Sensor meet vochtbalans aan bed
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een sensor die de vochtbalans van een patiënt aan bed kan meten. Dit kan een uitkomst zijn voor nierpatiënten, die zelf hun vochtbalans niet meer kunnen reguleren.
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een sensor die de vochtbalans van een patiënt aan bed kan meten. Dit kan een uitkomst zijn voor nierpatiënten, die zelf hun vochtbalans niet meer kunnen reguleren.
Dialyse is niet altijd de beste keuze voor oudere mensen met ernstige nierproblemen. Het is een zware behandeling en het risico op overlijden is groot. Nieuw onderzoek gaat 1500 ouderen met nierfalen volgen.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
Oudere patiënten komen sinds enige tijd in aanmerking voor een nier van een oudere donor, zodat de donorwachtlijst korter wordt. Is dit een goede oplossing?
Misprikken is een belangrijk probleem bij dialyse. Het kan leiden tot complicaties zoals een onderhuidse bloeding of infectie. Een studententeam van het LUMC komt met een oplossing: een naald die zich na het aanprikken automatisch terugtrekt.
Een goede en veilige toegang tot de bloedbaan is essentieel voor nierpatiënten die moeten dialyseren. De huidige oplossingen hebben een beperkte levensduur en zorgen nogal eens voor complicaties. Nierspecialist Joris Rotmans zoekt naar nieuwe mogelijkheden.
Veel patiënten staan jarenlang op de wachtlijst voor een geschikte donornier. Sommigen nemen het heft in eigen hand en gaan zelf op zoek. Legaliseren is wellicht een oplossing voor de toenemende illegale handel in nieren.
In de moeilijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde hij een machine die zou zorgen voor een omwenteling in de medische wetenschap. Nierpatiënten waren dankzij zijn kunstnier niet langer ten dode opgeschreven. NEMO Kennislink hield een fictief interview met Willem Kolff.
Aan het dialyseapparaat is de afgelopen vijftig jaar in essentie weinig veranderd. Vreemd, want op het gebied van technologie is er toch een hoop vooruitgang geboekt. De Nierstichting nam het heft in eigen hand en werkt nu samen met universiteiten en bedrijven aan een draagbare kunstnier.
Er wordt al jaren hard gewerkt aan een biologische kunstnier (de BioKid). Farmacologe Roos Masereeuw onderzoekt hoe veilig die is voor patiënten. Deze maand bleek dat de BioKid geen ongewenste immuunreactie opwekt bij patiëntcellen in het lab.
Als de nieren niet goed meer werken, kunnen een strikt dieet en geneesmiddelen dat voor een deel compenseren. Maar bij het eindstadium ‘nierfalen’ – als de filterfunctie is gedaald tot minder dan tien procent – zijn deze maatregelen niet meer toereikend.
De Nederlander Willem Kolff, uitvinder van de kunstnier, is op 12 februari in zijn Amerikaanse woonplaats vlak bij Philadelphia overleden. Zaterdag zou hij 98 jaar oud zijn geworden. De gedreven medisch technoloog Kolff was in 1942 de eerste die een machine maakte om menselijk bloed te zuivere...
Hoe het werkte wisten de oude Romeinen niet, maar ze hadden enige ervaring met de ontgiftende werking van hete baden. Het principe van dialyse, de scheiding van groot- en klein-moleculaire stoffen door een membraan – in het bad is dat de huid– werd pas in de 19de eeuw ontdekt. Toen konden arts...