'Bereid je voor op lokale gebruiken en gevoeligheden'
Leuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
Leuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
Mensen kunnen geuren slecht benoemen, zo wordt nog altijd gedacht. De abstractheid van een geur laat zich namelijk niet vangen door woorden. Taalonderzoekers hebben ontdekt dat dit niet waar is. We kunnen geuren heel goed omschrijven – mits we de juiste taal spreken.
Het hebben doorstaan van oorlogsgeweld maakt Palestijnse jongeren in vluchtelingenkampen niet slechts tot slachtoffers, zij putten hieruit ook de ervaring van politieke slagkracht. Dit concludeert Gijs Verbossen in zijn masterscriptie waarvoor hij deze week de NGIZ Scriptieprijs ontving.
Om een realistisch beeld te krijgen van het leven in een vluchtelingenkamp verbleef cultureel antropoloog Bram Jansen ruim anderhalf jaar in Kakuma (Kenia) en bekeek er het leven vanuit het perspectief van de vluchteling.
Hoe valt de Arabische Lente te duiden? In een overvol auditorium kregen Utrechtse studenten en alumni culturele antropologie twee wetenschappelijke gereedschapskisten aangereikt: de modellen en de verhalen.
Wie zijn de kneders en vormers van de nieuwe generatie academici? Waar hangen studenten aan de lippen van hun docent, en waar vallen ze in slaap? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken. Deze keer bij Freek Colombijn, antropoloog aan de VU.
Doodgaan is niet alleen een kwestie van stervende cellen en zenuwen. De dood neemt ook een bijzonder belangrijke plek in ons culturele en sociale leven in. Tijdens begrafenissen en crematies laten we zien waar we waarde aan hechten, worden de familiebanden aangehaald en vieren we onze cultuur....
Dood gaan we allemaal. Maar elke samenleving heeft zo haar eigen manier om daar mee om te gaan. Soms leidt de laatste ademtocht tot tranen en stilte, soms tot angst, feest, geweld of seks. Op de speciale Kennislink dood-kaart vind je alles over lijken in een pot, spoken in het bos en het belan...
Het is bijna onvermijdelijk dat samenlevingen zich ontwikkelen. Maar het idee dat die ontwikkeling ook vooruitgang betekent, stamt pas uit de 17e eeuw. Filosofen kwamen toen op het idee dat wij in het westen ‘hoger’ ontwikkeld zouden zijn dan bijvoorbeeld de derde wereld. Of dat ec...
Zomers worden de Waddeneilanden overspoeld door toeristen. Hoewel er natuurlijk veel wordt geklaagd over al die buitenstaanders, heeft het toerisme er wel toe geleid dat de lokale identiteit sterker is geworden.
De ideeën van islamitische allochtonen over homoseksualiteit en seks voor het huwelijk worden vaak gezien als meetgraad voor integratie. Moslimmigranten trekken zich hier veel van aan. Soms houden ze vast aan tradities. Maar soms gaan ze binnen hun gemeenschap de dialoog aan, al wordt dat nauw...
Terwijl de media vooral aandacht lijken te hebben voor incidenten, gaat de emancipatie van allochtone studenten gestaag voort. In één generatie hebben zij bereikt wat autochtonen minstens twee generaties kostte. Via eigen studentenverenigingen rammelen ze aan de poorten van de macht.
Fotograferen is een voyeuristische bezigheid: met je camera steel je een moment uit het leven van een ander. Maar waar mensen elkaar fotograferen, zijn de verhoudingen een stuk gelijkwaardiger. “Virtuele ruilhandel met gelijk oversteken,” aldus oud-fotograaf en cultureel antropoloo...
Feesten en rituelen zijn een goed beginpunt om erachter te komen wat er speelt in de samenleving. Dan manifesteren zich belangentegenstellingen en machtsverhoudingen tussen mensen. Een kinderfeestje is helemaal niet zo onschuldig als je zou denken.
Maori’s worden gezien als natuurlijk atleten, in de wieg gelegd voor rugby en andere krijgersporten. De meeste Maori kinderen dromen dan ook van een sportcarrière. Er zit echter een duistere kant aan de glanzende medaille van sportsucces.
