5 kijktips over ecodenken
Dat een andere omgang met de aarde nodig is, is allang duidelijk. Maar hoe kunnen we een nieuwe relatie aangaan met de planeet en andere aardbewoners? Vijf hoopvolle kijktips die ons op weg kunnen helpen.
Dat een andere omgang met de aarde nodig is, is allang duidelijk. Maar hoe kunnen we een nieuwe relatie aangaan met de planeet en andere aardbewoners? Vijf hoopvolle kijktips die ons op weg kunnen helpen.
De aarde staat in brand, maar we komen niet in actie. Volgens deze auteurs moeten we radicaal anders gaan denken over de planeet en andere aardbewoners.
Soms is zelfs denken te vermoeiend. Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht waarom we er meestal voor kiezen om mentale inspanning te vermijden.
We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek ‘Nudging’ laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Franciscus Donders, herhaalde taalpsycholoog Ardi Roelofs het baanbrekende experiment waarmee Donders aantoonde dat denken tijd kost.
We proberen zo hard om mensen het goede te laten doen: belasting betalen, kinderen laten inenten. Hoe krijg je iemand alleen zo ver om zijn gedrag te veranderen? Daarover gaat ‘Dingen gedaan krijgen’ van Tali Sharot.
Is nadenken vandaag de dag hetzelfde als duizenden jaren geleden? Volgens David Rijser niet. Hij kijkt naar de weergave van nadenken in antieke literatuur en recentere kunst in het themaboekje voor de Week van de Klassieken.
Heb je nou je zin! is het nieuwste boekje van Marc van Oostendorp over: zinnen. Van Oostendorp legt hierin op een eenvoudige manier de belangrijkste wetenschappelijke inzichten over taal bloot. Zinnen spelen in dit boekje de hoofdrol omdat zij cruciaal zijn voor ons begrip van taal.
Bewustzijn is maar een gek ding. Soms beseffen we ons dat we bestaan, dat alle ervaringen die we beleven allemaal bij die ene persoon horen: jijzelf. Maar soms is ons bewustzijn er even tussenuit. Als we slapen bijvoorbeeld. Nieuw onderzoek werpt licht tussen de overgang tussen die twee toesta...
Mannen laten zich makkelijk van de wijs brengen als ze denken dat ze een vrouw gaan ontmoeten. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.
“Eén, twee, veel…” De Braziliaanse Pirahã-indianen mochten willen dat ze zulke goede telwoorden hadden. Gedragswetenschapper Peter Gordon toonde aan deze stam geen grip heeft op getallen, omdat hun taal dat onmogelijk maakt.
Copernicus en Galilei hadden het er moeilijk mee en Darwin wist er ook alles van. Nieuwe wetenschappelijke kennis stuit vaak op sterke weerstanden. De oorzaak is dat er een bevredigender, comfortabeler wereldbeeld voor moet worden prijsgegeven, verklaarde socioloog Norbert Elias in zijn ‘...