'De woongroep geeft me toch dat gezinsgevoel'
De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met warmtepomp. Op het dak liggen zonnepanelen. Door technologie kan hij duurzamer leven zonder in te boeten op kwaliteit van leven.
Een overstroming kon heel Nederland overkomen, maar niet het heuvelland van Zuid-Limburg, dacht Riny Lemmens (68), gepensioneerd basisschooljuf en weduwe. Totdat het water in juli 2021 haar dorp Geulle overspoelde. Samen met haar vriend probeert ze het leven op te pakken na de ramp.
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: in de kou zitten om energie besparen.
Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
We springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
Er is een grote verandering gaande in het denken over afval- en afvalwaterstromen. In de transitie naar een circulaire economie, wordt afvalwater steeds meer als grondstof behandeld. Dat dit legio mogelijkheden biedt, laten de waterschappen en bedrijven, in samenwerking met milieutechnologen, ...
Waterzuiveraars leveren niet alleen gezuiverd water, maar zijn ook producent geworden van energie en grondstoffen zoals cellulosevezels, bioplastic, zwavel en fosfor en mogelijk ook eiwit. Is de toekomstige afvalwaterzuivering een bioraffinagefabriek?
Dat een trui niet voor 3,99 euro gemaakt kan worden, realiseert niet iedereen zich. Maar zelfs degenen die zich er wel bewust van zijn, kopen niet alleen duurzame merken. “Onze hersenen zijn niet ingericht op duurzaamheid”, zegt expert Anjo Travaille.
Er zijn talloze manieren om duurzaam te leven. Maar het kan allemaal nog duurzamer. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over waarom de duurzame transitie zo moeilijk is.
Een prachtige locatie, bijpassende muziek en een verzameling topwetenschappers. Dat is de formule van het Gala van de Wetenschap 2017 in de stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was aanwezig bij een geslaagde zesde editie.
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven en andere leerlingen aan duurzame innovaties. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding.
Een flatgebouw van 22 verdiepingen waarvoor alle energie door mensen wordt opgewekt? Geen probleem, volgens Utrechts onderzoek. Maar dan moet je wel urenlang per dag fitnessen, mag je niet zo vaak warm douchen en moet je van zweetlucht houden.
De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen. Desondanks springen we vrij roekeloos met onze bodem om. In het cahier ‘Leven(de) Bodem’ laten wetenschappers zien wat...
Wat in onze hersenen maakt dat we altijd meer spullen willen? De Amerikaanse neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt hoe het beloningssysteem in het brein betrokken is bij gedrag dat de aarde in de problemen brengt. En of we dat gedrag een andere kant op kunnen sturen.
Aquacultuur, zoals de teelt van garnalen in kwekerijen, is in korte tijd internationaal uitgegroeid tot een belangrijke sector van voedselproductie. Maar die groei is gepaard gegaan met de nodige problemen op het gebied van duurzaamheid.
In Tanzania stoken de meeste vrouwen binnenshuis op hout. Dat is een uitermate inefficiënte manier van stoken. Volgens duurzame energie deskundige Martijn Veen is biogas de mooiste vervanging.
Waar 90% van de Tanzanianen toegang heeft tot brandhout, heeft maar 14% van de bevolking toegang tot het openbare elektriciteitsnet. De eenvoudigste oplossing bestaat vandaag de dag uit lampjes die worden opgeladen op basis van een zonnecelletje.
Jatropha. Nog maar een jaar of tien terug stond de naam bijna gelijk aan ‘de wonderstruik die niet alleen het klimaatprobleem zou aanpakken, maar tegelijk de armoede in Azië zou bestrijden.’ Wie heeft het er nu nog over?
Denkend over duurzame ontwikkeling in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, wat is dan het overheersende sentiment? Is dat het pessimistische wereldbeeld van de achttiende-eeuwse, Britse econoom Malthus, of de bijna opgewekte kijk van zijn Deense collega Boserup, twee eeuwen later? Om een antwoord ...
Over het gebruik van wilde planten in verschillende culturen is nog verrassend weinig bekend. Toch kan het gebruik van inheemse planten mogelijkheden bieden voor het ontwikkelen van de lokale economie, stelt ‘etnobotanicus’ Tinde van Andel. Zorgelijker is de betrokkenheid van grote...
Waar ontwikkelingssamenwerking vroeger vaak eenrichtingsverkeer was van westerse donoren naar lokale bevolking in Azië, Afrika of Zuid-Amerika, verandert het nu steeds meer in echte samenwerking. “Westerse bedrijven zijn zelf ook gebaat bij duurzame ontwikkeling van deze economieën”...
Verstedelijking is in ontwikkelingslanden vaak een synoniem voor ‘problemen’ en ‘armoede’. Toch bieden juist steden vaak kansen voor een meer duurzame ontwikkeling.
Iedereen kent de ‘Wet van de remmende voorsprong’. Al bijna veertig jaar terug introduceerde Jan Terlouw, toenmalig politicus met een natuurwetenschappelijke achtergrond, daarnaast het begrip ‘Wet van de stimulerende achterstand’.