De quantumcomputer als bedreiging (en oplossing) voor onze privacy
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
Cryptograaf Ronald Cramer programmeert secure multi party computation. Daarmee deel en verwerk je informatie zonder je privacy op te geven. “Lang was dit heel theoretisch. Maar de toepassingen beginnen op te komen.”
Deze maand infecteerde de kwaadaardige internetworm WannaCry zo’n 200.000 computers. De worm kwam uit de kluis van een van de good guys, de veiligheidsdienst van de VS. Het laat zien dat het opsparen van veiligheidslekken een slecht idee is.
Vanaf 2018 moet een blockchain verzekeringspolissen en alle aanpassingen die daarin in de loop der tijd plaatsvinden veilig vastleggen. Eerder schreef Nemokennislink over wat banken met blockchain willen gaan doen.
Het rommelde al een tijd in de bitcoingemeenschap. Terwijl een groep ontwikkelaars graag de capaciteit van de digitale munt vergrootte, hielden anderen het liever bij het oude. Deze week werd plotseling bekend dat de valuta zich opsplitst in ‘bitcoin’ en ‘bitcoin cash’....
Het principe dat een verdachte niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling, erodeert steeds verder. Hij of zij kan al worden gedwongen tot een bloedproef, en tot vingerafdrukken en DNA afstaan. In 2016 werd het beruchte decryptiebevel nog wel weggestemd door de Tweede Kamer. Deze week...
Hoe betaal jij in de toekomst? Cash verdwijnt. Wie heeft er nog een portemonnee bij zich? Tijdens NEMO Kennislink Live op 13 maart praten experts over het verdwijnen van cash en de opkomst van bitcoins.
Nieuwe vorm van computerbeveiliging gebruikt wiskundige puzzelstukjes om software beter te kunnen beschermen tegen piraterij en ‘reverse engineering’ dan ooit.
Door de komst van quantumcomputers loopt de houdbaarheid van de traditionele cryptografie af. Want het is niet ondenkbaar dat quantumcomputers binnen afzienbare tijd grote getallen kunnen ontbinden in priemfactoren. Het feit dat zoiets tot nog toe níét kan, is juist de kracht van veelgebruikte...
In korte tijd is het afstandsrecord voor het teleporteren van lichtdeeltjes twee keer fors verbroken. Eerst bracht een Chinese groep het record van 16 naar 97 kilometer, waarna een Europese groep zelfs tot 143 kilometer kwam. Een ultraveilig ‘quantum-internet’ lijkt aanzienlijk dic...
Al meer dan tien jaar probeert de FBI twee geheime berichten te ontcijferen, die tot de oplossing kunnen leiden van een moordzaak uit juni 1999. Totnogtoe zonder resultaat. Daarom schakelt de FBI nu de hulp in van het publiek.
Langrenus, de man uit Brussel die de eerste kaart van de maan tekende, had wellicht ook een methode voor de lengtebepaling op zee. Maar die beschreef hij in een code die tot nu nog niet is ontcijferd.
Iedereen kan het: de OV-chipkaart kraken. Dat zegt Chris Verhoef, hoogleraar informatica aan de VU te Amsterdam en wetenschappelijk adviseur voor overheids- en bedrijfsleven.
Op Flickr staan gewoon mooie plaatjes? Voor de meeste mensen wel, maar het programma Collage van Georgia Tech University (VS) zou er wel eens veel meer in kunnen zien. Het systeem gebruikt plaatjes en teksten om berichten ongecensureerd over te bre...
Wiskundigen van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) uit Amsterdam hebben met collega’s uit Frankrijk, Zwitserland en Japan een getal van 232 cijfers ontbonden in priemfactoren. Daarmee vestigden zij een record. Het rekenwerk toont aan dat het versleutelen van gegevens dat is gebase...
In 1801 ontving de Amerikaanse president Thomas Jefferson een brief in geheimschrift. Meer dan 200 jaar later is het eindelijk gelukt de brief te ontcijferen.
