Ook online geldt: 'Wie stelt, moet bewijzen'
In een goede discussie klopt de gebruikte argumentatie – ook online. NEMO Kennislink sprak met filosoof Jean Wagemans over argumentatievalkuilen en drogredenen.
In een goede discussie klopt de gebruikte argumentatie – ook online. NEMO Kennislink sprak met filosoof Jean Wagemans over argumentatievalkuilen en drogredenen.
Niet iedereen staat achter genetische modificatie, daarom gingen studenten van iGEM Leiden met een divers publiek in gesprek.
Het was weer Prinsjesdag. De besprekingen in de Tweede Kamer krijgen daarna altijd veel aandacht op tv. Nederlandse politici zijn echter zelden meeslepende redenaars. Dit is altijd zo geweest.
Waarom volharden de meeste mensen in hun eigen gelijk, zelfs als de feiten hun oordeel tegenspreken? Dit laat de Vlaamse filosoof en bioloog Ruben Mersch in zijn boek Waarom iedereen altijd gelijk heeft zien.
Over minder dan een week weten we wie de nieuwe president van Amerika wordt. Hans Rutger Bosker zet zijn geld op Clinton. De onderzoeker analyseerde het spraakritme van de twee kandidaten en Hillary kwam daarbij het beste uit de bus.
Synthetische biologie is een relatief jong vakgebied. Het onderzoek vindt plaats achter gesloten laboratoriumdeuren. Toepassingen hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Waarom moeten we nu dan toch al discussiëren over de mogelijkheden en valkuilen van synthetische biologie?
Ondanks dat de synthetische biologie zich nog voornamelijk in de laboratoriumfase bevindt, hebben verschillende organisaties de ethische, sociale en juridische aspecten ervan verkend. Langzamerhand begint het internationale debat over synthetische biologie dan ook serieuze vormen aan te nemen....
Game of Thrones is de perfecte metafoor voor de Europese Unie anno 2013. Toen onze Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) recent een speech hield met deze strekking, werd hij alom geprezen. De beste politieke speech in jaren, jubelden het Nederlands Debat Instituut en de Daily...
Er zijn van die onderwerpen waarvan het bespreken vaak tot wederzijds onbegrip of ruzie kan leiden, maar ook in broederschap kan resulteren. Godsdienst is er één. Politiek een ander. En tegenwoordig kunnen we klimaatverandering aan dat lijstje toevoegen. In de gastcolumn deze week klimaatweten...
Half januari organiseerde het Rathenau Instituut een politiek café over synthetische biologie. Wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven en de politiek kwamen bij elkaar om te praten over wat synthetische biologie eigenlijk is en wat de kansen en risico’s van dit relatief nieuwe vakgebied...
Waarom zijn er zo weinig vrouwen in de top van de wetenschap? Zijn de hersenen van mannen en vrouwen echt zo verschillend, of komt het door hardnekkige vooroordelen over de maatschappelijke rol van mannen en vrouwen in hun carrière? Nederlandse wetenschappers, waaronder Dick Swaab, gingen de d...
Begin 2008 laaide de discussie op in Nederland over embryoselectie met behulp van pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD). Deze techniek werd al sinds 2003 toegepast in Nederland, maar voor maar een beperkt aantal erfelijke aandoeningen.
Een echte democratie kan niet zonder publiek debat. Communicatiewetenschapster Tamara Witschge onderzocht welke rol internet hierbij speelt.
De winnaars van de Erasmusprijs 2005 Steven Shapin en Simon Schaffer gingen op 15 november 2005 in de Rode Hoed in Amsterdam in debat met wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.