5 vragen over boostervaccinaties
De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
Bijna iedereen kent wel iemand die gevaccineerd is maar toch corona heeft gekregen, en met omikron lijken dit er alleen maar meer. Maar is dat ook echt zo, en kunnen we het voorkomen met boostervaccinaties?
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.
Nu de coronavaccins op de markt komen, is de grote vraag hoe je ze bij de bevolking krijgt. NEMO Kennislink sprak met hoogleraar logistiek Jan Fransoo.
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
Wageningse wetenschappers werken sinds april aan een coronavaccin, gemaakt met insectencellen. Hoe staat de ontwikkeling er nu, bijna zes maanden later, voor? NEMO Kennislink ging langs en nam een kijkje.
De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omslaan.
De herfst komt eraan en dan zijn veel kinderen regelmatig verkouden. Kinderen tot twaalf jaar mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school. Missen we dan niet te veel potentiële coronagevallen?
Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
Deze week presenteerde de regering een nieuw concept voor de coronanoodwet. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legt uit waarom zo’n wet nodig is.
In Amsterdam en Amersfoort piekte hij, in Utrecht en Den Haag ging hij juist omlaag. Maar wat zegt de concentratie aan coronaresten in het riool eigenlijk?
NEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC hebben een antilichaam ontdekt dat een goede kandidaat lijkt voor een medicijn tegen corona.
NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
Geniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
Er is nooit veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van infectieziekten. Door de corona-uitbraak rijst nu toch de vraag: waarom worden sommige mensen ernstig ziek en anderen niet of nauwelijks? Je DNA zou er iets mee te maken kunnen hebben.
Waarom worden sommige coronapatiënten ernstig ziek en krijgen anderen alleen milde klachten? De strijd tussen het afweersysteem en het virus speelt hierbij een belangrijke rol. Het is niet eenvoudig om in te grijpen in die fijne balans.
Inmiddels lijkt heel Nederland aan het rekenen te zijn aan het nieuwe coronavirus. Welke rekenmethoden zijn er in omloop en wat heb je er aan?
Sinds de uitbraak van SARS-CoV-2 zoeken bedrijven wereldwijd koortsachtig naar een vaccin dat beschermt tegen dit virus. In crisistijd verloopt vaccinontwikkeling anders dan normaal. Viroloog Hanneke Schuitemaker: ‘We gaan alvast beginnen met de productie van een vaccin, terwijl we nog n...
Met je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen.”
Op straat is er paniek, maar de uitbraak in Wuhan komt voor viroloog Eric Snijder niet als een verrassing. Hij doet al jarenlang onderzoek naar dit soort virussen, maar de financiering is beperkt.
Hoe ontdek je een nieuw virus zoals MERS (Middle East Respiratory Syndrome coronavirus) en ontwikkel je medicijnen en een vaccin ertegen. Een blik op de toolbox aan genomics, proteomics en bioinformatics van Virgo in de praktijk.
In de zomer van 2012 is het Virgo-consortium betrokken bij de ontdekking van MERS (Middle East Respiratory Syndrome coronavirus). Een nieuw virus, dat wordt overdragen door dromedarissen. Hoogleraar virologie Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience in het Erasmus M...
Een sterfgeval in Saoedi-Arabië door een onbekend virus. Met het door Virgo ontwikkelde instrumentarium aan genetische technieken wordt in 2012 een nieuw coronavirus ontdekt. Een reconstructie van de ontdekking van het MERS-coronavirus tot aan de ‘dagteller’ bij de Wereldgezondheid...
Terwijl West-Afrika langzaamaan de strijd van ebola lijkt te winnen, is er aan de andere kant van de wereld een nieuw ziektegevaar opgedoken: het MERS-virus. Het virus waart sinds 2012 rond in het Midden-Oosten, maar heeft vorige maand de oversteek gemaakt naar het zuidelijke deel van het Kore...
In 2002 raakten in een half jaar tijd achtduizend mensen geïnfecteerd met het coronavirus SARS en vielen er zo’n achthonderd doden. Tien jaar later maakte opnieuw een coronavirus slachtoffers in het Midden-Oosten.
Als het SARS-virus cellen infecteert wordt de infrastructuur van de gastheer danig op de schop genomen, zo schrijven LUMC-onderzoekers in PLoS Biology. Hoe en waarom dit gebeurt is de volgende vraag bij het ontrafelen van de geheimen van dit gevaarlijke longvirus.