niet alleen gezuiverd water, maar zijn ook producent geworden van energie en grondstoffen zoals cellulosevezels, bioplastic, zwavel en fosfor en mogelijk ook eiwit. Is de toekomstige afvalwaterzuivering een bioraffinagefabriek?
Dat een trui niet voor 3,99 euro gemaakt kan worden, realiseert niet iedereen zich. Maar zelfs degenen die zich er wel bewust van zijn, kopen niet alleen duurzame merken. “Onze hersenen zijn niet ingericht op duurzaamheid”, zegt expert Anjo Travaille.
Er zijn talloze manieren om duurzaam te leven. Maar het kan allemaal nog duurzamer. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over waarom de duurzame transitie zo moeilijk is.
Een prachtige locatie, bijpassende muziek en een verzameling topwetenschappers. Dat is de formule van het Gala van de Wetenschap 2017 in de stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was aanwezig bij een geslaagde zesde editie.
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven en andere leerlingen aan duurzame innovaties. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding.