Niks mis met eeltvoeten, integendeel
Afgaande op Amerikaans onderzoek kan je beter een dikke laag eelt kweken dan schoenen aantrekken. Eelt beschermt tegen steentjes, terwijl de voeten nog gewoon ‘voelen’ waar ze op lopen.
Afgaande op Amerikaans onderzoek kan je beter een dikke laag eelt kweken dan schoenen aantrekken. Eelt beschermt tegen steentjes, terwijl de voeten nog gewoon ‘voelen’ waar ze op lopen.
Kunnen we straks met minder energie chemische reacties laten verlopen? Wetenschappers slaagden er via mechanische krachten in om selectief een binding in een kristal te verbreken. Het is de eerste keer dat onderzoekers dit lukt.
Met een ingenieuze geprinte kubus laten Nederlandse wetenschappers zien dat ze een flexibel materiaal kunnen voorprogrammeren om specifiek op ‘indrukken’ te reageren. Ze maakten een kubus die onder druk een smiley tevoorschijn tovert. De techniek zou gebruikt kunnen worden voor per...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen binnen. Nu vroeg een anonieme lezer zich af hoe een olieveld wordt afgesloten en of dit überhaupt nodig is. Hoogleraar Jan Dirk Jansen van Reservoir Systems and Control aan de TU Delft geeft antwoord.
Een cruciale vraag is hoe snel de massa van de oceaan toeneemt. Dat helpt namelijk met het bepalen van de huidige zeespiegelstijging. Daarvoor gebruiken wetenschappers een netwerk van satellieten. Maar kan dat niet veel eenvoudiger?
Amerikaan Raymond Jeanloz onderzoekt het samengeperste hart van reuzenplaneten. Zijn “telescoop”: een enorme laser die op een diamant schiet. Daarmee kan Jeanloz’s team materialen blootstellen aan miljoenen malen onze atmosferische druk. De combinatie van twee perstechnieken ...
Het Amerikaanse Sandia-laboratorium bevriest water boven het kookpunt. Sandia’s Z machine bestudeert normaal materiaaleigenschappen bij extreme druk en temperatuur – zoals in een kernwapen tijdens de ontploffing. Natuurkundige Daniel Dolan onderzocht ermee hoe water reageert op ext...
Bomen kunnen maximaal 130 meter hoog worden en de beperkende factor daarbij is het watertransport. Boven die hoogte breekt de waterkolom en ontstaan belletjes in de sapstroom.
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Als je met een vliegtuig opstijgt of landt heb je soms behoorlijk last van oorsuizingen. Waardoor wordt dat veroorzaakt?
Elke winter stelt zich opnieuw de vraag hoe goed het ijs zal glijden. IJsvorming is een ingewikkeld proces waarbij tal van factoren een rol spelen.