In Groeten uit de rimboe worden de Himba’s gepresenteerd als naïef, geïsoleerd en primitief. Antropoloog Marijn Kraak zocht de Himba’s op en sprak met hen over hun ervaringen met het programma. En zag een hele andere kant van de Himba’s.
In de komende WK-wedstrijd tussen Nederland en Kameroen vecht Oranje niet alleen tegen de elf spelers op het veld, maar ook tegen drankjes, poeders, bezweringen, betoverde stenen en magische munten. Want magie is een essentieel onderdeel van de Kameroense voetbalwereld.
Deze week is in Ghana de Africa Cup of Nations begonnen. Het land dat wint, zal niet alleen gebruik hebben gemaakt van voetbaltalent, traptechniek en speltactiek. Ook corruptie en magie horen bij het Afrikaanse voetbal. Dat blijkt uit onderzoek van cultureel antropoloog Arnold Pannenborg.
De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Toen de Europese kolonisten het land van de Maori veroverden, verenigden de verschillende stammen zich in de Maori Koningsbeweging. Hoewel haar politieke invloed beperkt is, speelt de Maori monarchie nog altijd een belangrijke, symbo...
De Marokkaans-Nederlandse rapper Salah Edin verzet zich tegen heersende Nederlandse normen. Hij eigent zich negatieve stereotypen toe en zoekt de grenzen van het toelaatbare op. Hiermee plaatst hij zich in een traditie van controversiële rappers.
Een Afro-Surinaamse begrafenis wordt niet alleen gehóuden, maar ook gevíérd. Verschillende rituelen moeten ervoor zorgen dat de geest van de overledene deze wereld rustig kan verlaten. Rituelen die constant veranderen, dat wel.
Het tv-programma ‘Groeten terug’ presenteert mensen uit een ander werelddeel vooral als ‘primitief,’ stelt antropoloog Mattijs van de Port. Deze manier van kijken naar niet-westerlingen kent een lange traditie.
Indiaas-Pakistaanse moslimjongeren in Nederland hebben een eigen jongerencultuur gecreëerd. Antropoloog Amer dook in de cultuur van deze ‘desi’ jongeren en onderzocht de rol van cricket, Bollywood, trouwen en de islam.
Steeds meer Afro-Amerikanen brengen in de zoektocht naar hun roots een bezoek aan Ghana. In het kader van haar afstudeeronderzoek onderzocht Pleun van Arensbergen hoe Afro-Amerikanen hun verblijf in Ghana ervaren. Het is een mooie ervaring, maar niet zonder problemen en pijnlijke confrontaties...
Nergens ter wereld bestaat een duidelijker scheiding tussen het ‘asfalt’ waar de rijken leven, en de krottenwijken van de armere klassen als in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Student Culturele antropologie Christian Laheij deed zeven maanden lang onderzoek naar de rol van de kerk in de strij...
Indonesië zou wel eens dé plek kunnen zijn waar de toekomst van de islam wordt bepaald. De islamitische popcultuur is hier een voorbode van.
Paranormaal beurzen trekken veel mensen aan. De persoonlijke ontwikkeling die hier concreet wordt gemaakt, sluit aan bij de beleving van velen. Daarnaast geeft de meetapparatuur de beurzen een wetenschappelijk karakter. Wie wil er nu niet gaan shoppen naar een goede levensstijl?
In de culturele antropologie wordt hevig gedebatteerd over de zin en onzin rond kannibalisme. Sommigen beweren dat kannibalisme op grote schaal nooit is aangetoond. Anderen denken van wel. Het lijkt een debat zonder einde…
In Kameroen is het kinderideaal vooral aanwezig bij mannen. Voor vrouwen kan abortus ingezet worden als machtsmiddel.
Dromen kunnen helpen bij de verwerking van grote gebeurtenissen en het nemen van moeilijke beslissingen in het leven. Dat concludeerde Elizabeth Mohkamsing-den Boer na haar onderzoek naar de functie van dromen bij Surinaamse en Australische inheemse volken. 24 oktober promoveert ze aan de Radb...