Bloemen tegen dijkdoorbraak
Bijna de helft van de Nederlandse dijken is afgekeurd. Ophogen kan, verstevigen met stenen en beton ook, maar als het aan Hans de Kroon ligt worden het bloemen.
Bijna de helft van de Nederlandse dijken is afgekeurd. Ophogen kan, verstevigen met stenen en beton ook, maar als het aan Hans de Kroon ligt worden het bloemen.
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
Behalve een eigen, intrinsieke waarde, vertegenwoordigt de natuur ook een financiële waarde, door de diensten die zij levert, stelt professor Koos Biesmeijer. Bovendien kunnen we ook bouwen met de natuur, aldus professor Tjeerd Bouma.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
Er worden steeds meer innovatieve oplossingen bedacht om Nederland te beschermen tegen water. Zo gaat Rijkswaterstaat de Houtribdijk in het IJsselmeer veiliger maken door zand te gebruiken, wat een wereldprimeur is.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
In Gouda is het startschot gegeven om de IJsseldijk met een nieuwe technologie te versterken. Deze methode is geschikt voor plekken waar dijken door ruimtegebrek niet kunnen worden opgehoogd.
Nederland overstroomt! In de televisie-serie Als de dijken breken richt het zeewater een ongekende ravage aan en zet een groot deel van Nederland en Vlaanderen blank. De evacuatie verloopt moeizaam. Allemaal fictie natuurlijk. Maar toch, zo’n ramp kan echt plaatsvinden. NEMO Ken...
Tijdens het Weekend van de Wetenschap, 6 en 7 oktober, opent Deltares in Delft haar deuren voor het grote publiek. NEMO Kennislinkredacteur Robert Visscher ging alvast bij Deltares op bezoek om te zien wat het Delftse onderzoeksinstituut voor water en ondergrond nou eigenlijk onderzoekt.
Tijdelijke dammen die mangrovebossen herstellen en de kust van Java beschermen. Met deze aanpak wint ingenieursbureau Witteveen+Bos de Vernufteling, de belangrijkste Nederlandse innovatieprijs. Royal HaskoningDHV ging aan de haal met de publieksprijs voor de Shaded Dome.
Onderzoeksinstituut Deltares testte 10 juli 2017 de sterkte van het dijkasfalt in Nederland. De proef vond plaats in de zogenoemde Deltagoot die Deltares twee jaar geleden in Delft in gebruik nam. Kennislinkredacteur Roel van der Heijden ging destijds op inspectie bij de driehonderd meter lang...
Een verborgen oude strandwal, begraven onder het zand van de duinen van New Jersey, behoedde het dorpje Bay Head in oktober vorig jaar voor veel ellende. Toen superstorm Sandy hier huishield zwakte de vergeten zeewering de golven af, waardoor de schade beperkt bleef.
Tegen welke waterstanden moeten onze dijken bestand zijn? Een lastige vraag, want we meten het waterpeil in Nederland pas sinds 1772. Willem Toonen van de Universiteit Utrecht keek tijdens zijn promotie-onderzoek verder terug in de tijd.
Om een dijk te versterken kan je deze natuurlijk verbreden, of een extra damwand aanleggen. Maar simpelweg een stuk doek plaatsen blijkt ook te helpen – en dat is een stuk goedkoper.
De werkzaamheden aan de nieuwe boulevard en zeewering in Scheveningen zijn in volle gang. Dankzij het vernieuwende ontwerp gaan veiligheid en esthetiek bij dit project hand in hand. Zo bevindt de zeewering zich ondergronds en moeten alle constructies bij bezwijken uit elkaar vallen in brokstuk...
Ook al houdt hij het water goed tegen, niemand wil een hoge dijk pal voor z’n huis. Het is dan ook lastig om stedelijke bebouwing langs rivieren te combineren met goede waterwerken. Promovenda Bianca Stalenberg laat echter zien dat het wel kan.
Onderzoekers binnen het innovatieprogramma Flood Control 2015 hebben een testsysteem gebouwd dat meerdere dijkmonitor systemen bundelt om de sterkte van dijken en de kans op een overstroming continu te berekenen. Dit wordt gedaan met gegevens uit sensoren. Het robuuste netwerk kan de informati...
Water, wat doen we ermee? Dat is nog altijd één van de grootste vraagstukken in Nederland. TNO ging ermee aan de slag.
Nederland strijdt al eeuwenlang tegen het water. Met veel succes meestal. Maar de zeespiegelstijging en bodemdaling bedreigen ons land.
De IJkdijk is een proefdijk in Groningen die van tijd tot tijd doorbreekt. Onder strenge controle, welteverstaan. De dijk is gevuld met sensoren en helpt dijkbouwers te begrijpen waar de zwakke punten van dijken zitten.