De toekomst van corona
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
Vanaf 18 januari kunnen kinderen zich laten vaccineren tegen corona. Eerder sprak NEMO Kennislink al met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen
Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
Deze maand starten pilot-evenementen, waardoor het mogelijk is musea, voetbalwedstrijden en voorstellingen te bezoeken. NEMO Kennislink beschreef eerder hoe zo’n bezoek er uit kan gaan zien.
Nu de coronavaccins op de markt komen, is de grote vraag hoe je ze bij de bevolking krijgt. NEMO Kennislink sprak met hoogleraar logistiek Jan Fransoo.
Opeens zie je in de media af en toe een nieuw coronagetal opduiken. Naast het reproductiegetal R is er nu ook k, het getal dat aangeeft hoe belangrijk ‘superverspreiders’ zijn voor het rondgaan van het virus.
Wageningse wetenschappers werken sinds april aan een coronavaccin, gemaakt met insectencellen. Hoe staat de ontwikkeling er nu, bijna zes maanden later, voor? NEMO Kennislink ging langs en nam een kijkje.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omslaan.
De aandacht om de coronamaatregelen op te volgen verslapt. Dat zie je vrijwel altijd na een tijdje bij rampen, stelt expert Kenny Meesters. Om het tij te keren zou je daarom vooral moeten wijzen op wat nog wél kan.
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe heeft ervaring met crisismanagement in kwetsbare gebieden. We vroegen wat hij van het Nederlandse coronabeleid vindt.
Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig eiwit ontworpen dat het coronavirus blokkeert in de luchtwegen. Dit mini-eiwit is zo klein dat het verwerkt kan worden in een neusspray en inhalator.
Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Ook mensen met ‘milde’ corona kunnen langdurig klachten houden. Redacteur Mathilde Jansen ervoer dit zelf en sprak erover met immunoloog Ger Rijkers.
NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
In slechts drie weken tijd ontwikkelden studenten van de TU Delft een eenvoudige versie van een beademingsapparaat. Het kan in geval van nood ingezet worden op de intensive care van ziekenhuizen. Er is nu een werkend prototype.
Hoe pak je het coronavirus het beste aan? Hoe help je mensen die nu in de knel raken, doordat ze bijvoorbeeld thuis moeten blijven of extra risico lopen? NEMO Kennislink zet kennismakelaars, die zorg aan wetenschap en ingenieurs koppelen, op een rij.
Snorkelmaskers die worden omgebouwd tot apparaat dat de ademhaling ondersteunt. Met dit soort vindingen helpen wetenschappers en techneuten de coronacrisis te bestrijden.
Elke dag verschijnt er wel nieuws over de manier waarop wij in Nederland testen op het coronavirus. Ondertussen verschijnen er ook steeds meer verschillende soorten testen, zelfs voor gebruik thuis. NEMO Kennislink zocht uit hoe al deze soorten testen eigenlijk werken, en hoe betrouwbaar ze zi...
Een artikel op NEMO Kennislink waarin de impact van het nieuwe coronavirus wordt gerelativeerd, haalde in enkele dagen een kwart miljoen views – en leverde veel reacties op. Hoofdredacteur Leon Heuts reflecteert op de rol van wetenschapsjournalistiek als de data beperkt is: “Laat zien da...
De scholen blijven in ieder geval tot en met 28 april gesloten. Onderzoek naar de rol van kinderen in de overdracht van het nieuwe coronavirus is pas net gestart. NEMO Kennislink zet feiten en vragen over de vatbaarheid en besmettelijkheid van kinderen op een rij.
Uit recente cijfers blijkt dat hoogstens 1,4 procent van de coronapatiënten overlijdt. Twee derde van hen is ouder dan zeventig. En om de impact van deze epidemie in proportie te zien, moeten we breder kijken dan alleen naar de sterftecijfers.
Met je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen.”
NEMO Kennislink volgt het nieuws omtrent de Covid-19-uitbraak op de voet. Wereldwijd verschijnen er iedere dag nieuwe relevante artikelen die berusten op goede wetenschappelijke bronnen. We zetten de meest interessante artikelen hier voor je op een rijtje.