Op jacht naar de geluksknop in onze hersenen
Je hersenen beïnvloeden door stroomdraden te implanteren. Kan die techniek ons gelukkig maken? In de film ‘Hunting for Hedonia’ staat deze vraag centraal.
Je hersenen beïnvloeden door stroomdraden te implanteren. Kan die techniek ons gelukkig maken? In de film ‘Hunting for Hedonia’ staat deze vraag centraal.
Bij een postnatale depressie denken we al snel aan vrouwen. Maar volgens een groeiend aantal deskundigen vallen ook mannen eraan ten prooi.
Sinds deze week zit Nederland in een strenge lockdown. Wat doet dat met onze mentale gezondheid? Mariska van Sprundel sprak erover met twee experts.
Kinderen van oudere ouders hebben minder vaak last van gedragsproblemen, zoals agressiviteit, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. De verschillen zijn echter klein.
Jouw darmen geven onderdak aan zo’n tien tot honderd biljoen individuele bacteriën. Die darmbewoners hebben invloed op het functioneren van je brein. Hoe kan dat?
Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Meer aandacht voor slaap is geen overbodige luxe: tien procent van de bevolking leidt aan slapeloosheid.
Depressie is een ingewikkelde aandoening waarin genen een rol spelen. Maar wat voor rol is dat? Het duidelijkste antwoord tot nu toe komt van een groep internationale onderzoekers. Zij vonden 44 genetische varianten die het risico op depressie vergroten.
Het bewijs dat paddo’s, XTC en LSD kunnen helpen bij psychische problemen als angst, depressie en trauma stapelt zich op. Mooi, want de huidige medicijnen in de psychiatrie werken maar matig. Niet alle deskundigen zien in ‘partydrugs’ echter de beste oplossing.
Voor psychiaters is het bij patiënten soms lang zoeken naar een werkend medicijn met aanvaardbare bijwerkingen. Kan dat niet anders? Psychiater Roos van Westrhenen opende een polikliniek in het Erasmus MC waar ze de gevoeligheid voor medicatie test aan de hand van DNA.
Wat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer of het leren van een tweede taal Alzheimer kan uitstellen.
Lichaam en geest gescheiden dingen? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Gedachten en emoties kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lichamelijke klachten. Anderzijds kun je gedachten ook inzetten om lichamelijke klachten te laten afnemen. Deel 2 van een...
Lichaam en geest zijn totaal gescheiden van elkaar? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Zo kan je met beweging van het lijf stress en andere mentale klachten onder handen nemen. Deel één van een tweeluik over de wisselwerking tussen psychologie en geneeskunde.
Depressie tast de cognitieve functies aan. Gelukkig bestaan er medicijnen die de symptomen van depressie onderdrukken. Maar om de aandoening bij de wortel aan te pakken, moet je eerst weten wat er precies verandert bij een depressief persoon – op zowel celniveau als voor het gehele indiv...
Hersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. Daardoor wordt de impact van aandoeningen aan de hersenen nogal eens onderschat. De invloed op kwaliteit van leven, de behandelkosten en het ziekteverzuim als gevolg van ziektes als depressie, epilepsi...
Hersenactiviteit kan sinds kort helpen voorspellen of vrouwen baat hebben bij enkele veelgebruikte antidepressiva. Biologisch psycholoog Martijn Arns (Universiteit Universiteit) over zijn onderzoek: “Een individuele vrouwelijke patiënt kan nu de meest geschikte behandeling krijgen, waarb...
Depressiviteit en stress hebben met elkaar te maken, maar het is geen simpel verband, vertelt Rick van der Doelen, die 6 mei promoveerde als moleculair levenswetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Sommige mensen die een jeugdtrauma hebben opgelopen blijken later kwetsbaarder t...
Signaalstoffen van het afweersysteem kunnen in de hersenen het beloningssysteem onderdrukken. Op die manier leidt een overactief afweersysteem soms tot depressie. Dat stelt farmaceutisch wetenschapper Floor van Heesch in haar proefschrift.
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben het taalgebruik van 750.000 gebruikers van Facebook geanalyseerd om inzicht te krijgen in het gedrag van verschillende persoonlijkheidstypen, zoals introverte en extraverte mensen.
Met haar grensverleggende benadering van psychische stoornissen kruist promovenda Angélique Cramer de degens met de huidige psychiatrie. De felbekritiseerde handleiding waarmee psychiaters mentale stoornissen vaststellen en behandelen – de DSM-5 – hoeft de deur niet uit, maar moet ...
Bij recreatieve gebruikers van xtc of speed functioneren bepaalde neurotransmitters in de hersenen anders dan bij mensen die nooit aan de drugs hebben gezeten. Dit ontdekte Marieke Schouw, door de veelbelovende techniek farmacologische MRI te gebruiken.
Alledaagse stress kan van alles beïnvloeden, van het geheugen tot het immuunsysteem. Bij extreme stresskippen of mensen die juist niet stressgevoelig zijn, blijkt het geheugen bijvoorbeeld minder goed te werken. De effecten van stress, in Labyrint.
De diagnose van psychische stoornissen is moeilijk. Artsen staan voor een zware taak, vooral wanneer de farmaceutische industrie zich ermee gaat bemoeien.
Ons denken over waanzin is sterk afhankelijk van de context. Bij een schizofreen familielid beschouwen we het als een te behandelen ziekte, bij een zwerver op straat misschien als een bedreiging, bij een kunstenaar lijkt het een riskant bijproduct van zijn creativiteit of zelfs een noodzakelij...
Iedereen is wel eens somber, maar wat bepaalt nou of je uiteindelijk belandt in een depressie? Onderzoekers van de Universiteit van Harvard ontdekten dat de gevoeligheid voor depressie terug te vinden is je DNA.
Vrouwen die onder het mes gaan voor een schoonheidsoperatie, krijgen meestal geen positiever beeld over hun lichaam. Dat ontdekten Noorse wetenschappers bij een groots opgezet psychologisch onderzoek.
Langdurige psychoanalytische therapie, waarbij een psycholoog problemen en emoties uit je onderbewustzijn opvist en deze demonen bespreekbaar maakt, ligt al enige tijd onder vuur. Voorstanders beweren dat patiënten na de therapie zich bijna altijd beter voelen. Maar goedkopere standaardbehande...
Nog niet zo lang geleden dacht men dat depressie veroorzaakt werd door een tekort aan bepaalde signaalstoffen in de hersenen. Nu richten onderzoekers zich op de invloed van stress op cellen. Ze denken namelijk dat langdurige stress er toe leidt dat cellen beschadigd raken en sneller verouderen...
Wie ernstig depressief is kan baat hebben bij het slikken van antidepressiva. Die verbeteren de stemming van patiënten waarschijnlijk door het breinstofje serotonine af te vangen. Maar het werkt niet bij iedereen. Hoe dat kan weet niemand, omdat niemand weet hoe het medicijn precies werkt. Een...
Net als Amerika moet ook de EU resultaten van farmaceutisch onderzoek om te beginnen verplicht openbaar maken. Dat vindt Trudy Dehue, wetenschapsfilosofe aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Somber? Depressief? Je hebt te weinig serotonine in je brein. Een pilletje repareert dat. Maar de laatste jaren blijkt dat serotonine in het brein misschien wat ingewikkelder ligt dan gedacht. En dat heeft mogelijk gevolgen voor de pillen.