'Een wiskundig model is geen toekomstvoorspeller'
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
NEMO Kennislink sprak met gezondheidseconoom Marco Varkevisser over ons zorgstelsel na corona.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen over de coronacrisis voor te leggen aan onze redactie en de coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Ook mensen met ‘milde’ corona kunnen langdurig klachten houden. Redacteur Mathilde Jansen ervoer dit zelf en sprak erover met immunoloog Ger Rijkers.
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen over de coronacrisis voor te leggen aan onze redactie en de coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
In Amsterdam en Amersfoort piekte hij, in Utrecht en Den Haag ging hij juist omlaag. Maar wat zegt de concentratie aan coronaresten in het riool eigenlijk?
Slechts een klein deel van de bevolking heeft het coronavirus inmiddels gehad. Onderzoekers weten nog niet hoeveel bescherming de antistoffen zullen bieden.
Als je wilt dat mensen zich aan de nieuwe gedragsregels houden kun je beter de omgeving zelf aanpassen, zegt cognitiefilosoof Marc Slors.
NEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Het detecteren van de virusconcentratie in rioolwater is mogelijk geschikt om het effect van de versoepelingen van de lockdown in de gaten te houden.
Een interview met etnoloog Peter Jan Margry over oude en nieuwe rituelen in tijden van corona.
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC hebben een antilichaam ontdekt dat een goede kandidaat lijkt voor een medicijn tegen corona.
Vroeg de Nederlandse overheid ons eerder nog massaal thuis te blijven, inmiddels mogen we weer meer naar buiten mits we ons aan de 1,5 meter-afstandsregel en andere voorwaarden houden. Maar ligt in de nieuwe 1,5 meter-samenleving nonchalant gedrag niet op de loer? En wat drijft eigenlijk überh...
Kenny Meesters bestudeert hoe informatie wordt gedeeld na rampen. Een interview over hoe je gedrag verandert, technologie slim gebruikt en foodtrucks.
De roep om bredere invoering van het verplichte mondkapje klinkt steeds luider. Het kabinet heeft nu het OMT om advies hierover gevraagd. NEMO Kennislink onderzocht de gevolgen voor horenden en doven.
Er zijn ontzettend veel grappen over corona online te vinden. Maar hoe doe je daar onderzoek naar? NEMO Kennislink sprak met communicatiewetenschapper Mark Boukes over coronahumor.
NEMO Kennislink sprak met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktank.
Niet iedereen die ziek wordt van het nieuwe coronavirus, heeft exact dezelfde versie van het virus te pakken. Het genetisch materiaal van het virus is aan veranderingen onderhevig. Wat betekent dat voor onze immuniteit en de verspreiding van het virus?
Wat heeft de wetenschap aan hulp van ‘gewone’ burgers? NEMO Kennislink sprak met Tine Huyse over burgerwetenschap tijdens de coronacrisis.
NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
Door de vele corona-zieken staan verpleegkundigen en artsen onder hoge druk. Kunnen we een golf van psychische klachten verwachten onder zorgverleners?
Het coronavirus heeft zich over de wereld verspreid. Het is niet de eerste keer dat dieren ziekteverwekkers naar mensen overbrengen. En het zal ook niet de laatste keer zijn.
Geniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
Tijdens de scholensluiting lijken de verschillen tussen leerlingen toch te zijn vergroot. Precies zoals Thijs Bol in dit artikel al voorspelde.
Er is nooit veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van infectieziekten. Door de corona-uitbraak rijst nu toch de vraag: waarom worden sommige mensen ernstig ziek en anderen niet of nauwelijks? Je DNA zou er iets mee te maken kunnen hebben.
Filosoof Marc Schuilenburg (VU) wijst erop dat de huidige crisis niet alleen vraagt om het wegnemen van ziekte en gevaar, maar ook om solidariteit.
In slechts drie weken tijd ontwikkelden studenten van de TU Delft een eenvoudige versie van een beademingsapparaat. Het kan in geval van nood ingezet worden op de intensive care van ziekenhuizen. Er is nu een werkend prototype.