Bouw kernfusiemachine ITER begint
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een methode gevonden om de bewegelijkheid van supramoleculaire moleculen te meten. Door deze techniek zijn we weer een stap verder om deze moleculen in de toekomst te gebruiken voor medicijnafgifte.
Kernfusie zit al jaren in het slop. In het Duitse Greifswald gooien ze het nu over een andere boeg. Kernfusiereactor Wendelstein 7-X is na tien jaar bouwen klaar en moet de droom dichterbij brengen met een uniek ontwerp. Kennislink gaat op bezoek.
Terwijl in Frankrijk hard wordt gewerkt aan de realisatie van de grootste kernfusiereactor ter wereld, is in Duitsland een kleinere variant opgestart. De bouw van de Wendelstein 7-X duurde ruim tien jaar en het speciale ontwerp zou voordelen hebben ten opzichte van bestaande kernfusiereactoren...
Ruim 4 miljard jaar geleden was bijna 20 procent van de planeet Mars bedekt met water. Deze oer-oceaan op het noordelijk halfrond van de Rode Planeet was op sommige plekken meer dan 1,5 kilometer diep, en moet ongeveer evenveel water bevat hebben als de huidige Noordelijke IJszee op aarde.
Het water op aarde is miljarden jaren geleden waarschijnlijk niet door kometen bezorgd. Een team van wetenschappers trekt die conclusie aan de hand van metingen die door de Europese ruimtesonde Rosetta zijn gedaan aan komeet 67P/C-G.
Astronomen hebben met de Herschel-ruimtetelescoop zwaar moleculair waterstof gevonden in de protoplanetaire schijf rond de nabije ster TW Hydrae. Ze schatten het gewicht van de gasachtige schijf op 50 keer de massa van Jupiter.
Kernfusie op kamertemperatuur – onmogelijk? Twintig jaar geleden dachten Amerikanen de heilige graal gevonden te hebben, en nu is er een nieuw experiment dat in dezelfde richting wijst. Toch reageert de wetenschap sceptisch.
Water is een zuivere stof. Dat betekent dat alle watermoleculen gelijk zijn. Zo staat het in de scheikundeboeken. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Er zijn allerlei verschillende watermoleculen, die we zonder nadenken met bekers tegelijk opdrinken.
Onderzoekers ontdekten dat verschillen in zeewatertemperaturen van de Zuid Atlantische Oceaan de afgelopen 20.000 jaar de vochtigheid bepaalden in de tropische regenwouden van centraal Afrika. Zij rapporteren hun bevindingen deze week in het tijdschrift Nature.