Bloed uit het lab
Als het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Als het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Bloed doneren? Voor redacteur Anne van Kessel is het vanzelfsprekend. Een deel van haar bloed wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar wat valt daar eigenlijk allemaal onder?
Van bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
Honderden patiënten wachten op een donororgaan. Het aanbod is onvoldoende en de kwaliteit daalt. Groningse onderzoekers bekijken of de keuring van donororganen beter kan en of ze organen kunnen opknappen.
Zondag 7 november ging de Donordier-dialoog in NEMO over de vraag: willen we dieren aanpassen zodat er menselijke organen in groeien? Lianne Tijhaar deed verslag van het evenement.
“We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles”, zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
Varkens gebruiken om mensenlevens te redden is – met behoud van soortgrenzen – geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Volgens de joods-orthodoxe traditie zijn we verplicht mensenlevens te redden, zelfs ten koste van dierenlevens, vertelt rabbijn Raphael Evers.
In de donordier-dialogen hoor je vaak ‘zo heeft de natuur het niet bedoeld.’ Maar hoe legitiem is dit argument? We vroegen het argumentatiespecialist Paula Steenwinkel.
Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen Duitse onderzoekers varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink bezocht de varkens die wellicht mensenlevens gaan redden.
Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.
Wat komt er allemaal bij een orgaandonatie kijken? Rianne van Zoggel is orgaandonatiecoördinator en vertelt aan NEMO Kennislink hoe dat gaat.
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
Over 30 jaar kunnen we misschien menselijke organen in varkens laten groeien. Het Rathenau Instituut bedenkt scenario’s zodat ook jij kunt meedenken.
Een menselijk orgaan kweken in een varken zou het einde kunnen zijn van het donortekort. Of we het zover willen laten komen is een vraag die iedereen aangaat.
Om het tekort aan donororganen op te lossen, kunnen wetenschappers in de toekomst misschien menselijke organen in dieren laten groeien. Maar zit de wereld daarop te wachten?
Geef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. NEMO Kennislink bekijkt of we organen kunnen maken in het lab.
Om aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.
Over orgaanhandel doen de wildste verhalen de ronde. Wat is waar en wat niet? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen. Vaak komt de waarheid gelukkig wel boven tafel, concludeert criminoloog Frederike Ambagtsheer.
Per jaar ontvangen 300.000 Nederlanders donorbloed. Vaak zijn dit mensen die voor kanker of bloedziekten worden behandeld, maar ook bij grote operaties of bij slachtoffers van ongevallen hebben mensen donorbloed nodig. De menselijke afweer kan daarbij een complicerende factor spelen.
Veel patiënten staan jarenlang op de wachtlijst voor een geschikte donornier. Sommigen nemen het heft in eigen hand en gaan zelf op zoek. Legaliseren is wellicht een oplossing voor de toenemende illegale handel in nieren.
Het duurt gemiddeld vier jaar voor patiënten een donornier krijgen van een overleden persoon. Dat is te lang: in 2015 stierven 74 mensen op de wachtlijst. Door een betere matching kan de wachtlijst korter.
Het is wetenschappers gelukt om mens-varken-embryo’s te maken door menselijke stamcellen te injecteren in varkens. Het uiteindelijke doel hiervan is om menselijke organen voor transplantatie te kweken in donordieren. De embryo’s werden na vier weken geaborteerd. Men wilde het risico niet lopen...
Bij patiënten met kwaadaardige bloedziekten zoals leukemie, agressieve vormen van lymfeklierkanker (Hodgkin, Non Hodgkin lymfoom) of patiënten met beenmergfalen die geen adequate bloedaanmaak meer hebben, worden stamceltransplantaties uitgevoerd. Een stamceltransplantatie biedt de beste kans o...
Groot nieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk vorige maand. Voor het eerst is een baby, die vlak na haar geboorte kwam te overlijden, orgaandonor geweest. Haar nieren en levercellen redden het leven van doodzieke patiënten. De hoop is dat veel meer kinderen die op jonge leeftijd sterven orgaando...
Transplantatie met een nier van een levende donor is verreweg de beste behandeling voor een patiënt met ernstige nierproblemen. Vooral als daarmee dialyse wordt voorkomen. Steeds meer mensen staan tijdens hun leven een nier af.
Steeds meer mensen staan een nier af tijdens hun leven. Voor hun ouder, kind, broer of zus of voor hun partner of goede vriend. Sommige mensen geven zelfs een nier aan een onbekende, zoals een ander bloed geeft. In Nederland worden er al meer transplantaties met nieren van een levende donor ui...