Hoe zorg je ervoor dat elektronisch verzonden informatie niet wordt afgeluisterd? De Italiaan Andrea Fiore, hoogleraar aan Technische Universiteit Eindhoven, ziet de oplossing in de wetten van de kwantumfysica. Met zijn plan om individuele lichtdeeltjes in te zetten als informatiedrager sleept...
Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam, EPFL in Zwitserland en de Technische Universiteit Eindhoven en onafhankelijke security-onderzoekers in Californië hebben een zwakke plek gevonden in de beveiliging van internet. Het lekt maakt internetbankieren en webshoppen...
Distributed.net heeft deze week het OGR-25-project afgerond. Dit project stond in het teken van het vinden van een zogeheten optimale Golomb-liniaal van 25 getallen. De zoektocht duurde ruim acht jaar; de Dutch Power Cows leverden daaraan de grootste bijdrage.
Onderzoekers uit Eindhoven ontcijferden een boodschap versleuteld met het McEliece cryptosysteem, ook wel bekend als ‘de encryptie van de toekomst’. Online betaalverkeer is nog niet in gevaar, mits de encryptie wordt verbeterd.
Internetverkeer beveiligen is lastig, en de naderende komst van de quantumcomputer maakt het niet makkelijker. In dit artikel wordt uitgelegd wat publieke encryptie is, hoe de populairste vorm, RSA, werkt en hoe de beveiliging van de toekomst, McEliece, in elkaar steekt.
Voor het eerst in de geschiedenis kennen we priemgetallen, getallen die slechts deelbaar zijn door 1 en door zichzelf, van meer dan tien miljoen cijfers. Twee reuzenpriemgetallen werden onlangs gevonden door de Amerikaan Edson Smith en de Duitser Hans Michael Elvenich, of beter gezegd: de comp...
2, 3, 5, 7, 11,… zo begint de rij priemgetallen. Euclides wist al dat er oneindig veel van bestaan. Grote priemgetallen hebben nuttige toepassingen, zo bleek in de twintigste eeuw.
Bij cryptografie draait het om het versleutelen van informatie, zodat die veilig kan worden verzonden.
Nijmeegse informatici hebben de beveiliging van de populaire Mifare Classic-chip gekraakt. Die is op afstand aan te spreken en uit te lezen met radiogolven en wordt bijvoorbeeld gebruikt in beveiligingspasjes van de Tweede Kamer en van militaire installaties. Volgens de AIVD werkt de Nijmeegse...
Iedereen die online bankiert of berichten stuurt via webmail, heeft bewust of onbewust te maken met cryptografie. Behalve dit soort praktische toepassingen, levert de cryptografie ook een breed onderzoeksterrein aan wetenschappers als prof.dr. Ronald Cramer. Op 21 december spreekt hij zijn ora...
In de zomer van 2005 verkocht Nokia zijn miljardste mobiele telefoon. De eerste werd in 1982 verkocht en woog ongeveer 15 kilo. Dat de technologie een grote stap voorwaarts heeft gemaakt, blijkt wel uit het feit dat de huidige telefoons slechts een paar honderd gram wegen.
In dit artike...
Bij de verkiezingen in het Kanton Genève op 21 oktober heeft Zwitserland een wereldprimeur. De uitgebrachte stemmen worden vanuit stemlokalen via een onkraakbare kwantumverbinding naar de centrale stemcomputer gestuurd.
De huidige manier waarmee betalingsverkeer over het internet wordt beveiligd, wordt in hoog tempo minder veilig. Een nieuw factorisatierecord laat zien dat er geen duizenden jaren meer nodig zijn om dergelijke versleutelingen te breken.
Hoe slim een cryptografisch systeem ook is, er zijn altijd manieren om het te omzeilen. Paul Bakker van Fox-IT waarschuwde wiskundigen tijdens Diamant and security voor verschillende gevaren in ‘de echte wereld’.