Met inventieve snorkelmaskers het coronavirus bestrijden
Snorkelmaskers die worden omgebouwd tot apparaat dat de ademhaling ondersteunt. Met dit soort vindingen helpen wetenschappers en techneuten de coronacrisis te bestrijden.
Snorkelmaskers die worden omgebouwd tot apparaat dat de ademhaling ondersteunt. Met dit soort vindingen helpen wetenschappers en techneuten de coronacrisis te bestrijden.
Elke dag verschijnt er wel nieuws over de manier waarop wij in Nederland testen op het coronavirus. Ondertussen verschijnen er ook steeds meer verschillende soorten testen, zelfs voor gebruik thuis. NEMO Kennislink zocht uit hoe al deze soorten testen eigenlijk werken, en hoe betrouwbaar ze zi...
Door de coronacrisis willen veel mensen iets goeds doen voor een ander. Matthijs van Veelen doet onderzoek naar de evolutie van onbaatzuchtig gedrag.
Ziekenhuizen schalen reguliere zorg af om deze tijdens een tweede coronagolf toegankelijk te houden. Maar welke zorg geven we als eerste op wanneer de ic’s op volle toeren draaien door corona?
Waarom worden sommige coronapatiënten ernstig ziek en krijgen anderen alleen milde klachten? De strijd tussen het afweersysteem en het virus speelt hierbij een belangrijke rol. Het is niet eenvoudig om in te grijpen in die fijne balans.
De nieuwsmedia melden dat gedurende deze coronacrisis de criminaliteit in het algemeen afneemt, terwijl de cybercriminaliteit juist toeneemt. Hoe beïnvloedt de crisis de misdaad?
Wat doet grotendeels geïsoleerd leven met je? NEMO Kennislink vroeg het onderzoeker, huisarts én ervaringsexpert Floris van den Berg.
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar Majone Steketee over de impact van sociale isolatie op huiselijk geweld.
Een artikel op NEMO Kennislink waarin de impact van het nieuwe coronavirus wordt gerelativeerd, haalde in enkele dagen een kwart miljoen views – en leverde veel reacties op. Hoofdredacteur Leon Heuts reflecteert op de rol van wetenschapsjournalistiek als de data beperkt is: “Laat zien da...
Op 27 juli maakte Janssen Vaccines bekend te starten met klinische tests op mensen. Eerder sprak NEMO Kennislink met Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins, over vaccinontwikkeling in crisistijd.
De nasleep van de economische crisis ten gevolge van corona zou weleens een flinke opdoffer voor het klimaatbeleid kunnen betekenen.
De centrale eindexamens in het voorgezet onderwijs zijn afgelast vanwege het coronavirus. Een verstandige keus, denkt hoogleraar onderwijskunde Rob Martens.
Sinds deze week zit Nederland in een strenge lockdown. Wat doet dat met onze mentale gezondheid? Mariska van Sprundel sprak erover met twee experts.
Uit recente cijfers blijkt dat hoogstens 1,4 procent van de coronapatiënten overlijdt. Twee derde van hen is ouder dan zeventig. En om de impact van deze epidemie in proportie te zien, moeten we breder kijken dan alleen naar de sterftecijfers.
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar volksverhaal en vertelcultuur Theo Meder over de verspreiding van nepnieuws.
In Groot-Brittannië is naar de speeltuin gaan inmiddels verboden. In Nederland mag het nog wel, maar is het ook verstandig? En hoe nemen we überhaupt dergelijke beslissingen?
Terwijl het virus zich verspreidt, staan veel mensenlevens even stil. Dat roept grote vragen op. Waar kunnen we terecht met onze onzekerheid? Volgens etnoloog Peter Jan Margry moeten we inzien dat we niet alles onder controle kunnen houden.
Jouw keuze om thuis te blijven kan een verschil maken van leven en dood. Andreas Schmidt vertelde ons eerder dit jaar hoe ethiek ons in deze crisis kan sturen.
NEMO Kennislink volgt het nieuws omtrent de Covid-19-uitbraak op de voet. Wereldwijd verschijnen er iedere dag nieuwe relevante artikelen die berusten op goede wetenschappelijke bronnen. We zetten de meest interessante artikelen hier voor je op een rijtje.
Het coronavirus verspreidt zich snel, maar het nieuws over het virus gaat nog veel sneller. Peter Burger werkt samen met andere factcheckers wereldwijd aan het bestrijden van valse informatie.
De temperatuur van de zon neemt van binnen naar buiten niet netjes af. Het heetste deel zit weliswaar binnenin, maar de uitgestrekte zonne-atmosfeer, de corona, komt verrassend dicht in de buurt. Astronomen vonden een mogelijke verklaring.
Het slim toepassen van een corona-ontlading, een soort bijna-bliksem, kan de zuivering van industrieel afvalwater in de toekomst milieuvriendelijker maken en welicht nog een stuk goedkoper ook.
Tongen van vuur likken wild om zich heen. Verzengende explosies spuwen hun energie in alle richtingen. Kolkende wolken en woest bulderende rivieren van heet gas blazen en razen kriskras door elkaar. Traag borrelende bellen creëren een golvend en gloeiend tapijt, pruttelend als een lavameer, ma...