Nieuwsgierigheid is nieuwe verbindingen aangaan
Lang zag men ‘nieuwsgierigheid’ als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Lang zag men ‘nieuwsgierigheid’ als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Online muziekdiensten zijn populair. Ze schotelen je nummers voor op basis van je luistergedrag. Hoe werkt dat precies? Wie (of wat) bepaalt wat een hit wordt? En wat betekent dat voor muzikale creativiteit?
We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Organisatiepsycholoog Carsten de Dreu ontvangt de Spinozapremie voor zijn onderzoek naar conflicten. Hij kwam met een biologische theorie over menselijk gedrag in conflictsituaties.
Technologie is mede voortgekomen uit creatieve ideeën van de mens. Zijn we nu op een punt waarop we óók die creatieve ideeën kunnen doorgeven? Met andere woorden: kunnen machines creatief zijn?
Nederlands beroemdste hersenwetenschapper heeft een nieuw boek geschreven. In Ons creatieve brein laat Dick Swaab aan de hand van talloze korte paragrafen over kunst, muziek en wetenschap zien waar creativiteit vandaan komt. Je raadt het misschien al: ons onbewuste brein zit erachter....
Een fascinerende rondgang door het dark net. Dat toont auteur en onderzoeker Jamie Bartlett. Hij laat zowel de donkere als de creatieve kant van de digitale onderwereld zien. Bartlett sprak voor zijn boek Dark Net onder meer met programmeurs, nationalisten en mensen die online pesten....
De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne die criminelen elk jaar de EU binnen proberen te smokkelen, neemt de laatste jaren enorm toe. Dat komt onder andere door de handel op het dark web.
Da Vinci, Michelangelo, Escher en Mozart. Creatieve beroemdheden en allemaal linkshandig. Is dat toeval of zijn creatieve mensen inderdaad vaker linkshandig? Binnenkort rondt gedragsbioloog Ton Groothuis het grote linkshandigenonderzoek van vorig jaar af. En het volgende staat alweer gepland, ...
Een direct verband tussen meertaligheid en creativiteit is lastig aan te tonen. Maar als je alle onderzoeken naast elkaar legt, lijken ze toch allemaal dezelfde kant op te wijzen…
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je zit net heerlijk te dagdromen, maar dan word je bruut gestoord door een leraar of collega. “Hé, zit niet zo te dromen!” zeggen ze tegen je. Voortaan kun je ze wetenschappelijk verantwoord van repliek dienen. Eigenlijk was je namelijk heel go...
Geoefende muzikanten zijn creatiever dan mensen die geen instrument bespelen. Dat komt omdat bij hen een hersengebiedje genaamd de prefrontale cortex actiever is bij het creatief denken. Dit is waarschijnlijk het gevolg van jarenlange muzikale training: door veel te musiceren, improviseren en ...
Dus jij denkt dat je bewustzijn de touwtjes stevig in handen heeft daarboven in je brein? Dat je bewust keuzes maakt en meningen vormt? Niets is minder waar, toont psycholoog Ap Dijksterhuis aan in zijn boek ‘Het slimme onbewuste’. Dat onbewuste stuurt ons gedrag en regelt ons leve...
Van Dale definieert creativiteit als “scheppingsvermogen (van kunstenaars)”. Creativiteit is ook in wetenschappelijk onderzoek een cruciaal element. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de creativiteit van de kunstenaar en die van de wetenschapper.