Wiskundigen kraken 42
Het blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Het blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Het heeft wel wat weg van een bloem, en is daarom ‘Newroz’ gedoopt, maar in feite is het een symmetrisch Venndiagram voor 11 verzamelingen.
‘Mestere mintak’: Hongaars voor ‘meester van de patronen’. Dat is Endre Szemerédi, de 71-jarige Hongaarse wiskundige die vandaag de Abelprijs in ontvangst heeft genomen. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo.
De fameuze Abelprijs is dit jaar toebedeeld aan de 71-jarige wiskundige Endre Szemerédi. Dat heeft de Noorse Academie van Wetenschappen vandaag bekendgemaakt.
Een wiskundestudent van de Universiteit Utrecht heeft samen met zijn begeleiders een nieuw record neergezet in het rekenen aan zogenaamde zelfmijdende wandelingen. De onderzoekers berekenden het aantal manieren om 36 stappen te zetten in een driedimensionaal rooster, zonder twee keer op dezelf...
Teken een stel punten en verbind elk tweetal punten met een rechte lijn. Rangschik de punten zo, dat het aantal verbindingslijnen van verschillende lengte minimaal is. Hoe groot is die minimale waarde als het aantal punten groot is? Dit 65 jaar oude vraagstuk is nu opgelost.
Sommige wiskundige stellingen hebben een wel erg grappige naam gekregen. Zo zijn er de ‘huwelijksstelling’, de ‘harige-balstelling’ en de ‘ham-sandwichstelling’. Maar achter de vrolijke namen zitten diepgaande, abstracte ideeën verborgen.
Hoe zet je treinstellen ’s nachts handig op rangeersporen neer, zodat ’s morgens alle treinen weer op tijd kunnen vertrekken? Deze vraag stelde de NS aan de Studiegroep Wiskunde met de Industrie. Voor dit optimalisatieprobleem is geen snelle oplosmethode bekend, dus er moet slim gemodelleerd e...
Google bewaart op zijn computers adressen en trefwoorden van tien miljard webpagina’s, en iedere dag voegen z’n zoekrobots er weer miljoenen pagina’s aan toe. Wiskundig gezien is het internet een ‘gerichte graaf’, en het Google PageRank-algoritme laat op die graaf...
Het woord ‘couscous’ is repeterend: de eerste vier en de laatste vier letters zijn hetzelfde. Dergelijke woorden staan centraal in het ‘vermoeden van Dejean’, een probleem uit de combinatoriek dat nu is opgelost.
Jan Brandts, wiskundige aan de UvA, doet naast onderzoek veel aan de popularisering van wiskunde: hij verzorgt webklassen voor middelbare scholieren en geeft lezingen voor een breed publiek.
Een 63-jarige Israëliër heeft het ‘Road Coloring Problem’ opgelost. Dit probleem was 38 jaar lang een open vraagstuk in de wiskunde.
Wiskundig bestaat er een kristal met de eigenschappen van een diamant. Misschien bestaat hij ook wel in het echt, maar nog niemand heeft het kunnen vinden.
Een prijsvraag die in mei van dit jaar werd uitgeschreven is gewonnen door de twintigjarige student Alex Smith. Hij bewees dat de zogeheten ‘2,3-Turingmachine’ universeel is.
Met behulp van grafentheorie hebben twee wiskundigen aangetoond dat er een formule moet bestaan waarmee je kunt vaststellen hoeveel oplossingen een sudoku heeft. Ook hebben zij aangetoond dat het aantal sudoku’s dat groter is dan het standaard 9 bij 9 formaat, drastisch afneemt naarmate de afm...